Responsive Reklam Alanı

İyi akşamlar sevgili okurlarım,

Bu sabah yazdığım makalemde hatırlarsanız sizlere Değişken İsimlendirmede Dikkat Edilecek Noktalar Neler? ondan bahsetmiştim bu makalemde ise devam niteliğinde kaldığımız yerden değişken kurallarına değineceğiz.

Değişkenin isminde karakterler arasında, boşluk, bölü işareti gibi özel karakterler kullanılmamalıdır.

————————————————————————–

Kimi programcılar birden fazla kelimeyle oluşturacakları değişken isimlerinde, kelimeler arasında boşluk konulacak yerler için alt çizgi karakteri kullanırlar. Örneğin, yazar_ad, kullanici_adi, ogrenim_durum, uye_adi, posta_kodu,

Özellikle birden fazla kelimeden oluşan değişkenleri isimlendirme de farklı yollar tercih edilir. Örneğin, kullanıcının kimlik numarasını tutmak amacıyla kullanılacak bir değişken aşağıdaki gibi farklı şekillerde isimlendirilebilmektedir.

*** kimliknu : Numara kelimesi nu olarak kısaltılmış ve iki kelime birleşik yazılmıştır. Değişkende kullanılacak kelimeleri birleşik yazmak kimi zaman değişkenin yanlış yazılmasına, rahat okunamamasına neden olur. (Değişkenlerin okunurluğunu azaltır.)

Örnekler : babaadi, anaadi.

*** KimlikNu : Değişkeni oluşturan kelimelerin baş harfleri büyük yazılmıştır. Kimi programcıların değişkeni oluşturan tüm kelimelerin baş harflerini büyük harfle yazarlar. Örnekler : ArkaAlanRengi, OgrenciSayisi, OncekiSoyadi, DogumTarihi, MedeniHal.

*** kimlikNu : İkinci kelimenin baş harfi büyük yazılmış. Kimi standartlarda değişkeni oluşturan harflerin hepsi küçük yazılır, sadece ilk kelime hariç diğer kelimelerin baş harfi büyük yazılır. Örnekler : kanGrubu, ciltNu, aileSıraNu, siraNu, seriNu, devamsızGun.

*** kimlik_nu : Kelimeler arasında boşluk bırakılamayacağından iki kelime arasında alt çizgi karakteri kullanılmış. Bazı yazılım geliştiriciler değişkeni oluşturan tüm karakterleri küçük harfle yazıp, kelimeler arasında alt çizgi kullanırlar. Örnekler : arsiv_nu, vergi_kimlik_nu, saglik_karne_nu, hizmet_suresi, staj_durumu, bitis_tarihi.

*** kimlik_numarasi : Kısaltma kullanılmadan oluşturulmuş değişken ismi. Bu tür uzun değişken isimleri sık kullanıldığında zahmetlidir.

*** KIMLIK_NU, KIMLIK_NU : Kimi uygulama geliştiriciler değişkeni oluşturan tüm harfleri büyük harflerle yazarlar. OKUL_KODU, BOLUM_KODU, PI_SAYISI.

Değişken ismi 255 karakterden uzun olmamalıdır. 

————————————————————————–

Çoğu zaman ihtiyaç duyulmasa da VB.NET değişken isminde 255 karaktere kadar izin verir. Fakat uygulama içerisinde sık sık kullanılan değişkenleri tekrar tekrar yazarken vakit kaybetmemek ve yazım hatalarından sakınmak için, değişken isimleri mümkün olduğunca kısa ve özlü olmalı, hangi tür bilgiyi içinde tutacaksa o bilgiyi çağrıştırır olmalıdır. Örneğin, kişilere ait T.C. kimlik numaraları tutmak için kullanacağımız bir değişken için isim olarak kimlik_numarasi ifadesini seçmektense kimlik_nu ifadesini seçmek daha uygun olacaktır.

Değişken isimlendirmede bir harfin büyük hâli ile küçük hâli farklı olarak değerlendirilmez.

————————————————————————–

VB.NET “büyük küçük harfe duyarlı” (case sensitive) bir dil değildir. Yani AD, ad, Ad, aD değişken isimlerinin hepsi aynı değişkeni temsil eder. Bu durumu daha iyi anlayabilmek için aşağıdaki örneğimizi inceleyelim.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
HTML için Türkçe Karakter Kodları! HTML Kullanarak Ekranın Ortasına Div Yerleştirme İşlemi?
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes