Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar, Otomobiller ile bu kadar yakında bulunmamız, onları biraz daha yakından tanımamız için bir sebeptir. Az veya çok, insanlar otomobiller hakkında mutlaka bir şeyler bilir. İşte tam olarak burada yapacağımız şey, bilgisi az olanlara daha fazla şey öğretip her gün sürdükleri araçların aslında nasıl çalıştığı, ne gibi parçalardan oluştuğu hakkında bilgilendirmek. İlerleyen zamanlarda otomobillerin teknik kısımlarını yazılarımızda inceleyeceğiz.

Dıştan Yanmalı Motorlar

İsmi dıştan yanmalı olarak geçse de, yanma olayının nispeten içeride sayılabileceği bu motor tipinin en büyük örneği jet (türbin) motorlarıdır. Bildiğimiz gibi jet motorları otomobillerden daha çok hava taşıtları ile alakalıdır. Ama bu motor çeşidinin otomobil motorları sınıfına dahil olmasına sebep olan bazı otomobiller, geçmişte seri üretim olarak piyasaya sürüldü.

Chrysler markası, Turbine modelini 1963 yılında, alışılmış otomobillerden farklı olarak, türbin motoru ile piyasaya sürdü. Uçaklarda gördüğümüz jet motorları hava itişi uygulayarak uçağın uçmasını sağlar. Otomobillerde kullanılan türbin motoru ise, daha düşük hava itiş gücüne sahiptir. Araca hareketini O yıllarda Amerikan otomotiv endüstrisi daha farklı teknolojilerin arayışına girmişti. Turbine modeli ilk çıktığında bazı avantajlar vaadediyordu. Motor sesi olarak o yıllarda üretilen otomobillerden daha sessiz çalışıyordu. Daha az yakıt tüketiyordu, ayrıca yakıt yelpazesi olarak geniş seçenekler sunuyordu. Gazyağı, alkol, mazot vb. Çok farklı yakıt çeşitleri kullanılabiliyordu.

Ancak bu aracın dezavantajları ise sonradan fark edilmeye başlandı. Motor ömrü nispeten kısaydı, ve servis durumu da büyük bir sorun idi. Söylendiği gibi az yakıt tüketmiyordu. Eksoz gazı da normal araçlara göre çok sıcaktı, tahliyesi sorun oluyordu, çevreye zarar veriyordu.

Sonuç olarak, dıştan yanmalı motorlar otomobilleri için bir deney olarak da olsa kullanılmıştır. Günümüzde M1 Abrams tankı, 1500 beygir gücünde bir türbin motoru kullanmaktır.

Elektrik Motoru

Otomobillerde elektrik motorunun tarihçesi, benzinli, hatta buharlı motorlara göre daha eskidir. Ancak geçmişte elektrikli motorların otomobillerde verimi çok düşüktü. Motorların ve pillerin eski teknoloji olması nedeniyle geçmişte elektrikli motorlar pek tutulmuyordu. Günümüzde Tesla gibi birkaç marka elektrikli otomobiller üretimi konusunda somut adımlar atmaya başarmıştır. Tesla Model S marka elektrikli otomobil, sadece elektrik motoruyla 400 beygirden fazla güç üretebilmektedir.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
İçten Yanmalı Motorlar… Virüs Tipleri?
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes