Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Web grafik tasarımı, grafik tasarım alanı ile yakın ilişkili bir konu olarak ele alınabilir ama kendi içerisinde ayrı bir dal olarak çok geniş bir alanı işgal etmektedir. Klasik bir grafik tasarımcısı web tasarım alanında çalışmaya başladığında klasik tasarım anlayışının ve alışkanlıklarının yeterli olmadığını kısa süre içerisinde fark edecek ve bu iş için ayrıca tecrübe edinmesi gerektiğinin farkına varması hiç de zor olmayacaktır.

Bu yazımızda ise Responsive tasarımını inceleyeceğiz. Hazır kurduğumuz veya aldığımız temalarda responsive adını duymuş olmanız lazım. Responsive Tasarımı hakkında yanlış bilinen şeylerden biri de varsayılan tema anlamına geldiğidir. Bu işe yeni başlayanlar, konu hakkında yeterli bilgiye sahip olmayanlar indirdikleri scriptin varsayılan teması olduğunu düşünebiliyor.

Responsive Tasarım, duyarlı tasarım anlamına gelir ve tablet, mobil, bilgisayar gibi farklı piksellerdeki ekran boyutlarında aynı görseli yakalamak için yapılan tasarım türüdür. Eski tasarımlarda karşılaşılan en büyük sorunlarından biri olan uyumluluk sorunu kişilerin masaüstünde güzel görünen tasarımların telefona veya tablete geçtiğinde ekranın çok küçük olması, yazılarının kullanıcı tarafından okunamaması sorunu Responsive tasarımlar ile tamamen ortadan kaldırıldı. Özellikle son yıllarda çok hızlı olarak artan akıllı telefon teknolojisininde beraberinde gerektirdiği uyumlu temalar bu günlerde tasarımcılar ve Webmasterlar için büyük önem taşıyor.

Tabletler için ekran boyutu 960 px
Dikey tutulan telefonlar için ekran boyutu 479 px
Yatay tutulan telefonlar için ekran boyutu 768 px’dir.

Bundan dolayı örneğin bilgisayar için yazılan bir site de fontlar, menülerin boyutları, menülerin açılış şekilleri, reklam yerleşimleri yani bir sitede dikkatinizi çeken ne varsa bilgisayar pikselleri için uyumlu yapılır. Eğer kullanıcı dikey bir telefon ile siteye girdiğinde o fontlar, menüler, reklamlar 479 px’e indirilmeye çalışılacak ve bu da kullanıcıların yazıları görememesini, menüleri kolayca kullanamamasına neden olur. Kullanıcılar yazıyı okuyabilmek için defalarca yakınlaştırması gerekmektedir. Buda hem kullanıcı için zahmetli hemde sitenin genel görünüşü için olumsuz bir durumdur.

Bunu farkeden tasarımcılar ve Webmaster’lar uyumlu temalar geliştirmeye, satın almaya yöneldi. Şuanda bir temada aranan en büyük özelliklerden bir tanesi oldu diyebiliriz. Bunu ilk gördüğümüz sitelerden bir tanesi de Facebook. Daha bir iki yıl öncesine kadar m.facebook.com kullanıcılara ücretsizdi ve telefon ile girdiğinizde tamamen farklı bir site ile karşı karşıya kalıyordunuz.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Bilgisayar Virüsleri Neden Yapılır? SERP Nedir? Optimizasyonu Nasıl Yapılır?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes