Responsive Reklam Alanı

Merhaba Arkadaşlar,

İnternet ortamında gezinirken ziyaret etmiş olduğunuz tüm sayfalar web tasarım editörleri kullanılarak hazırlanmaktadır. Bunların kaynak kodlarına baktığınızda her birinin arkasında HTML komutlarının yer aldığını görebilirsiniz. Sayfalar içinde hayranlıkla izlediğiniz resimler, ziyaretçiler ile iletişime olanak sağlayan formlar gibi sayfa da tüm elemanların metnin kodları mutlaka vardır.

Eveet Şimdi <frame> Komutuna yani Çerçeveler’e geçebiliriz…

ÇERÇEVELER

Çerçeveler web tarayıcınızın penceresini birbirine yapışık parçalara ayırarak her bir parçanın ayrı bir içerik sergilemesine izin verir. Çerçevelerin özellikleri;

* Her çerçeve kendi URL’sine sahiptir.
* Her çerçeveye ad verilebilir.
* Her çerçeve kullanıcı tarafından boyutlanabileceği gibi, kendi kendini de otomatik olarak boyutlayabilir.

Çerçevelerin kullanım alanları da şunlardır:
* İçindekiler sayfası hazırlanarak, metin okunurken bir tarafta sürekli içerik görüntülenebilir.
* Bir çerçevede kriter verilerek yapılan işlemler diğer çerçevede de görüntülenebilir.
* Sürekli görünmesi istenen mesajlar için kullanılabilir.

Bir frame belgesi normal bir HTML belgesine çok benzer. Tek farkı içinde <body> elemanı (tag) yerine, <frameset> elemanı kullanılmasıdır. Basit bir çerçevenin oluşturulması;

<html>
<head>
<title>Emre Supçin – Çerçeveler</title> 
</head>
<body bgcolor=”blue” >

<frameset>
…..
</frameset>
</body>
</html>

<frameset> Komutu

Çerçeve oluşturmada kullandığımız etikettir. Tag ile birlikte kullanılabilecek iki adet parametre vardır. Bunlar cols ve rows’dur. Bu parametreler oluşturulacak pencerelerin cinsini belirler.

Cols Nedir?
Virgülle ayrılmış değerler girilerek oluşturulacak çerçevelerin yan yana sütunlar şeklinde olmasını sağlar. Bu değerler pixel olarak verilebileceği gibi, 1 ile 100 arasındaki bir yüzde ile ya da göreceli boyutlar olarak tanımlanabilir. Tabiki belirtilen sütun sayısı,
oluşturulacak olan çerçeve sayısını da belirleyecektir. “*” ile göreceli değer verilirken, sütunun geriye kalan bütün alanı kapsaması için kullanılır. “*” işareti önünde bir sayı varsa, sütun diğer göreceli değerlerden daha büyük olacaktır.

Rows Nedir?
Cols etiketinde değerler verilirken kullanılan formatın aynısı kullanılarak çerçevelerin alt alta satırlar görünümünde açılmasını sağlar.

<frame> Nedir?
<frameset> ile çerçeveleri böldükten sonra içlerine konulacak sayfaları tanımlama işi <frame> elemanı ile yapılır. Bu etiket ile kullanılan parametreler ise şunlardır:

NAME: Çerçevenin adıdır. En önemli parametre sayılabilir. Çünkü frameset’lerde bir çerçevenin içindeki bir link bir başka çerçevenin içeriğini değiştirebilir. Bunu da name parametresini kullanarak yapar.

RESIZE/NORESIZE: Çerçeve büyüklüğünün değiştirilip değiştirilmeyeceği bilgisini içerir.

SCROLLING:  Çerçevenin içeriğinin bir ekrana sığmaması halinde tarayıcının kenara bir kayma çubuğu ekleyip eklemeyeceğini belirler (yes, no, auto). Varsayılan değeri auto’dur.

MARGINHEIGHT: Sayfadaki ilk nesnenin yukardan ne kadar uzak olacağını belirler.

MARGINWIDTH: Sayfadaki ilk nesnenin soldan ne kadar uzak olacağını belirler.

SRC: İçine yerleştirilecek dosyanın URL’sini belirtir. Src’u belirtmediğiniz takdirde tarayıcı herhangi bir hata vermeyecek, buraya varsayılan renkte boş bir sayfa koyacaktır.

<noframes> Nedir?
<noframes> etiketi, eğer ziyaretçinin istemcisinin çerçeve desteği yoksa ziyaretçiye görüntülenecek sayfayı belirlemede kullanılır. Daha çok eski ve Linux altında kullanılan metin tabanlı istemcilerde çerçeve desteği yoktur.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
ASCII Nedir? ASCII Karakter Kodları Tablosu? Algoritma ve Programlama Nedir?
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes