Responsive Reklam Alanı

Günaydın değerli okurlar, Makaleme başlamadan önce bugünün anlam ve önemi olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızın 89. Yılı Kutlu olsun.

29Ekim emresupcin - Bilgisayarlarımızın Olmazsa Olmazı Nedir? Klavyeler!

ATATÜRK DİYOR Kİ;

Cumhuriyetimiz öyle zannolunduğu gibi zayıf değildir. Cumhuriyet bedava da kazanılmış değildir. Bunu elde etmek için kan döktük. Her tarafta kırmızı kanımızı akıttık. İcabında müesseselerimizi müdafaa için lâzım olanı yapmağa hazırız. 

Arkadaşlar bir bilgisayarda olmazsa olmazlardan olan bir birim varki oda şüphesiz klavyelerimizdir, peki hiç düşündünüz mü klavyeler nasıl kurgulanır ve ne tür kriterlere göre şekil alırlar ? Gelin Bu Yazımızdada Klavyelerimizi Yakından Tanımaya Çalışalım;

En klasik ve sık kullandığımız giriş birimi şüphesiz klavyedir. Bilgisayarlarımızdaki klavyeler bir zamanlar ve günümüzde de nadiren rastladığımız daktiloları andırırlar. Klavyelerde harfler, rakamlar ve işlem kolaylığı sağlayan ekstra tuşlar bulunur. Şüphesiz klavye bilgisayarlarımız için vazgeçilmez giriş birimlerinden biridir.

klavye2 emresupcin - Bilgisayarlarımızın Olmazsa Olmazı Nedir? Klavyeler!

Klavyelerdeki harf dizilim sırası belli bir kritere göre dizilmiştir, klavyenin kullanıldığı ülkede hangi dil yaygın ise klavyelerde o dilde en sık kullanılan harfler kolaylık sağlıyacak şekilde dizilmişlerdir. Dolayısı ile her dilin kendine has bir klavyesi vardır diyebiliriz. Türkçe daktilolarda en üst satırın en solunda “F” olduğu için bu klavyeler “F” klavyeler olarak lanse edilir. “F” klavyelerdeki harfler de Türkiye de kullanılan daktilolarda ki gibi dizilmiştirler. Lakin İngilizce klavyelerde en üst satırın en solunda “Q” harfi vardır. Bilgisayarların Türkiye’ye ilk girdiği dönemlerde teknoloji yeterince ileride olmadığı için, klavyelerdeki harf dizilişleri değiştirilememiş ve bilgisayar alanında ne yazık ki “Q” klavyeler yaygınlık kazanmışlardır. Bu klavyelerde Türkçe ye özgü harfler klavyelerin sağ tarafında toplanmışlardır. Günümüzde hem “F” hem de “Q” klavyeler kullanılmaktadırlar.

Klavyeler Bilgisayarlarımıza kendi ara kabloları ile bağlanırlar. Bu bağlantılar bilgisayarlarımızın kasa diye adlandırdığımız neredeyse tüm önemli donanımlarımızı içinde barındıran en büyük donanımın arka panelindeki girişlerden bağlanır. Bağlantı sağlandıktan sonra klavyelerimiz de bastığımız tuşların harf bilgisi işlemciye ulaşır. İşlemci bu veriyi işleyip gerekli yere yollar.  Unutmadan şunu da belirtelim günümüzde klavyeler kablo ile bağlantıya alternatif olarak kızıl ötesi ve radyo dalgaları dediğimiz kablosuz bağlantı ilede bağlanabilmektedirler.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Bilişim Suçları Hakkında Bilgi Edinmek İster misiniz? Değişken Nedir? Nasıl Kullanılır?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes