Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Dün yazmış olduğumuz Web Nedir? Neler Sağlar? ve İnternet’eki Kısaltmalar Ne Anlama Gelmektedir? konularının ardından biraz farklı bir makale olarak internet’in ne kadar güvenli olduğuna bu makalemizde değineceğiz. Gerek virüsler ve zararlı bazı diğer programcılar ve gerekse hacker adı verilen kötü niyetli kişiler yüzünden, İnternet’e bağlanan bir bilgisayarın kullanıcısı, bazı tehditler altındadır.

Virüslerden korunmak için,bilgisayarınıza bir anti-virüs programı yüklemelisiniz. Nereden yükleyeceğiniz ve nasıl kullanacağınız konusunda verilerin güvenliği ve virüsler bölümünden bilgi alabilirsiniz. Diğer tehditler konusunda da güvenlik önlemlerini ilgili bölümlerden okuyunuz ve tanımadığınız kişilerden gelen e postalar (e-mail) konusunda dikkatli olunuz. Web sitelerinde güvenlikle ilgili açıklamalar,güvenlik programları bölümünde verilmektedir.

Bu bölümü okuyan ve İnternet kullanmaya başlayacak bir kişinin morali birazcık bozulacaktır.Ancak unutulmamalıdır ki biz bu uyarıları yapmalıyız; zira kişi İnternet’te gereken tedbirleri almasa zarar görecektir. AYRICA İNTERNET’TE ŞİFRELERİNİZİ VE KREDİ KART NUMARALARI GİBİ GİZLİLİK İÇEREN BİLGİLERİ KULLANIRKEN ÇOK DİKKATLİ OLUNUZ. Zira bazı kötü niyetli kişiler bu bilgileri ele geçirebilirler.

Şu unutulmamalıdır ki, elektronik hiçbir sistem yüzde yüz güvenli değildir.Teknolojinin ve programcılığın çok ileri boyutlara ulaştığı günümüzde, güvenliğin ne derece dikkat alınması gerektiğine ilişkin dört örnek olayı (biraz da mizahi olayını sıkılmamanız için) aşağıda veriyoruz.

1988 yılında, Amerika’da bir üniversite öğrencisinin yazdığı bir programla bazı bilgisayar sistemlerine girmesi ve bu programla kurumların ve kişilerin şifreleri çözmesi sonucunda, üç yıl hapis, 10 bin dolar para cezası ve 400 saat kamu hizmetinde çalışma cezası aldı.

1980’li yılların sonlarında, evindeki bilgisayarla İngiltere’deki bir bankanın hesaplarını girip,kişi ve kurumların hesaplarındaki pound cinsinden kuruşları (penny) hesabına aktaran çocuk yakalandığında hapse atılmaktan kurtuluyordu. Çünkü bu banka çocuğu affetmiş ve bu paraları ona verip, eğitiminde üstlenerek, uygun yaşa geldiğinde bilgisayarcı olarak işe alma garantisi verilmişti.

1993-1994 bilgisayar ve modemiyle İnternet’e bağlanan bir kişi (veya kişiler; çünkü failleri bulunamadı), herkese açık bilgisayar sistemlerine kendi yaptıkları programı yerleştirdi.Program sonra kendisini kopyalayıp çoğaltıyor (aynen virüs programlarının yaptığı gibi) ve bu sisteme bağlanan diğer bilgisayarlara geçiyordu bunun sonucunda girdiği bilgisayarda, bu bilgisayarı kullanan kişinin şifresine, kişi yazdığı anda alıp programı yazan kötü niyetli kişi/lere ulaştırıyordu.

1999 yılında üretilen ve bütün dünyaya yayılan Çernobil virüsünün Türkiye’de ve dünyada şirketlere askeri kurumların bilgisayar sistemlerine tüm özel ve kamu kuruşlarının ve işyerlerinin bilgisayarlarına milyonlarca dolarlık zarar verdiğini ve mevcut bilgileri yok ettiğini biliyoruz. Ancak, Çernobil virüsünü üreten kişi yakalandı ve 30 yıl hapis ve ağır para cezası çarptırıldı.

SONUÇ: Tüm bu olaylar, çok uzun çalışmaların yapılmasına neden oldu: tüm resmi, özel kuruluşlar yeni geliştirilen programları kullanmaya başladılar. İnternet’e bağlanan kişilerin ise yapacakları tek şey, uyarılar doğrultusunda hareket ederek güvende olmaktır. Bu uyarılar, ilgili bölümlerde anlatılmaktadır. Bunları dikkatlice okuyup uyguladığınızda sorun kalmayacaktır.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
İnternet ile İlgili Genel Bilgiler – 3 İnternet ile İlgili Genel Bilgiler – 4
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes