Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

ASP.NET uygulamalarını veya sayfalarını geliştirebilmek için Notepad gibi basit bir text editöründen başka bir şeye ihtiyacınız yoktur. Ancak ASP.NET sayfalarınızı çalıştırabilmek veya test edebilmek için .NET Framework’ü ve ISS’e (Internet Information Server) ihtiyacınız vardır. Sizlerinde bildiği gibi ASP ve ASP.NET, sunucuda çalışan uygulamalardır.

Bir Asp.NET uygulamasını geliştirdikten sonra, çalışıp çalışmadığını, çalışmıyorsa nerelerde hata yaptığınızı mutlaka görmek isteyeceksinizdir. Bunun için iki yöntem vardır:

Birincisi kendi bilgisayarınızı bir Asp.NET sunucusuna çevirmek, ikincisi ise web’de Asp.NET sayfalarını host eden bir firmanın sunucusuna yükleyip buradan test etmektir. Bana göre ikinci yöntem hem zaman hem de maliyet açısından çok verimli değildir. Eğer ki birinci yöntemi seçerseniz, yani bilgisayarınızı Asp.NET sunucusuna çevirip Asp.NET sayfalarınızı kendi bilgisayarınızda test etmek isterseniz, .NET Framework’ü yüklemeniz gereklidir.

.NET Framework’ü, Microsoft işletim sisteminizi .NET uyumlu yapar, bir takım servis, program ve hizmetlerle birlikte Asp.NET sayfalarınızı yayımlamanızı ve test etmenizi sağlar. Tabii ki bu Framework sadece test amaçlı değildir, Internet üzerinde profesyonel olarak sayfa barındıran firmaları, sunucularından Asp.NET hizmeti vermek istiyorlarsa yine. NET Framework’ünü yüklemelidirler. .NET Framework’ü microsoft’un sayfalarından CD veya download olarak ücretsiz temin edilebilir. Framework’ün “Redistributable” ve “SDK” isminde iki farklı dağıtımı mevcuttur. Asp.NET sayfalarınızı çalıştırmak için bunlardan sadece bir tanesini seçip yüklemeniz yeterlidir.

Redistributable şekli, Asp.NET uygulamalarınızı çalıştırmak için gerekli bütün bileşenlere sahiptir ve 21 MB dosya boyutundadır. “SDK” ise “Redistributable” ilaveli olarak, yardımcı her türlü dökümantasyon, örnek uygulamalar ve birtakım araçları içermektedir. Dosya boyutu Redistributable’a göre biraz daha fazladır. (131 MB)Tavsiye edilen ise SDK’dır. Çünkü gerçekten güzel düzenlenmiş yardım dosyaları ve uygulamaları en azından referans kaynak olarak kullanılabilir. Framework’ün nasıl yükleneceğini ilerleyen makalelerimizde detaylı olarak inceleyeceğiz.

.NET Windows 95’de çalışmıyor. Win98 veya WinME’de Redistributable paketi sınırlı koşullarda çalışıyor. Bütün olanaklarından tam olarak yararlanamıyorsunuz. Eğer Asp.NET uygulamaları geliştirmek gibi bir işe girişiyorsanız, en azından Windows 2000 gibi bir işletim sistemi kullanmalısınız. Uygulama geliştiren bir programcı bütün kontrolün kendisinde olmasını ve geliştirme aşamasında uygulamalarını anında test etmek ister. Bunun için sınırlı imkanlarla çalışmak çok iyi bir çözüm değildir. Olması gereken, bütün geliştirme ortamını kendi bilgisayarınızda tesis etmenizdir. Bu ve bunun gibi pek çok nedenden dolayı, ASP.NET ile uygulamalar geliştirecekseniz Windows 2000, XP veya Windows.NET’e terfi etmenizi tavsiye ederim.

ASP.NET uygulamalarını geliştirmek, çalıştırmak veya test etmek için gerekenler aşağıdaki listede verilmiştir.

* Minimum Intel Pentium 133 MHz işlemcili ve 128 MB Ram’li bilgisayar
* Windows 2000, Windows XP, Windows NT veya Windows.NET işletim sistemlerinden biri.
* .NET Framework (Redistributable veya SDK)
ASP.NET Hazirlik emresupcin - Asp.NET'e Hazırlık... 
Bunların yanında Windows 2000, Windows XP ve Windows.NET’in bir bileşeni olan IIS5.X veya IIS6.0’da yüklenmiş olması gereklidir. IIS, Windows kurulum CD’lerinde mevcuttur. IIS’in bilgisayarınızda kurulu olup olmadığını anlamanız için Settings > Add / Remove Programs penceresinden Add / Remove Windows Components düğmesini tıklayın. Karşınıza gelen pencerede Internet Information Services (IIS) seçeneğinin işaretli olması gerekir. Eğer işaretli değilse burayı işaretleyip Next düğmesine basın. Devamında sizden IIS yüklemek için Windows kurulum CD’si istenecektir. Windows CD’sini taktıktan sonra IIS bilgisayarınıza kurulacaktır.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Windows 7 Sürümleri Arasındaki Farklar Nelerdir? İnternet ile İlgili Genel Bilgiler – 1
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes