Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Makalenin başlığı biraz matematik formülü gibi oldu ama idare edin 🙂 Başlığımızdaki matematik formülünü Türkçe’mize döndürürsek; 32 ve 64 bit windows işletim sistemleri arasındaki farklara değineceğiz. Şimdi; Bilgisayarımızın performansına göre hangi sistem uygunsa ona göre işletim sistemi kurulur. Genelde düşük ram olan ve özellikleri minimum seviyede olan bilgisayarlarda 32 bir işletim sistemi yüklenir.

32-bit ve 64-bit terimlerini birçok kez duymuş ve her defasında anlamakta zorlanmış olabilirsiniz. Yazımızda bu terimlerin anlamını ve sizi nasıl etkileyeceğini açıklayacağız.

Bit sayısı nasıl belirlenir: Bilgisayar mimarinizin 32-bit veya 64-bit olması, işlemcinize göre belirlenir. 64-bit işlemciler 32-bit’e göre daha fazla bilgiyi tutup işleyebildiklerinden, daha güçlüdürler.

32-bit, 2^32 olası adrese sahipken 64-bit, 2^64 adrese sahiptir. 4GB ile 18 milyar GB arasındaki fark, 32-bit ve 64-bit arasındaki farkı açıkça sergiliyor.

64-bit işlemciniz varsa, bu işlemcinin avantajlarından faydalanmak için 64-bit işlemci kullanmalısınız. Windows’un 32-bit sürümü 64-bit işlemciyle çalışır ancak işlemcinin ek gücünü kullanmayacaktır. 64-bit Windows’u 32-bit işlemcili bir PC’ye yükleyemezsiniz.

32-bit Windows en fazla 4GB RAM’i desteklerken 64-bit Windows’ta bu sınırı aşabilirsiniz. 64-bit Windows’ta fark edeceğiniz diğer bir nokta, Program Files klasörünün Program Files ve Program Files (x86) olarak iki klasöre ayrılmış olmasıdır.

32-bit ve 64-bit Programlar: Bazı yazılımların sadece 32-bit sürümü bulunurken, bazı yazılımlar seçimi size bırakıyor. Bazıları ise doğru sürümü otomatik olarak seçip yüklüyor. 64-bit Windows kullanıyorsanız, mümkün olduğunca 64-bit yazılımları tercih etmenizde fayda var.

64-bit sürüm yazılımlar sizi hızdan uçurmayacak olsa da, 64-bit’in ek güvenlik özelliklerinden faydalanabilir ve 32-bit sürümüne göre daha verimli ve kararlı çalışabilir.

Arkadaşlar konumuzla alakalı olarak benim sizlere tavsiyem şu şekilde; Şimdi buradan çıkarak 64 bit işletim sistemine sahip bilgisayar çok performanslı çalışır bende bunu yükleyim düşüncesine kapılmayın. Bilgisayarınıza windows işletim sistemi yüklerken sistemsel donanım özelliklerini de göz önüne alınız. Mesela temel olarak benim izlediğim yol 3GB Ram ve altında olan bilgisayarlara 32 bit işletim sistemi yüklerim. Bir diğer meselede şu; 8GB ramli i7 işlemcili bir bilgisayarınız var ve sizde bilgisayarım rahat çalışsın diye 32 bit işletim sistemi kurdunuz ve kullanacaksınız ama bilgisayarınızdan istediğiniz verimi yine alamazsınız. Çünkü bu konuda en doğru bilgiyi bilgisayarınızın marka modeline göre web sayfasından seçip hangi işletim sisteminin hangi bitine uygun olduğuna bakıp bu şekilde yaparsanız daha iyi olacaktır 😉

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Laptop Isınma Sorunu Çözümü? İşlemci (CPU) Nedir? Bölümleri ve Çalışma Mantığı Nasıldır?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes