Responsive Reklam Alanı

Merhaba sevgili okurlar,

Internet üzerinde aynı mesajın yüksek sayıdaki kopyasının, bu tip bir mesajı alma talebinde bulunmamış kişilere, zorlayıcı nitelikte gönderilmesi olayına SPAM deniliyor. Mail kullananlarımız bilirler ki bazen gelen kutumuzdaki maillerimiz spamlı olabiliyor. Zaten maile baktığımızda spamlı olduğunu anlayabiliyoruz. Size bir örnek maili anlatacağım (Bu tür maillere itibar etmeyiniz lütfen)

Bir kuruluştan geliyor gibi gösterilen bir mailde bahsedilen içerik şu şekilde olabiliyor; Kanserleri korumak adı altında bir dernek açmayı düşünüyoruz sizde bu maili cevaplayıp bizlere destek olursanız sizde bir katkı sağlamış olacaksınız. Arkadaşlar bu içerik türlerine sakın aldanmayın ve makaleme göz atın.

SPAM Nedir? SPAM’cilere Alet Olmamak İçin Ne Yapmak lazım?

Neden sizce arkadaşlarınız size “mail adresimi herkese gösterme” diye uyarıda bulunuyor? Sizin e-mail adresiniz kimin isine yarar diye düşündünüz mü?

Eğer arkadaşınız sizden böyle bir şey talep ediyorsa, sebebi, SPAM maillere kurban olmak istememesidir. Öncelikle SPAM nedir? Bunun için aşağıdaki yazıya bir göz atalım:

Spam Nedir? 

Örnek vermek gerekirse, aşağıdaki e-mailleri görmemiş olanınız var mıdır?

“Bu mesajı bilmem kaç kişiye yollarsanız, x kurulusu mesaj başına x dolar verecek”
”Size gelen bu mesajı en az 15 kişiye göndermezseniz başınız dertten kurtulmayacak”
“Bu bir tantradır, on beş gün içinde şu kadar kişiye gönder”,
“Bu sitede Atatürk’e hakaretler edilmektedir, 20.000 kişi birikince kapatılacaktır”

Bu tür e-postaların gerçekle hiçbir ilgisi yoktur ve SPAM olarak adlandırılır. SPAM kapsamındaki diğer tip e-postalar, ürün satış mektupları, ne idügü belirsiz virüs uyarıları, dünya bilmem kimler birliği olarak zavallı Afgan kadınlarına veya bilmem kim kuruluşunun dünyayı zehirlediğine vs. yönelik imza kampanyaları, bilmem ne adresinden alınacak program ile sörf yaparken para kazanacağımızı anlatan postalar, Microsoft’un yeni programlarına koyduğu bir kodla bütün e-postaları izlemesi, sinemada iğne ile AIDS kapanlar veya böbrekleri alınanlarla ilgili hikâyeler, zavallı hasta bir çocuğun (hep aynı senaryo kullanılır) gönderdiği e-postanın her atılışında bilmem kaç kuruş para kazanacağı ile ilgili postalardır.

Bu tür postaların hiçbirinin gerçekle ilgisi yoktur ve tek amaçları bu tür postalar forward edildikçe üzerinde toplanan e-posta adreslerini ele geçirmektir. Dikkat edilirse imza kampanyalarında bile e-posta adresinizi eklemeniz istenmektedir. Bu zincir mektuplarla toplanan adresler daha sonra pazarlanmakta, “250.000 Türk’ün e-posta şifresi” gibisinden CD’ler ile satılmaktadır. Daha sonra bu posta adreslerine abuk sabuk (genelde illegal) ürün ilanları gelmektedir.

Bu tür ilanların sonundaki “Çıkmak için bilmemkim@bilmemnere.com adresine ‘Remove’ başlıklı bir e-posta göndermeniz yeter” yazısı KESİNLİKLE ciddiye alınmamalıdır. Genelde bu tür remove cevapları kaale alınmamakta, hatta e-posta adresinin doğruluğunu kontrol etmekte kullanılmaktadır.
Kullanıcının isteği dışında gönderilen bu tür e-postaların hepsine SPAM adı verilir ve gerek e-posta adreslerinin gereksiz şişmesine, gerekse internet trafiğinin (şu anda bir problem teşkil etmese de yakın gelecekte) artmasına yol açarak, gereksiz bir yük oluşturmaktadırlar.

Ayrıca bir başka nokta daha var: Sizin maillerinizin bununla ne ilgisi var? Siz burada belirtilen tür mailleri zaten hiç atmıyorsunuz. Sizin attıklarınız zararsız / komik yazılar, karikatürler ve üstelik sadece kendi arkadaş çevrenizden bir kaç kişiye atıyorsunuz. Aslında sizin kontrolsüz attıklarınızla, yukarıda belirtilen SPAM maillerin hiç bir farkı yok. Sizin yolladığınız mail de o arkadaştan bu arkadaşa gezinerek en sonunda “To” kısmında 100 kadar arkadaşın adını içererek, bu adresleri toplayan birinin eline geçebilir.

Sonuç? 

“Bu kişiler benim mail adresimi nerden buluyor?” dediğiniz olmadı mı hiç? Peki, bundan kurtulmanın bir yolu yok mu?

Var. Aslında bu iğrenç durumdan kurtulmanın, çok kolay, çok kısa ve çok da zahmetsiz bir yolu var.

Birden çok kişiye mail atıyorsanız, mail attığınız kişilerin adresini “bcc” (gizli) kısmına yazmak.

BCC (gizli) Nedir? 

BCC(gizli) , “Blind Carbon Copy”. (Akabinde CC: Carbon Copy).
BCC”‘nin “CC”‘den ve “To”‘dan farkı: BCC’ye yazılan adreslerin kimse tarafından görülememesidir.

Yani birden fazla kişiye yolladığımız maillerde, arkadaşlarınızın adreslerini BCC’ye yazmak bu sorun için kesin çözümdür. Bununla birlikte “forward” ettiğiniz maillerin başındaki “—Original Message—” kısmını da silerseniz, hem yollanan maillerin içeriği 10’larca gereksiz satırdan kurtulacak ve böylece okunması kolaylaşacak, hem de mail adresi hırsızlarının işi zorlaşacaktır.

Görüldüğü gibi kolay olan bu çözümün tek zor yani, onu akıl etmek. Gerçekten böyle bir Spam Mail Ticareti’nden habersiz arkadaşlarınızın böyle bir şey düşünmesine pek imkân yok. Öyleyse bu bilgiyi onlarla paylaşarak hem onları, hem de kendi mail adreslerimizi kurtarmalıyız. (Tabi ki BCC (gizli) ile göndererek)

Bu mail ticaretinin boyutları hakkında fikir vermesi için şunu da belirteyim ki, duyduğuma göre Amazon.com da kendisine üye olan kullanıcıların bilgilerinin Amazon.com’un malı olduğunu ve onları istediği gibi pazarlayabileceğini iddia etmeye başladı. Varın gerisini siz düşünün…

Unutmayın, siz de internet zincirinin bir halkasısınız ve bu zincirin daha kaliteli olması için üzerinize düşen görevi yapın. Arkadaşlar spam mailin ne olduğunu bilmeyen arkadaşlarınızı da uyararak onları bilinçlendirebilirsiniz.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Alan Adı Uzantılarının Anlamları Nedir? Yapısı Nasıldır? E-Ticaret Nedir? Kavramını Tam Olarak Biliyor musunuz?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes