Responsive Reklam Alanı

Sevgili Okurlar;
Bilgisayarlar, evimizin ve işimizin vazgeçilmez bir parçasıdır. Bilgisayarlar işlerimizi o kadar kolaylaştırıyor ki onlar olmadan işlerimizi artık bitiremez olduk. E-devlet uygulamalarının internet üzerinden yapıldığı düşünülecek olursa, internetsiz bir bilgisayarı da düşünemez hale geldik. Birbirlerine internet yolu ile bağlı bilgisayarlarımız günümüzde daha çok virüs ve saldırıyla karşı karşıya kalıyor. Kurulu bir sistemini uzun süre bozulmadan yada virüs saldırılarına uğramadan çalıştırabilen kaç kişi vardır?

Evinizi hırsızlara karşı korumak için kapılarımızı kilitli tutarız. Evimiz zemin kattaysa pencerelere demir parmaklıklar yaptırarak daha güvenli olmasını sağlamaya çalışırız. Kapımızı açılamayacak çelik kapılardan yapmaya çalışırız. Eğer evimiz dışarıdan güvenli görünüyor ise hırsızlar evimize girmek istemezler. Ne kadar güvenlikli yapmak için uğraşırsanız uğraşın bu işi meslek edinmiş uzman kişiler istemeleri halinde bir yöntemini bularak evinize girmeye başarırlar. Girmek isteme arzuları, evinizde bulacaklarını inandığı değerli eşyalarınıza göre değişecektir.

Virüs
Bir programın içine, kendi program kodlarını ekleyen ve çalıştırıldığı yerdeki uygun programlara da bulaşarak çoğalan, girdiği sistem ve dosyalara zarar veren program yada kod parçacıklarına virüs denir. Biyolojik virüslerin başka canlılara bulaşma yolu ile çoğalma benzeşmesinden çıkılarak bu zararlı program parçacıklarına virüs ismi verilmiştir. Bir programın virüs olabilmesi için, kendisini izinsiz olarak başka programlara ekleyerek çoğalan bir işleve sahip olması gerekir. Bilgisayar virüsleri sadece program kodları ile sisteme bulaştıkları için canlılara biyolojik olarak bulaşamazlar.

Trojan (Truva Atları)

Adını Çanakkale’de bulunan efsane tahta attan almıştır. Tarihi Truva (Troya) kenti, etrafı büyük surlarla kaplı ve iyi korunan bir  kentti. Kentin savunması çok iyi olduğu için ele geçirilememiş. Çare olarak şehir içine asker sızdırılmak istenmiş. Büyük tahtadan bir at yapılarak içine askerler yerleştirilmiş. Kuşatmanın başarısız olduğunun işareti olarak devasa tahta at şehirin önüne bırakılmış.

Düşmanların gitmesi ile tahta at merak edildiği için şehir içine alınmış. Şehir kurtarıldı diyerik eğlenceler düzenlenmiş. Gece geç vakit olup uygun ortam oluştuğunda tahta at içinde gizlenen askerler dışarı çıkıp içeriden şehrin kapılarını açmışlar. Dışarıda bekleyen diğer askerler açık kapıları kullanarak şehir hakimiyetini ellerine geçirmişler. Bilgisayarınız çok iyi korunuyor olsa bile sisteminizde bulunan programın içerisine gizlenmiş truva atları, program çalıştığında ortaya çıkarak değişik programlar kurabilir yada sisteminizin içindeki gizli bilgileri dışarıya iletebilir.

Spy (Casus)
Türkçe karşılığı casus olmakla birlikte aslında istenmeyen ve tanıtımını yapmak istediği internet sayfalarını açar. Sizi istediği internet site yada siteleri açmaya zorlayan bu spylar reklam yapma amacındaki yazılımlardır. Bazen explorer giriş sayfasını, kendi sayfasını ekleyerek değiştirilmez duruma getirir. Sisteminizdeki bilgileri e-posta kullanarak sistem dışına gönderebilir. E-posta isminizi kullanarak kendi tanıtımınıda yaparak çoğalabilirler. Genellikle ActiveX leri kullanarak sisteme sızarlar. Bir internet sayfası açıldığında yükleme için Evet-Hayır gibi sorulara onay verdiğinizde spy bilgisayarınıza girmiş olabilir. Görünür büyük bir zararı olmamakla birlikte, istenmeyen sayfaların sürekli çıkması sıkıcı bir durum oluşturduğu için istenmez.

Worm (Solucan)
Solucanlar(worm) internet bağlantısı aracılığıyla bulaşan ama dosyalara ve önyükleme(boot) sektörlerine tesir etmeyen yazılımlardır. Bilimsel olarak solucanlar tamamen virüs tanımına uymazlar.Solucanları virüsten ayıran özellik, kendi başlarına bağımsız şekilde çalışabilir ve bir taşıyıcı dosyaya ihtiyaç duymadan ağ bağlantıları üzerinde yayılabilir olmalarıdır. Solucanlar sisteminizdeki elzem dosyaları tahrip etmek , makinenizi büyük ölçüde yavaşlatmak ve bazı gerekli programların çökmesine neden olmak gibi bütün
olası zararları yaratabilme yeteneğindedirler.

Dialer
Çevirmeli telefon bağlantısı yapıldığında, sisteme sızıp sizin izniniz olmadan yurtdışı bağlantılı ücretli telefon araması yaparak, telefon faturanız üzerinden para kazanma yöntemidir. Dialere kapılan kullanıcı beklemediği bir telefon faturası ile karşılaşabilir. Bedava mp3, bedava program, crack linklerinin tıklanması, burayı tıkla veya tamam düğmeleri ile sitedeki java programı çalıştırılarak sisteminizi tuzağın içine çeker. Her ne kadar kapatmaya çalışsanız da tekrar tekrar açılmaya davet eder.

Spam (Önemsiz Posta)
Reklam, duyuru, propoganda yada tıklama ile para kazanma amacı güderek talep olmadığı halde sürekli olarak e-postanıza gelen iletilerdir. E-posta adresleri internet üzerinden yada üyelik isteyen sitelerin üye listelerinin çalınması yolu ile listeler oluşturulur.

Gönderilen bir e-posta, sistemde kayıtlı tüm e-posta hesaplarına topluca iletilir. Spam gönderici açısından çok küçük bir harcama ile gerçekleştirilebilirken mali yük büyük ölçüde mesajin alıcıları veya taşıyıcı, servis sağlayıcı kurumlar tarafından karşılanmak zorunda
kalınır.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Bilgisayar Güvenlik Araçları Nelerdir? Açık Kaynak Kodlu Yazılım Nedir?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes