Responsive Reklam Alanı

Günaydın sevgili okurlar bu sabah sizlere yapısal sorgulama dilinin yani SQL’nin anlam karşılığını anlatacağım. İlerleyen günlerde ise SQL Derslerine de değineceğiz.

İlişkisel veri tabanı yönetim sistemleri (RDBS) modeli ilk önce 1970 yılında Dr.E. F. Codd tarafından tarif edilmiştir. SQL veya Structured English Query Language (SEQUEL), IBM firması tarafından Codd’un modeli kullanılmak için geliştirilmiştir.

SEQUEL sonraları SQL olmuştur. 1979 yılında, Relational Software, SQL’in ilk ticari uygulamasını geliştirmiştir. Bugün SQL, ilişkisel veri tabanı yönetim sistemleri standardı olarak kabul edilmektedir.

SQL, ilişkisel veri tabanlarındaki bilgileri sorgulamak için kullanılan bir dildir. SQL, tüm kullanıcıların ve uygulamaların veri tabanına erişmek için kullandıkları komutlar bütünüdür. Uygulama programları ve veri tabanı araçları kullanıcılara çoğu durumda SQL kullanmadan veri tabanına erişim imkânını sunmaktadırlar fakat bu uygulamalarda geri planda SQL kullanmaktadırlar.

Oracle SQL’I, standartlara uygundur. Daha da ötesinde, Oracle, SQL standartlarının gelişmesinde motor güç olan bir kurumdur. American National Standarts Institue (ANSI) ve International Standarts Organization (ISO) tarafından belirlenen son SQL standardı, SQL-92’dir. SQL-92’de üç aşamalı uygunluk vardır,

  • İlk seviye (Entry Level)
  • Orta seviye (Intermediate Level)
  • İleri seviyedir (Full Level)

SQL, ilişkisel veri tabanları ile uygulamaların diyalogunu sağlamaktadır. SQL temelde verilerle mantıksal seviyede çalışmaktadır. Yani, bir tablodan birkaç kayıt seçebilmek için, o kayıtları seçebilecek bir koşul belirtilir. Koşula uyan tüm kayıtlar bir basamakta gelir ve bunlar kullanıcıya gösterilebildiği gibi, bir başka SQL’e veya uygulamaya da gönderilebilir. Kayıtların tek tek nasıl geldiği ve fiziksel olarak veri tabanının neresinde ve nasıl tutulduğu ile SQL ilgilenmektedir.

SQL komutları ile
1.      Veri sorgulama
2.      Bir tabloya kayıt ekleme, değiştirme ve silme
3.      Veri tabanı nesneleri (database objects) yaratma, değiştirme ve silme
4.      Veri tabanına ve nesnelerine erişimi kontrol etme
5.      Veri tabanı bütünlüğünü ve tutarlılığını sağlama işlemleri yapılabilmektedir.

SQL komutları bir veya daha fazla satır olabilmektedir. SQL cümlelerinin sonuna noktalı virgül (;) konmaktadır. Birden fazla satır olan komutlarda en son satırın sonuna “ / ” işareti isteğe bağlı olarak konabilmektedir. PL/SQL, Oracle’in SQL komutlarına yapısal dillere ait özellikleri (begin, end, loop, for, if, elsif, vb.) eklediği kendi standardı olan bir dildir. SQL*Plus, SQL ve PL/SQL komutlarının kullanılabildiği Oracle ürünüdür.

Kısaca giriş yapacak olursak;

Sql ile gerçekleştirilecek işlemlerde, üzerinde işlem yapılacak olan veri tabanı kütükleri ya da tablolar, bir veri tabanı içinde oluşturulur.

Bu veri tabanını oluşturmak için,

CREATE DATABASE VERİ_TABANI_İSMİ;

Şeklindeki Sql komutunu kullanmak gerekir. Bu komut belirtilen isimde veri tabanını oluşturur.

Daha önceden oluşturulmuş veri tabanlarını görmek için;

SHOW DATABASES; 

Komutu kullanılır.

Oluşturulan database üzerinde işlem yapmak için;

USE DATABASE_İSMİ; 

Komutu kullanılır.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Windows 8 İşletim Sisteminde ‘Başlat Menüsü’ Neden Yok? FTP Nedir? Ne İşe Yarar? FTP Komutları Nelerdir?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes