Responsive Reklam Alanı

İyi akşamlar sevgili arkadaşlar bu akşam biraz eski yıllara dayanarak sizlere DOS yani MS-DOS işletim sistemini anlatacağım.

1985 yıllarında yaygınlaşan CPM işletim sisteminin bir takım kalıntıları üzerine kurulan tek kullanıcılı işletim sistemidir. Microsoft Disk Operating System ifadesinin kısaltılmışı olup Microsoft Firmasının ilk, standart ve tüm kullanıcılara hitap eden programıdır. Bu programdan önce Microsoft firması daha ziyade özel yazılımlar üzerinde çalışmakta idi ve standart olmayan sistem yazılımları üretmekteydi. Tek kullanıcılı işletim sistemleri içerisinde oldukça iyi bir örnek olan bir yazılımdır.

Bir işletim sisteminin çekirdeğini veya temelini oluşturan bazı dosyalar vardır. Bu dosyalar sistem dosyaları olarak anılır ve onlar olmaksızın bir bilgisayar açılamaz. Bu sistem dosyaları ya bir disket ya da bir HDD üzerinde yer alır ve bilgisayar ilk açılırken işleme tabii tutulur. Bilgisayarın RAM dediğimiz belleğine yarleştirilir. Aslında MS-DOS bağımsız bir işletim sistemidir. Ama geriye yönelik uyumluluk sorunları ile karşılaşmamak için Windows95 içerisinde de bir MS-DOS penceresi bulunur. Windows95 ortamından DOS ortamına gelebilmeniz için Üç yöntem bulunmaktadır sizin için en uygun olanını seçiniz:

1. Başlat Düğmesi Programlar bölümündeki MS-DOS komut istemi komutunu kullanarak bir DOS penceresi açılmasını sağlayabilirsiniz
2. Başlat Düğmesinden Oturumu Kapat komutunu kullanıp gelen ileti kutusundan 3. Seçeneği yani MSDOS kipinde Oturum başlat seçeneğini seçip Evet komutunu kullanabilirsiniz.
3. İlk açılışta Windows 95 Başlıyor mesajını gördüğünüz anda F8 tuşuna basınız. Karşınıza gelecek olan menüden 6 veya 7 varsa 8 nolu komutları seçebilirsiniz. (MS-DOS komut istemi, Güvenli Kip MS-DOS komut istemi vb.. ifadeler.)

Sürücüler
DOS ortamında sürücüler A, B, C, … Z gibi harflerle temsil edilirler. DOS Penceresinde ve Ekranda o anda hangi sürücüde olduğumuz Prompt dediğimiz öğeye bakarak anlayabiliriz. Örneğin Yandaki şekilde aktif sürücümüz C: sürücüsü yani Sabit diskimizdir. Bu sürücü diğer klasör ve dosyaları barındırır. Bu şekle bakarak (Prompt) hangi klasörün aktif olduğunu görmek te mümkündür. Örneğin bu
şekildeki aktif klasörümüz kök klasörü veya kök dizinidir. (\ şeklinden)Bir sürücüden diğer bir Sürücüye geçmek için;

[Sürücü_Adı:]formu kullanılır.
C:\>A:
A:\>_

Arkadaşlar Dosya ve Dizinler – Uzantılar ve Klasörleri’de bir sonraki makalemde anlatacağım…

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Twitter Profilinize Kapak Fotoğrafı Yaptınız mı? MS-DOS İşletim Sisteminde Dosya, Dizinler, Uzantılar ve Klasörler?
1 Yorum
  1. Yazar
    Özkan

    Windows 8 de dos komutunu kullanarak bıt locker yaptığım surucunun kılıdını nasıl kaldırabılırım laptobum yere dustu ve wındows acılmıyor (laptop casper i7 )

Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes