Responsive Reklam Alanı

Merhaba sevgili takipçilerimiz,

Dün ki makalemizde genellikle HP notebooklar’da görünen Fan Hatası (90b) kodunu ve çözümünü bahsetmiştik. Bugünkü yazımızda da notebook’larda yaşadığımız ısınma problemine değineceğiz. Bildiğiniz gibi dizüstü bilgisayarların ısınması performans düşüklüğü gibi sorunlara da yol açmaktadır. Isınmalar genellikle fan arasında ve fan ızgarasında oluşan pisliklerden dolayı bilgisayar kendini soğutamaz ve ısınmaya başlar.

Özetle; Bilgisayar ısınmasından dolayı Oyunlar oynama sırasında yanıt vermeyi durdurur, Windows kullanım sırasında yanıt vermeyi durdurur, Bilgisayardaki fanlar, ısıyı azaltmak için daha hızlı döndüğünden daha gürültülü çalışır. Bilgisayar başlatılırken, bazen siyah bir ekranda kalır ve Windows’u açmaz. Windows açılsa da genellikle yanıt vermeyi durdurur, Fare ve klavye yanıt vermez. Isınma sorununu gidermek için neler yapabiliriz, onlara değinelim…

1. Adım: Havalandırma deliklerini temizleyerek toz ve pamukçukları giderme

Çoğu dizüstü bilgisayar kasasının etrafında, havanın kasanın içinden geçmesini sağlayan havalandırma delikleri vardır. Bu havalandırma delikleri tıkanırsa veya ısı üreten parçalar tozla kaplanırsa, fan bileşenleri gerekli şekilde soğutamaz ve aşırı ısınma sorununa neden olabilir. Tiftik parçaları ve toz birikimi, havanın soğutma fanı kanatlarından akışını engeller ve fanın daha çok çalışmasına sebep olur. Havalandırma deliklerinde toz varsa fan ve ısı siperi etrafındaki tozu kaldırarak bilgisayarı temizlemeniz gerekir. Bu işlem, tozun birikmesini engeller.

Bir basınçlı hava spreyi (basınçlı hava bu iş için daha uygun olsa da, elektrik süpürgesinin üfleme işlevi veya soğuk hava modundaki bir saç kurutma makinesi de kullanılabilir) kullanarak bilgisayarın deliklerindeki tozu temizleyin ve aşırı ısınmayı önleyin. Tozun temizlenmesi, hava akışını arttırarak daha iyi soğutma sağlar ve fanın daha sessiz çalışmasına yardımcı olur.

Soğutma delikleri, dizüstü bilgisayar modeline bağlı olarak farklı yerlerde bulunur. Deliklerin içindeki bakır veya siyah kanatlara bakarak bu delikleri tespit edebilirsiniz. Hava dolaşımı sağlamak ve bileşenlerin üzerinde toz birikmesini önlemek için fan giriş deliği gibi diğer deliklere de basınçlı hava püskürtmelisiniz.

2. Adım: Havalandırma için yeterli boşluk bırakma

Aşırı ısınma sorunlarının oluşma olasılığını azaltmak için bilgisayarınızdaki fanların düzgün şekilde havalandırma yapabildiğinden emin olun. Sistemin doğru bir şekilde havalandırılması, dizüstü bilgisayarın çalışması için önemlidir. Yeterli havalandırmayı sağlamak için aşağıdaki yönergeleri uygulayın:

– Bilgisayarı dikey olarak, sağlam ve düz bir zeminde tutun.
– Her deliğin çevresinde en az 15,25 cm (6 inç) açıklık bırakın.
– Bilgisayar 1500 metreden (5000 fit) yüksek irtifada kullanılıyorsa bilgisayarı serin tutmak için ekstra özen gösterin. Yaklaşık her 300 metre (1000 fit) irtifada, maksimum sınır olan 35 Santigrat derece (95 Fahrenhayt derece) 1 Santigrat derece (yaklaşık 34 Fahrenhayt derece) azalır.

3. Adım: BIOS’u Güncelleştirme

Bir bilgisayar piyasaya sürüldükten sonra, HP düzenli olarak BIOS ve diğer bileşenler için güncelleştirmeler sağlar.

4. Adım: Donanımın arızalı olup olmadığını test etme

Havalandırma delikleri temizlenip bilgisayar daha serin bir odaya taşındıktan sonra aşırı ısınma devam ederse bir donanım bileşeni bozulmuş olabilir. Bellek, işlemci veya grafik donanımı gibi herhangi bir donanımın arızalı olup olmadığını görmek için bilgisayarı test edin. Çoğu HP ve Compaq dizüstü bilgisayarda, donanım arızalarını doğrulayan tanılama yazılımı bulunur.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
HP Notebook – Başlangıçta Sistem Fanı (90b) Hata Mesajı? PC Açılırken Intel CPU uCODE loading Error Sorunu?
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes