Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

BIOS ile alakalı olan Bios güncelleme işlemini daha önceden anlatmıştık. Bios güncellemesi anakartınızın üreticisinin çıkardığı daha yeni BIOS sürümünü, kullandığınız BIOS ile değiştirmektir. Ortada bir sorun yokken BIOS Güncellemek pek mantıklı değil. Ama yeni özellikler gelmiştir, kritik sorunlar giderilmiştir, o zaman BIOS’u güncelleriz.
Performansı artıran Bios ayarlarını da inceleyelim…

Yeni BIOS’ların bazılarında bulunana “In Order Queue Depth” ayarı ile CPU, komutları işlemden önce kaç tane komutun kuyruğa alınabileceği ayarlanabiliyor. 4 olarak kalması performans olarak önemli bir avantaj sağlayacaktır. Bazı anakart üreticileri, yeni BIOS güncellemelerinde bu ayarı BIOS’a dahil ediyor.

Günümüzde bazı anakartlar, bütünleşik ses ve(ya) ekran kartları ile geliyor. Genelde bu bütünleşik aygıtları pek kullanmayız. Eğer kullanıyorsanız, ona diyecek sözümüz yok. Ama kullanmıyorsanız, BIOS’da “Integrated Peripherals” veya “Advanced I/O Configuration” bölümünde Onboard PCI Audio/Modem ve Onboard VGA ayarlarını [Disabled] konumuna getirin. Hem bu aygıtların sistem kaynaklarını tüketmesini engellerseniz, hem de olası çakışma riskini azaltmış olursunuz

CPU INTERNAL VE EXTERNAL CACHE BIOS‘ ta her iki seçeneğinde ENABLE olmasına dikkat edin.Bunlardan herhangibiri iptal edildiğinde bilgisayar yavaş çalışır.

BELLEKLERİNİZE MAKSİMUM PERFORMANS

VIA KT133/KX/Apollo Pro 133(A) Kullanıcıları için: Güncel VIA yongasetlerinde alışık olmadığımız bir özellik dikkati çekiyor: Bellek hızını, FSB hızıyla asenkron çalıştırabiliyorsunuz. Örneğin, FSB hızının 66 MHz iken, bellekleri 100 MHz de çalıştırabilme olanağınız var. Bu ayarı Advanced Chipset Features bölümünde bulunan DRAM Clock ayarıyla yapıyorsunuz. (AWARD Medallion BIOS’da bu ayar, Advanced bölümünde bulunan System/SDRAM Frequency Ratio ayarıyla yapılıyor.) Sisteminiz 66 MHz FSB ile çalışıyorsa, bellek hızını maksimuma taşımak için bu ayarı [+33MHz] ayarına getirin. Böylece bellekleriniz 100 MHz’de çalışacak. Aynı şekilde eğer sisteminizi 100 MHz FSB’de çalışıyorsa, eğer bellekleriniz kaliteli ise, maksimum bellek performansı için bu ayarı yine [+33MHz] konumuna getirin. Eğer sisteminiz 133 MHz FSB ile çalışıyorsa, [+33MHz] seçeneğini seçemiyorsunuz. Eğer sisteminizi 133 MHz de çalışırken sık sık bellek hatası oluşuyorsa, bu ayarı [-33MHz] konumuna getirerek bu sorunu halledebilmeniz mümkün.

i815 yongasetli anakartlarda bu ayar o kadar ayrıntılı değil: sisteminiz 66 MHz FSB hızında çalışırken, bellekleriniz 100 MHz de çalışıyor. Sistem 100 MHz FSB’de iken, bellek hızlarını 133 MHz’e çıkaramıyorsunuz. Ama sisteminiz 133 MHz’de iken bellekleriniz 100 MHz’e indirebiliyorsunuz. Eğer belleğinizi 133 MHz’ dayanamıyorsa, i815 yongasetli anakart bu ayarı ile size şans tanıyor.

Bütün güncel yongasetlerini taşıyan anakartların BIOS’unda bulunan, kullandığınız SDRAM’ların zamanlamaları ile ilgili ayarlar da performans konusunda önemli paya sahip. Bellekler adresleme işlemleri CAS Latency Timer, RAS to CAS Delay, RAS Precharge time şeklinde ayarlarla birbirinden ayrılırlar. Bunların hepsi gecikme ve(ya) tekrar şarj süresini belirliyor. Yani bu ayarlar için seçilen değerler ne kadar küçükse o kadar iyidir. Ama bütün bellekler aynı değildir. Farklılık gösterir. Bu ayar için iki seçenek vardır: 2 ve 3. En iyi belleğin bu zamanlamaları sırasıyla 2/2/2’dir. Tabii, bu tür belleği ülkemizde nerede buluruz da bir soru işareti. Peki kendi belleğinizdeki bu zamanlamaları nerden bileceksiniz? Eğer kalitesiz olmayan bir bellek türüne sahipseniz, üzerinde SPD yongası bulunacaktır. Eğer BIOS’da SDRAM Configuration menüsünde [By SPD] şeklinde bir ayar varsa, bellek üzerinde bulunan SPD entegresinden bilgiler okunacaktır. O konuda rahatsınız. Fakat her anakartta [By SPD] ayarı bulunmuyor. Ayarları denemek lazım. İlk başta 2-2-2 yapın. Olmazsa 3-2-2. Sorun çıkarsa, 3-3-2 ve yine sorun çıkarsa mecburen 3-3-3 ayarını kullanacaksınız. VIA yongasetli bazı anakartlarda bu ayarlardan sadece CAS Latency ayarı bulunuyor. SDRAM Cycle Length şeklinde bir ifadeyle de karşılaşabilirsiniz. Bu ayarı 2 olarak deneyin. Sorun çıkarsa tekrar 3’e dönersiniz. Son olarak, bazı anakartlarda bulunan SDRAM MA Wait State ayarını [Fast] yapma önerisinde bulunacağız. Sorun çıkarsa [Normal] ayarına dönersiniz.

EXTERNAL CACHE BIOS‘ ta External cache için “Write Back” veya “Write Trough” seçeneklerinden birini seçmek mümkünse Write Back’i seçin.Bilgisayar böylece daha hızlı çalışacaktır. Çünkü CPU verileri sadece tek bir erişimde Cache’e yazacaktır.

QUICK POWER ON SELF TEST Bilgisayarınızın daha hızlı açılmasını istiyorsanız bu seçeneği ENABLE yapın.BIOS bu durumda bilgisayar açılırken bazı testleri pas geçecektir,mesela belleğin test edilmesi gibi.Ancak bilgisayarınızda problemler çıkarsa bu seçeneği iptal etmelisiniz

Advanced Chipset Features bölümünde bulunan “CPU to PCI Write Buffer” ayarını [Enabled] konumuna getirerek, işlemciden PCI veriyolunda bulunana bir aygıta yazma/okuma komutu verilmesi ile uygulanması için arada geçen süreyi azaltır.

Yine aynı şekilde, aynı yerde bulunan “PCI Dynamic Bursting” ayarı, [Enabled] konumunda iken, tek komut ile çok fazla bilgi PCI veri yoluna aktarılmak istendiğinde, bu özellik devreye girerek performans arttırmaya yarıyor. Bu ayarın, [Enabled] konumunda olmasını tavsiye ediyoruz.

ISA Slota sahip anakartlarda bulunan ve Advanced Chipset Features bölümünde “Delayed Transaction” ayarı gayet önemli. PCI veriyolunu çalışma darbeleri ile, ISA veriyolunun çalışma darbelerini buluşturmak içindir. ISA veriyolu, PCI veriyolunda çok yavaştır. Dolayısıyla gecikme süresi de gayet fazladır. Bu gecikme süresinin fazlalılığı PCI veriyolunu da etkiliyor. Bu ayarı [Enabled] yaparak, Anakart 32 bit’lik yazma tampon belleğini devreye sokarak bu yavaşlamayı engelliyor. Böylece, ISA veriyoluyla bir işlem yapıldığında PCI veriyolu etkilenmiyor. Dolayısıyla bu ayar, daha fazla performans için [Enabled] yapılmalı. Bu ayarı etkin yaptıktan sonra ISA ve PCI aygıtları arasında bir sorun çıkarsa, [Disabled] yapmanız gerekecek.

VIDEO BIOS SHADOW ve SYSTEM ROM SHADOW Shadow fonksiyonu ile BIOS verileri yavaş ROM alanından hızlı RAM’e kopyalar.Mesela bir grafik kartının ROM belleği genelde 170ns. ile çalışır,anabellek ise buna karşın 60 veya 70 ile.Bu seçenek Enable olarak ayarlanırsa grafik kartı daha yavaş olan Video BIOS a değil daha hızlı olan anabelleğin adres alanına erişecektir.Eğer bu ayarı [Enabled] yaparsanız, ROM’daki bilgiler belleğe atılarak sistem hızlanır fakat video ile ilgili olan kavramlar yavaşlar, örneğin oyunlar. Yani oyuncular bu ayarı [Disabled] yapmalı.

BOOT SEQUENCE Bilgisayarınızı çoğunlukla sabit diskten açıyorsanız, Boot Sequence’i C:-A: olarak ayarlayın. Bu durumda BIOS bilgisayar açılırken A:sürücüsünde bir disket bulunup bulunmadığını ve disket varsa bir sistem disketi olup olmadığını kontrol etmez, böylece daha hızlı boot edebilirsiniz.

BOOT UP FLOPPY SEEK BIOS‘ta bu seçeneği Disable yapın .Bu ayar sadece boot sırasında bir disket sürücüsünün bulunup bulunmadığını ve 40 veya 80 izli bir sürücünün söz konusu olup olmadığını kontrol eder.Tüm yeni sürücüler 80 ize (track) sahip oldukları için bu fonksiyona gerek yoktur.Ne kadar az kontrol olursa sistemimiz o kadar hızlı çalışır.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
HTML'de Link Arkaplan Rengi Nasıl Değiştirilir? Blog Açmak için Ne Gereklidir?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes