Responsive Reklam Alanı

Merhaba sevgili arkadaşlar,

Bu yazımızda Bios Update’e değineceğiz. İşletim sistemlerinde olduğu gibi BIOS’lar da hata içerebilir. Eğer anakartınız bir donanım ile çalışmayı reddediyorsa, veya uyumsuzluk yapıyorsa, bu sorunları ya da hataları BIOS güncellemeleri ile gidermek mümkündür. Kısacası BIOS güncellemesi, anakartınızın üreticisinin çıkardığı daha yeni BIOS sürümünü, kullandığınız BIOS ile değiştirmektir.

Bilgisayar donanımınız sorunsuz çalışıyor bir şekilde çalışıyor ise BIOS güncellemesi yapmanızı gerektirecek bir durum yok demektir. Çalışan sistemi riske atmamanız sizin yararınıza olacaktır. Yok eğer bilgisayarınız donanımsal b,r sıkıntıdan reset atıyorsa önce sorunun kaynağına bakılmalı ve test edilmelidir. Tüm donanım aygıtları düzgün ama yine bilgisayarın çalışmasında keyifsizlik var diyorsanız o zaman bios update yapmanızda fayda var. Ama bakarsınız, yeni özellikler gelmiştir, kritik sorunlar giderilmiştir, o zaman güncelleriz. Tabii sırf sorunları gidermek için yapılan bir şey değil BIOS güncelleme. Örneğin yeni bir işlemci çıktı, anakartımız teorik olarak bu işlemciyi destekliyor. Ama işlemciyi taktığımızda, işlemcinin yanlış algılandığını görüyoruz. Yeni BIOS güncellemesi ile bu işlemcinin tam anlamıyla desteklendiğini görürsünüz.

BIOS, sadece okunabilir bellek(ROM) üzerine yazılı olduğunu söylemiştik. Eğer sadece okunabilir bir belleğin üzerindeyse, nasıl güncelleme yapacağız? Aslına bakarsanız, günümüzde, BIOS’lar EEPROM üzerine yazılıdır. EEPROM (Electrically Erasable Programmable ROM), elektrik yoluyla kendini programlamamıza olanak veren bir tip bellek. Dolayısı ile anakart üreticimizin çıkardığı BIOS güncellemelerini yapmamız mümkün oluyor. Bu güncelleme işini, BIOS yazılımının türüne göre veya anakart üreticisine göre farklı farklı yazılımlar ile yapabilmemiz mümkün. Örneğin, AWARD BIOS kullanan bir kişi, BIOS güncelleme yaparken AWDFLASH programını kullanır. Anakart üreticine göre de değişir demiştik. Asus anakartlar AWARD BIOS kullanmasına rağmen, AFLASH adında kendilerine has bir program kullanırlar.

BIOS Update (Güncellme) İşlemi İçin Neler Gereklidir? Riskli midir?

Öncelikle biraz sabırlı olmalısınız. BIOS güncelleme işlemi, eğer kurallara uyulmaz ise riskli bir iştir. Kurallara uyarsanız gayet basit bir işlem. Eğer anakartınızın üreticisinin sayfasında yazılanlara harfiyen uymazsanız, BIOS yazılma işlemi başarısız olarak sisteminiz tekrar açılmayabilir. Sözün özü, BIOS Güncelleme olaylarına girişmeden önce, anakart üreticinizin yazdığı uyarılara iyice uyun. Piyasadaki popüler anakart markaları için ayrı ayrı güncelleme işlemlerini beraber gerçekleştireceğiz; dolayısıyla olayın mantığını kavramanız açısından önemli olur diye düşünüyoruz.

Gerekli olan ve bilmeniz gereken şeylere topluca bir göz atalım:

Anakartınızın Markası & Modeli
Anakartınızın Üreticisinin Web Sitesi
Anakartınız için gereken BIOS dosyaları ve Sistem Disketi (USB Flash veya eski yöntemde Disket)

Sevgili arkadaşlar, kısacası bios update yapmak kolay bir iştir ancak yapacağınız en ufak bir hatada bilgisayarınızın rom dosyasını komple silersiniz ve açamayabilirsiniz. O yüzden bu işlemleri yaparken biraz sabırlı ve bilgi sahibi olmanızda yarar var.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Blog Açmak için Ne Gereklidir? Otomobil Teknik – Turboşarj Nedir?
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes