Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Şimdi yazacağım makalemde sizlere yapacağınız web tasarımlar da bir nebze katkı da bulunabilmek için bilgiler vereceğim. Blogumu takip eden bazı arkadaşlarımız web tasarımcı olabilir.

Blogumu takip edenler arasında programlama ile uğraşan web tasarıma da yatkın olan arkadaşlarımız bulunabilir. Bu yüzden Web Tasarımın En Önemli 7 Kriteri hakkında bilgi vereceğim.

Web tasarımında çok önemli bir nokta var ki, o da tasarladığınız siteyi insanların çok ziyaret etmeleridir. Yani, “Ben web site tasarımımı yaptım arkadaşım, benden bu kadar bitti artık, gerisine karışmam” gibi bir düşünceye kapılmanın zamanı değil artık. Peki, ne yapmalı o zaman, gelin hep beraber yazmış olduğum kriterlere göz atalım.

Web tasarım dünyasında, dikkate aldığınız takdirde sitenizin çok ziyaret edilmesini sağlayacak 7 temel kriter vardır. Bu makalede sizlerle bunları paylaşmak istedim.

1-) Sözünü ettiğimiz kriterlerin ilki,“Yapabilecek Olman, Yapmak Zorunda Olduğun Anlamına Gelmez.” Web teknolojilerinin sürekli gelişmesi, web tasarımı için çok daha fazla araç, seçenek ve imkân sunuyor, ama bu gelişmelerin tamamının bir web tasarımcısının yararına olduğunu da söylemek çok güç. Çoğu kez sitenize gelir getirecek, sitenize hareket katacak diye eklediğiniz birçok şey, sitenin performansını artırmak şöyle dursun, kullanıcıları sinirlendirerek onların sitenizi terk etmesine neden olabilmektedir.

2-) İkinci kriter, “Her Zaman Bir İstisna Vardır.” Bir web tasarımı için nadiren tam bitmiş denilebilir. Bu nedenle bir tasarımcı kullandığı teknoloji ve tasarım metotları konusunda dikkatli olmalıdır, çünkü sitede sorun olması ihtimali her zaman vardır. Web tasarımcısı her yeni projeye başladığında gözlerini açık tutmalı ve bu proje için en iyi teknolojiyi en iyi şekilde kullanarak bunda başarılı olmayı hedeflemelidir.

3-) Unutmayın ki, “Kesin Hükmü Kullanıcılar Verir” ve web tasarımının üçüncü kriteri de budur. Tecrübeli bir tasarımcı bir sitenin işlevine göre bir tasarım yapabilir, ya da olması gereken bu olabilir, ama tasarımcının amiri veya müşterisi farklı düşünebilir. Sonuçta, kullanıcılar büyük önem arz ederler. Onlar hoşlanmayabilir yahut siteye farklı bir bakış açısı ile bakabilirler. Bu durumda onları memnun edici bazı değişikliklere hazır olmakta fayda vardır.

4-) Profesyonel web tasarımcıları tasarımlarında mümkün olanın en iyisini takip etmek ve kullanmak gayreti içinde olmalıdır. Bir sitenin tasarım standartlarına, düşünce estetiğine, teknolojiye yakınlığına önem vermek gerekir. Hangi konuda olursa olsun, bir tasarımcı tasarım yaparken var olan birçok bakış açısından da azami ölçüde yararlanmalıdır. Aslında kastettiğim de dördüncü kriter: “Deneyimlerin Ötesine Geçmek Bir Tasarımcının Sürekli Uğraştığı Bir Şeydir.” Örneğin, tasarladığı zaman sitesini sadece Microsoft Internet Explorer’da görüntüler ve Mozilla Firefox, Chrome ya da Safari gibi tarayıcıları hesaba katmazsa bu davranışıyla kullanıcıları kendinden uzaklaştırmış olacaktır.

5-) İzlemeniz gereken beşinci kriter, tasarım esnasında “Tevazu En İyi Yaklaşımdır.” Niçin tevazu? Çünkü web tasarımı çok fazla karmaşık unsurlar içerir. Yeni teknolojilerle sitesini daha çekici kılmak isteyen tasarımcılarla da karşılaşırsınız, ya da daha yaratıcı bir yolda teknolojiyi kullanmak isteyenlerle de. Eğer bir tasarımcı, işinde gurura, kibire izin vermiyorsa, başkalarının üstün becerilerinden faydalanarak kendini geliştirmeyi hedefliyorsa, emin olun, ancak o zaman çok ciddi mesafeler kat edebilecektir.

6-) Akıllı bir web tasarımcısı bilir ki, “Herkesi Memnun Etmek İmkansızdır.” İster milyonlarca web kullanıcısı olsun, isterse bir ofisteki on kişi olsun, bir tasarım herkes üzerinde aynı etkiyi uyandırmayacaktır. Herkesin bir görüşü vardır ve bu görüşleri dinlemek önemlidir. Çünkü bu görüşler size yeni ve daha iyi fikirler verebilir. Ancak yeterli çoğunluk ile herkesi mutlu etmeye çalışmak arasında ince bir çizgi vardır. Eğer herkesi memnun etmek isterseniz altıncı kriterimizi ihlal etmiş olacaksınız. 🙂

7-) Yedi kriterin sonuncusu, “Standartların Ötesinde Biri Olmaya Çalışmaktır.” Web tasarım şekilleri ve standartları sürekli değişiyor ve değişmeye de devam edecektir.

Arkadaşlar bir web site tasarımında bütün bu kriterleri göz önünde bulundurarak hareket ederseniz hem işiniz kolaylaşacaktır hem de web siteniz arama motorlarından ilk sayfalarda sorgulanmaya başlayacaktır. Haa birde şöyle durum var, Örneğin; Para ile çalışan bir web tasarımcısınız ve müşteriniz sizden bir web site yapmanızı istiyor. Siz de bu anlatttığım kriterlere göre bir yol izlerseniz müşterinin tasarım konusunda herhangi bir kusur bulması düşük ihtimal olacaktır.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
HTML Dosyalarının İçine Php Kodları Nasıl Eklenir? Mac OS X Leopard’ın Belli Başlı Özellikleri Nelerdir?
1 Yorum
  1. Yazar
    Şafak

    Her zamanki gibi çok güzel bir içerik olmuş teşekkürler.

    http://www.dogruwebtasarim.com

Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes