Responsive Reklam Alanı

Sevgili okurlarım cümleten hepinize merhaba,

Bugün sizlere web tasarım ile ilgili püf noktalardan birini anlatacağım. Bazılarımız için yani biz webmasterlar için bir web sitesini ürünler, hizmetler, organizasyonlar vb. hakkında ziyaretçilere bilgi vermek için tasarlarız. Şunu da unutmamamız gerekir ki; Ürünlerinizin ya da sunduğunuz hizmetlerin ciddi bir güven havası oluşturabilmesi için web siteniz iyi tasarıma sahip olmalı, özellikle de içerik sade ve kolay okunabilir olmalıdır.

Bildiğiniz gibi her geçen gün artan milyonlarca web siteleri var ve eminim ki çoğunun da tasarım tarzı diğerinden farklı değildir, aynı tipte görünürler. Bazıları da hazır template’leri kullanarak içeriğini dilini değiştirmeden ziyaretçilere sunabiliyorlar. Web sitenizin tasarımının insanların unutmayacağı ve hafızalarında iz bırakan etkileyici bir tasarıma sahip olması gerekmektedir. İnsanlar sizin sunduğunuz hizmetleri kullanmak istediği zaman bunu da kolaylıkla gerçekleştirebilmelidir.

Lafı Fazla Uzatmayım En İyisi 🙂 İşte Size Etkileyici Web Tasarımı İçin Bazı İpuçları: 

Yüklenme Süresi

Bu süre bir sayfa için 15 saniyeyi geçmemelidir. Eğer web sayfanız bundan daha uzun bir sürede yükleniyorsa çok yavaşsınız demektir. Böylece ziyaretçileriniz başka web sitelerine yönelirler, çünkü kimse beklemek istemez. Dreamweaver kullanıcıları yükleme zamanını kontrol etmek için bu programdaki ilgili özelliği kullanabilirler. Yahut da, www.alexa.com adresinden kontrol edebilirsiniz.

Ürünlerinizle Uyum

Örneğin cep telefonu satıyorsanız, modern sitilde basitçe dizayn edilmiş olmalıdır.

Tablosuz Tasarım

Web sitenizin içeriğine uygun bir taslak hazırlayın. Bu durumda CSS kullanabilirsiniz. Tablo kullanmayı unutmalısınız. Artık sizi ancak div’li tasarımlar kurtarabilir. CSS’ler basit ve sade kodlardan oluştuğundan çok hızlı yüklenirler. CSS unsuru olan div’leri istediğiniz her yerde kullanabilirsiniz; menüler, anasayfa.. vs. Web sitenizi CSS kullanarak tasarlamak web sitenizin olduğundan daha hızlı yüklenmesini sağlayacaktır.

Resimler 

Resimler web sitenizi iyi gösterebilir ama içeriğinizle örtüşmelidir. Ayrıca unutmamanız gereken önemli bir nokta da, resimlerin çok olması durumunda sayfanın yüklenmesinin uzun süreceğidir. Öyleyse, çok resim kullanmamalısınız, çoklu resimlerde ise, önce küçük boyutlarda olanını vererek büyüğüne link yolu ile ulaşılmasını sağlamak çok akıllıca olacaktır.

Bilgi veya İçerik

Sunduğunuz bilgilerin sade ve kolayca anlaşılabilir olduğundan emin olmalısınız. Yazıları paragraflar veya bölümler halinde ayırın. Sayfanızı sakın çok uzun yazılarla boğmayın. Eğer içeriğiniz gerçekten çok uzunsa, bu durumda 2-3 sayfaya bölmeniz yerinde olacaktır. İnsanların uzun yazıları monitör ekranında okumayacaklarını aklınızda bulundurun, sadece göz atarlar geçerler.

Link

Linklerinizi anlaşılması kolay bir şekilde düzenleyin. Her sayfadan web sitenizin diğer sayfalarına gidilebilen bir menünün olması şarttır. Ziyaretçilerinize GERİ DÖN gibi butonlara tıklattırma işkencesi yapmayın. Ayrıca uzun sayfaları olan bir siteniz varsa, en alt kısma “Sayfanın Başına Dön” gibi bir link vermeniz yararlı olur. Bunun dışında sayfanızdaki linkleriniz de sakın kırık çıkık olmasın. 🙂

Logo

Web sitenizi tasarladınız diyelim. Logonuz hatırlanması kolay bir yapıda olmalı, sayfayı açınca göze çarpmalıdır. Çünkü logo sizin kimliğiniz demektir.

Arkaplan ve Yazılar İçin Renk Seçimi

İyi bir arka plan sadece beyaz sayfa demek değildir, uygun olan diğer renkler de kullanılmalıdır. Hem yazı, hem de arka plan renklerinin seçimi dikkat ister, gözleri yorucu, okumayı zorlaştırıcı olmamalıdır. Mesela eski zamanlarda bu konuya çok dikkat ediyorlardı, sayfalar ahar ismi verilen işleme tabi tutulduktan sonra sarımsı renkteki, gözü yormayan şekilde yazılıyordu. Eskiden yazılan eserlere dikkat ettiğinizde bu farkı görebilirsiniz. Web sitenizde de ahar yapın demiyoruz ama, en azından kullandığınız renkler gözü yormasın ve kolay okunabilir olsun.

Toplu Katılım

İnsanlar eğer web sitenize kendilerinden bir şeyler ekleyebiliyorlarsa bundan çok hoşlanacaklardır. Bir yazıya yorum eklemek, bir yazıya not vermek, ziyaretçi defteri vs.

İşi Basit Tutun

Web sitenizde gelişmiş bir uygulama kullanmanız pek sağlıklı değildir. İnanın bana, insanların çoğu bu tür şeylere karşı duyarsızdırlar. Siz sadece sitenizi kolay anlaşılabilir yapın ve dinamik içerik kullanın. Kullandığınız dil sade ve yalın olsun.

Site Haritası veya Bize Ulaşın

Bu iki unsuru göz ardı etmeyin. Site Haritası kayboldukları ve arama motorundan istediklerini elde edemedikleri zaman, ziyaretçilerin sayfaları bulmalarına yardımcı olur. Bize Ulaşın sayfasına gelince; insanlar herhangi bir öneride bulunmak veya bir konuyu aktarmak için size kolayca ulaşabilmelidirler. E-maillerinizi ulu orta yazmak sizi tedirgin ediyorsa, sayfanıza bir iletişim formu koyabilirsiniz.

Flash

Web sitenizi alımlı çalımlı yapmak istiyorsunuz, iyi güzel, ama dikkatli olmanız gerekiyor. Arama motorları Flash içeriklerden pek hazzetmezler ve ayrıca flash’lar yüklenmeleri uzun sürüyor ise işkence haline gelirler. Bununla birlikte, Flash kullanmak istiyorsanız, HTML tasarım içinde kullanın ve hızlı yüklendiğinden emin olun. Bütünüyle Flash olan bir site yapmışsanız bile dinamik olmasını tercih etmenizde fayda var.

Ücretsiz Hizmetler

Paralı veya ücretsiz üyelik karşılığı bir içerik sunuyor iseniz bile ziyaretçilerinize ücretsiz imkânlar vermeniz sizin yararınıza olacaktır. En azından siteniz hakkında bir fikir edinebilsin. Yoksa amacını bilmediği siteye kim üye olmak ister ki?

Yetinmeyin

Sadece bunlarla yetinmeniz mümkün değil elbette. Yeni arayışlar, yeni fikirler, yeni tasarımlar sonucunda ziyaretçilerinizi müthiş etkileyecek olan gün mutlaka gelecektir.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Cufon Nedir? Nasıl Kullanılır? MAC İşletim Sistemi Ne Kadar Güvenli?
1 Yorum
  1. Yazar
    Ahmet

    Okumanız gerekir…

Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes