Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar 2. el araçlarda dikkat edilecek hususları ilerleyen makalelerimiz de paylaşacağım. Ama genel olarak kaporta aksamı ve dış görünüş ile ilgili olduğundan; bu sefer de dizel ve benzinli otomobil motorları ve bunlarda dikkat edilecek bazı hususlardan bahsetmek istiyorum.

Tabi öncelikle her ikisinde de bakılması gereken yegane şey; sizden önceki sahibinin aracı ne denli temiz kullandığı ve bakım periyotlarına ne kadar dikkat edilip zamanında servislerinde bakımı yapıldığıdır.

Benzinli Otomobiller

Öncelikle benzinli araçlardan bahsedecek olursak; Genel olarak enjeksiyonlu olanları tercih etmenizde fayda var çünkü enjeksiyon karbüratörlü olanlara nazaran hem daha az yakıt sarfiyatı yapar hem de daha performanslı çalışır bununla beraber 16 valf olanlar 8 valf olanlara nazaran yine daha iyi bir performans sergiler. 16 valf araçlarda piston başına yakıt püskürten sistem 2 atık çıkışı 2 iken 8 valflerde bu oran 1’e 1’dir. 8 valfler daha ekonomik olsa da 110/120 Km/s’den sonra daha fazla yakıt tüketimine sebep olacak, motoru daha çok yoracak ve bir süre sonra acın çekişten düşmesine sebep olacaktır bundan dolayı 16 valfli olan modeler daha çok tercih edilmektedir.

Yine araçların kilometreleri de çok fazla olmamalı dizel araçlara nazaran biraz daha fazla olabilir benzinli araçların kilometreleri ama 200.000 kmden sonra bakımlarının iyi olduğuna alt takımların sağlam olduğundan emin olmakta fayda var zira size daha sonradan bir hayli fazla masraf açabilir. LPG konusunda da araçların LPG’sinin ruhsata işli olduğuna dikkat edilmeli ve sızdırmaz olduğundan emin olunmalı zira araç benzine göre daha yüksek ısıda çalıştığından bakım aralıkları da ihmal edilmemeli.

Dizel Otomobiller

Dizel araçlarda ise motor masrafları benzinli araçlara göre bir hayli yüksek bunun başlıca nedenlerinden bir tanesi de turbo; günümüz üretilen araçların bir çoğunda turbo olduğundan dolayı aracın devrinde; turbonun yorulmamış ve hava kaçırmadan görevini tam olarak yerine getirdiğinden emin olmak lazım. Yine çalışma prensibi olarak da benzinli gibi ateşleme ile değil de sıkıştırma ile çalıştığından parçalarının daha sağlam olması motor bloğunun daha ağır olması gibi nedenlerden daha fazla maliyete neden olmak da.

Gelelim motorda bakılması gerekenlere; öncelikle aracı çalıştırıp 3000 devirde bir süre gaza basıp kara duman gelip gelmediği yine vites değişim aralıklarında kara duman olup olmadığı, gaza ani basıldığında turbo tepkileri, aracın yolda giderken turbonun ne kadar zamanda dinlenmeye geçtiği gibi hususları göz önünde bulundurmakta fayda var. Zira dizel aracın kaputunu kaldırsanız 100 lira gidiyor 🙂

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Ekran Kartı Hakkında Temel Bilgiler Nelerdir? Ses Kartları Hakkında Genel Bilgiler Nelerdir?
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes