Responsive Reklam Alanı

Tekrar Merhabalar,

Size bu makalemde işletim sistemi dünyasında sık duyduğumuz ve çeşitli çeşitli yorumlar duyduğunuz 64 ve 32 bit konusundan kısaca bahsetmek istiyorum. Bu konuya değinme sebeplerimden biri de şu; Çoğu kaynaklarda ya da forum sitelerindeki yorumlardan diyeyim, 32 ve 64 Bit sistem yanlış yorumlanmakta. Kimine göre 32 daha avantajlı kimine göre 64 Bit daha çok kasıyor. Bu makalemde kısaca bu sistemlere açıklık getirmek istiyorum.

İşletim sistemi kurarken 32 bit ve 64 bir şeklinde ifadeleri sıkca duymuşsunuzdur. Peki nedir bu bit olayı?

32 Bit Sistem
Mesela örnek olarak 32 bit bir Windows XP sistemini inceleyelim. 32 bit Windows XP’nin maksimumda destekleyebileceği en yüksek RAM değeri 3.5 Gb’tır. Peki, 8 Gb taksak çalışmaz mı? Hayır, çalışmaz. Çünkü Windows adresleme dediğimiz bir mantık vardır ve bu yüksek düzey RAM kullanmamıza neden olur. Eğer yaptığınız işlemler yüksek düzeyde RAM gerektiriyorsa, işte bu noktada 64 bit sistemimiz devreye giriyor.

64 Bit Sistem
Aynı şekilde, işletim sistemi Windows XP’nin 64 bit’ini ele alalım. Bu sistemde maksimum adresleme kapasitesi 128 Gb RAM’a kadar çıkabilmektedir. Yani 8 Gb RAM taktığımızda hem donanımımızın, hem de işletim sistemimizin RAM’larımızı tam kapasite kullanabileceği anlamına gelir. Özellikle tasarım, video işleme, oyun ve benzeri işlemlerle, yani normal bir kullanıcı düzeyinin üzerinde RAM tüketiyorsanız, seçiminiz 64 bit olmalıdır.

Peki Bu 64 Bit’in Yazılımlara Etkisi Nedir?
Bu konuda bazı sıkıntılar sizi rahatsız edebilir. Bu bir gerçek. Çünkü 32 bit kullanımının yaygın olması ve yüksek kapasite RAM’ların yeni yeni hayatımıza girmesi, yazılımcıların bugüne kadarki yazdıkları programların hep 32 bit yönünde olmasına etki etmiştir. Çünkü genelde 32 bit bir yazılım 64 bit’te, 64 bit yazılımsa 32 bit’te çalışmaz ya da sorunlar verir. Veya emulatörler gereklidir. Ancak RAM desteği ve 64 bit işletim sisteminin yaygınlaşmaya başlaması bir çok yazılımcıyı hem 64 bit, hem de 32 bit sürüm çıkarmaya teşvik etmiştir.

Mesela, Adobe Photoshop ürünü piyasaya çıkarken hem 64 bit, hem de 32 bit seçeneklerle kullanıcıya sunulmaktadır. Alırken sisteminizi göz önünde bulundurarak 32 bitse 32 bit destekli olanı, 64 bit’se 64 bit sürümünü alıp kullanabilirsiniz. Ancak normal bir kullanıcı iseniz, 32 bit, 64 bit size pek de önemli değil. Aslında 32 bir sistem sizin işinizi fazlasıyla görecektir.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Windows 8 Kilitlenme ve Donma Sorunu Hakkında Ne Yapabiliriz? WordPress Tema Türkçeleştirme İşlemi Nasıl Yapılır?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes