Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar, Dün yazdığımız makalemizde Benzinli ve Dizel motorların ne olduğuna değinmiştik. Bu yazımızda ise bu motorların arasındaki temel farklardan bahsedeceğiz. Benzinli ve Dizel Motorlar arasındaki farkları anlatmadan önce kısa birkaç tanımlama yapalım. Benzinli motor, bir tür içten yanmalı motordur. Benzinli motorlarda kullanılan yakıt benzin olup, yakıt dizel motordan farklı olarak karbüratör adı verilen bir düzenek sayesinde, sıvı olarak değil buharlaşıp hava ile karışarak silindire girer.

Dizel motor, içten yanmalı bir motor tipidir. Daha özel bir tanımla, dizel motor oksijen içeren bir gazın (genellikle bu atmosferik havadır) sıkıştırılarak yüksek basınç ve sıcaklığa ulaşması ve silindir içine püskürtülen yakıtın bu sayede alev alması ve patlaması prensibi ile çalışan bir motordur.

Dizel Motorlar ile Benzinli Motorlar Arasındaki Temel Farklar

  • Benzinli motorlar yanma, dizel motorlar ise patlama mantığıyla çalışırlar. Bu nedenle dizel motorların yakıt tüketimi benzinli motorlara göre genellikle daha düşüktür.
  • Benzinli motorlar alüminyum ağırlıklı alaşımlardan üretilir, dizel motorlar ise demir ağırlıklı daha sağlam alaşımlardan üretilir. Bunun sonucunda benzinli motorlar hafif, dizel motorlar daha ağır olur.
  • Benzinli motorlarda ateşlemeyi buji yapar, dizel motorlarda ise ateşleme kendiliğinden olur.
  • Benzinli motorlar gerek konfor olarak, gerek kullanım olarak gündelik kullanıma uygundur. Dizel motorlar ise daha çok ağır işler için uygun olan motor tipleridir. Ancak günümüzde dizel motorlara talebin fazla olması sonucunda, teknolojik gelişmeler ile beraber dizel motorlar benzinli motorlara özellik olarak yaklaşmıştır.
  • Benzinli motorlarda, çalışma mantığından dolayı tork*-beygir gücü* oranı birbirine yakındır. Dizel motorlarda ise çalışma mantığı sebebiyle tork* ile beygir gücü* arasındaki farkın fazla olduğunu(neredeyse 2 katı) görürüz. Dizel motorların fazla tercih edilmesinin sebeplerinden biri de budur. Günlük kullanımda genellikle 2000 devir/dk civarında araç kullandığımızı düşünürsek, dizel motorlar insanlar için daha caziptir.
  • Tork: Tek bir pistonun aşağı doğru yapmış olduğu itme gücü. 1500-2500 devir/dk civarında maksimum seviyededir.
  • Beygir gücü: Motorun krank mili üzerinden ölçülen gücü. Motorun yapabildiği son devire yakın bir yerde (ibre üzerinde kırmızı bölgenin başladığı yerde) maksimum seviyededir.
Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Benzinli ve Dizel Motorlar… Windows’ta Erişimi Engellenen Klasöre Nasıl Girilir?
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes