Responsive Reklam Alanı

Merhaba Okurlar,  Son yıllarda yapılan birçok proje, çok sayıda bilgisayar tarafından kullanılabilecek şekilde tasarlanmaktadır. Bu yüzden, ağ ortamında birden fazla kullanıcı aynı proje üzerinde çalışabilmektedir.

Bu işlemleri çok sık kullandığınız veri tabanı programıyla da yapabilmenize rağmen ağ ortamında güvenlik ve hızlı erişim açısından en iyi sonucu veren SQL Server veri tabanıyla da yapabilirsiniz. Bu programla, milyonlarca kaydın olduğu tablolar üzerinde işlem yaparken tüm kullanıcılara hitap edebilmektedir. İstenilen sorgu sonuçlarını da en hızlı şekilde elde edebilmenizi sağlar.

Bu makalemde SQL Server’da veri bütünlüğünü veya kısıtlamaları sağlayarak oluşturulan bu kısıtlamaları yönetmeyi ayrıca, saklı prosedür tanımlamayı ve sorgu içerisinde kullanabilmeyi anlatacağım, yalnız öncelikli konu olarak constraint’den bahsedeceğim.

Constraint (Kısıtlayıcı)
Veri üzerindeki mantıksal sınırlamalara kısıt adı verilir. Kısıtların genel olması tercih edilen bir durumdur. Kısıtlar, veri modellerinde bütünlük sağlamak için kullanılır. Kısıtlamalar, tabloların tanımlanmasıyla beraber oluşan öğelerdir. Kısıtlamalar ile Rule (kural) ve Default’ların (varsayılan) yapabileceği işler yapılabilir. Constraintler tablo oluştururken yani CREATE TABLE komutuyla tanımlanabilir. Tablo oluşturulmuşsa ALTER TABLE komutuyla bu işlem gerçekleşir. ALTER TABLE komutuyla kullanıldığında sütunlara girilen bilgilerin dikkate alınması gerekir.

Constraint (Kısıtlayıcı)Türleri

1-) Primary Key Constraint
Birincil anahtar kısıtlayıcı anlamındadır. Aynı olmayan değerler girilmesini sağlar. Bu da her kaydın farklı olması demektir. Her tablonun en fazla 1 adet Primary Key Constraint’i olabilir.

2-) Unique Constraint
Tekil alan kısıtlayıcı anlamındadır. Birincil anahtar olan ve tablodaki diğer alanlar içinde aynı içeriğe sahip verilerin olmaması için Unique Constraint tanımlanır. T.C.Kimlik Nu. primary key ve Okul Nu. Unique şeklinde bir tanımlama Unique Constraint’e bir örnektir.

3-) Foreign Key Constraint
Yabancıl anahtar kısıtlayıcı anlamındadır. Bir tablodaki bir sütuna ait verilerin başka bir tablonun belirli bir sütunundan gelmesini denetler.

4-) Default Constraint
Varsayılan kısıtlayıcı anlamındadır. Tablodaki herhangi bir alan için girilmesi gereken bir değerin atanmasıdır. INSERT komutu için geçerlidir. Örneğin, kişi bilgilerinin alındığı bir tabloda kişinin uyruğunun girilmesi işleminde varsayılan değer olarak “T.C.” atanabilir.

5-) Check Constraint

Kontrol kısıtlayıcı anlamındadır. Belirtilen formata göre verilerin girilmesini sağlar. Örneğin, T.C.Kimlik Nu. alanına 11 karakterin girilmesi Check Constraint ile sağlanabilir.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Açık Kaynak Kodlu Yazılım Nedir? Flash Yazılımının Kullanım Alanları Nelerdir?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes