Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Bu yazımızda resim ve grafikler düzenleme yapma, vektörleri kullanma, katmanlar ile çalışma, metin üzerinde işlem yapma ve gelişmiş teknikleri öğreneceksiniz. Kullandığınız program dışında diğer programları araştırınız. Farklılıklarını karşılaştırınız. Günümüzde teknoloji çok hızlı geliştiğinden sürekli yenikleri takip ediniz. Bakış açınızın genişlemesi için farklı kaynaklardan (internet, diğer alternatif programlar, kitaplar, bilgisayar dergileri) yararlanınız.

RESİM DÜZENLEME

1 – Piksel
Ekranda oluşulan görüntüler noktalardan oluşur. Noktalar kare şeklindedir. Çok yakından bakıldığı zaman veya resim büyütüldüğünde bu noktalar fark edilebilir. Ekranda kontrol edilebilen en küçük noktalara piksel denir. Bir piksel kırmızı, yeşil ve mavi renklerin karışımından oluşur.

Bitmap (piksel tabanlı) resim programları, ölçü birimi olarak piksel kullanırlar. Piksel yoğunluğu arttırılırsa görüntü netleşir. Çok fazla arttırıldığında ise dosyanın kapasitesinin artmasına, ayrıca yazdırılırken zaman kaybına ve mürekkep sarfiyatına neden olur. Piksel tek başına bir ölçüyü ifade etmez. Verilen piksel sayısı belirtilen alan içerisindeki piksel sayısıdır.

2 – Nokta ve Nokta Aralığı (Dot ve Dot Pitch) : Pikseli oluşturan kırmızı, mavi veya yeşil renklerinden her birine ise nokta (dot) denir. Bir pikseldeki renklerin birbirine olan mesafesine nokta aralığı (dot pitch) denir.

3 -Çözünürlük : Bir defa da ekranda görüntülenebilen piksel sayısına çözünürlük denir. Örneğin 800 X 600 denildiğinde 800 sütun ve 600 satır kullanıldığı, bunların çarpımı olan 480.000, toplam piksel sayısını verir.

4 – Rezolasyon

Bir resmin piksel yoğunluğu yani PPI (Pixel Per Inches) 1 inç karede (1 inç = 2.54 cm) bulunan piksel sayısıdır. Ofset baskı için en önemli etken baskının yapılacağı kâğıt cinsidir. Gazete kâğıdı ile kuşe kâğıda yapılacak baskı arasında fark vardır. Gazete kâğıdına baskı 40’lık tramla basılırken, kuşe için 70 ya da 80’lik tram kullanılması gerekir. Tramlar, birbirine özel açılar ile dizilmiş noktacıklardır ve sonuçta aralarında belli bir miktar boşluk vardır. Örneğin 1. Hamur kağıt için 60’lık tram kullanılır.

Her ne kadar bunlar LPI değeri ile belirleniyorsa da, LPI ile PPI değeri arasında da bir ilişki vardır. Buradan hareketle tarama rezolasyonu da değişiklik gösterir. Ama kabaca 250 ile 350 PPI arasında olması gerektiğini söyleyebiliriz. En çok kullandığınız kuşe kâğıt baskısı için: 306-310 PPI

5 – LPI (Line Per Inch)

Film pozlanırken 1 inç yüksekliğindeki (2.54 cm) alana atılan satır sayısına LPI adı verilir. Ofset baskıda tramlarla iş basılır. Paralel çizgiler halinde sıralandıklarını düşünebilirsiniz. Tramlar yardımı ile Cyan, Magenta, Yellow ve Black mürekkepleri kâğıda aktarılır. Bu çizgilerin yoğunluğu ve aralığı baskı kalitesini belirler. En çok kullanılan tram aralıkları 175, 150, 133, 120, 110, 100, 85 ve 65 LPI’dir.

Yukarıda yazdığımızı yeni eklemelerle genişletelim.

3. hamura baskı yani 40-50’lik tram = 110 – 130 LPI
1. hamura baskı yani 60’lık tram = 150 LPI
Kuşe kâğıda baskı 70’lik tram = 175 LPI
Kuşe kâğıda baskı 80’lik tram = 200 LPI

6 – DPI (Dot Per Inc)

Çıkış cihazlarında 1 inç’te (2.54 cm x 2.54 cm) noktalanan (yani basılan) ya da pozlanan piksel sayısına DPI adı verilir. Renkli/siyah-beyaz çıkış yapan yazıcılar baskılarını nokta vuruşları ile yapar. Her inç’te noktalanan piksel sayısı makinenizin özelliğine göre değişir. Çünkü her yazıcının kullanabileceği en yüksek nokta yoğunluğu farklıdır. 300 DPI, 600 DPI, 1200 DPI gibi…

CMYK adı verilen “Cyan, Magenta, Yellow ve Black” ile kâğıdın üzerinde küçük mürekkep noktacıklarını basar, bunlar da bildiğimiz renkleri oluşturur. Film çıkış cihazları çözünürlüğü, DPI’e, yani bir Inch başına vurduğu nokta sayısına göre hesaplar. İnç başına düşen nokta sayısı çok azalırsa kalite kaybı olur ama gerekenden fazla olursa daha iyi sonuç alırız diye düşünmeyin. Yüksek çözünürlüklerde, sadece gereksiz büyümüş dosya boyutu ve anlamsız bekleyişler yaşarsınız. DPI = 16 x LPI değerinde olması resimdeki renklerin (filmlerin siyah beyaz olduğunu biliyorsunuz, yani oradaki gri dağılımının) sağlıklı basılmasını sağlar.

Arama Terimleri: https://emresupcin com/2012/03/09/resim-duzenleme-kavramlari-nelerdir/
Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Windows’ta Erişimi Engellenen Klasöre Nasıl Girilir? Virüslere Karşı Alınacak Önlemler?
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes