Responsive Reklam Alanı

Merhaba sevgili okurlar,

Arkadaşlar öncelikle kısaca bi 404 sayfasını anlatayım; 404 Sayfası web sitelerinde aradığımız sayfaları ve içerikleri bulamadığımız zaman karşımıza gelen uyarı ekranıdır, bu tür ekranlar wordpress, vbulettin, mybb, vb. scriptlerde otomatik vardır, örneğin siteadresiniz.com/asd şeklinde yazarsanız ve o sitede wordpress gibi script kuruluysa ”

Aradığınız İçerik Sitemizde yer almamaktadır ! ” şeklinde 404 hatası verecektir, ancak 404 sayfası oluşturulmamış, html dilli sitelerde 404.shtml dosyasını kendisi oluşturarak sitelerine koyabilirsiniz, 404 koymassanız bunun gibi hatalar çıkıcaktır, “The page cannot be found” , “Error” vb. hatalar gösterecektir, ancak 404.shtml koyarsanız hem anasayfaya yönlendirebilir hemde hatalı içerik görüntülüyen kişiye yol göstermiş olursunuz…

Anlamlı urller oluşturmak arama motorları açısından çok önemlidir. Güçlü bir SEO (Search Engine Optimization – Arama Motoru Optimizasyonu) için yapılması gerekir. Son dönemde blogların Google tarafından ön planda tutulmasının bir nedeni de budur. WordPress, Blogger gibi blog siteler kullanıcılarına bu özelliği sunmaktalar. Ancak bu scriptler Php tabanlıdır.

ASP’de bu şekilde link oluşturmak için bir çok yöntem vardır. Birincisi elle bu isimlerle fiziksel sayfalar oluşturmak. İkinci bir yöntem bir önceki makalede anlattığım FSO kullanarak her bir veri girişi yapıldığında ilgili isimle sayfa oluşturmak.

Üçüncü ve şimdi yazacağımız kodda ise IIS 404 hatasını kullanmak. 404 hatası bulunamayan sayfalar için verilen hatadır (Not Found) . Şimdi bu hata için IIS’de bir düzenleme yapıyoruz.

  • IIS’i açın
  • Custom Errors sekmesinden 404 ü bulup seçin
  • Altta Edit butonuna basın
  • Açılacak pencerede Message Type: URL, URL: /404.asp girin
  • Sitenizin ana dizinine 404.asp sayfası oluşturun

Şimdi bu 404.asp sayfasına bulunamayan urller yönlendirilecek. Biz bu urller üzerinden işlem yapacağız. Adres satırında : https://www.emresupcin.com/asp/veriler/asp-404-sayfasi-ile-anlamli-linkler şeklinde bir url olsun.

Burdaki ASP kategori adı, 10 ise bir yazının idsi olsun. Bu değerleri yazdıralım.

<%

xurl= Request.ServerVariables(“QUERY_STRING”)
xlink=Replace(xurl,”404;”,””)
xcut = split(xurl,”/”)

Response.Write (“Kategori: ” xcut(3) &”<br></br>”)
Response.Write (“Id: ” xcut(4) &”<br></br>”)

%>

Sonuç olarak alınan kategori adı ve id değerlerini aldık. Buna görede 404.asp sayfamızda istediğimiz işlemi yapabiliriz.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
ASP.NET ‘te Literal Kullanımı Nasıldır? Yazete.com Haber Sitesini Takip Ediyor musunuz?
1 Yorum
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes