Responsive Reklam Alanı

Merhaba Arkadaşlar, Derslere bu yazacağım makale ile biraz ara vermek istedim ve sizlere; Makro nedir, neden kullanıldığını anlatmak istedim. Makro nedir? tek bir tıklatma ile uygulayabileceğiniz komutlar topluluğudur.

Kullandığınız programda yaptığınız hemen hemen her şeyi otomatik hale getirebilmektedir; hatta mümkün olduğunu düşünmediğiniz şeyleri bile yapmanıza yardımcı olurlar. Makro’nun kısa tanımını böylece yaptım.

Makro Nedir? Bir Çeşit Program mıdır?

Makrolar, programdır ancak kullanmak için bir geliştirici olmanıza veya programlama bilgisine bile sahip olmanıza gerek yoktur. Office programlarında oluşturabileceğiniz çoğu makro, VBA adı verilen Microsoft Visual Basic for Applications dilinde yazılmaktadır. Bu makalede VBA tipi makrolardan söz edilmektedir.

Makroları Ne zaman ve Neden Kullanılmalıdır? dediğinizi duyar gibi oldum.

Makrolar, zaman kazandırır ve her gün kullandığınız programların becerilerini genişletir. Yinelenen belge üretim görevlerini otomatik hale getirmek, hantal görevleri akıcı hale getirmek veya siz ve iş arkadaşlarınızın düzenli bir şekilde kullandıkları belgelerin oluşturulmasını otomatik hale getiren çözümler oluşturmak için kullanılmaktadır. VBA diline tanıdık olanlar, şablon, iletişim kutusu gibi özel eklentiler oluşturmak ve hatta yinelenen kullanım amacıyla bilgi depolamak için makrolardan yararlanabilirler.

Bu makalede işlenecek olan, bir Word belgesindeki tabloları biçimlendirme örneğini ele alalım. Belgenizde yeniden biçimlendirilmesi gereken 50 tablo olduğunu varsayalım. Deneyimli bir kullanıcı olarak her tabloyu biçimlendirmeniz yalnızca beş dakika sürse bile; bu görev dört saatten uzun sürecektir. Tabloları biçimlendirmek için bir makro kaydeder ve belge boyunca olan değişiklikleri makro üzerinden düzenleyerek yaparsanız, bu görev saat yerine dakikalarla ölçülen bir sürede biter.

Makro Nasıl Oluşturulmaktadır?

Çoğu Office programında, bir dizi eylem kaydederek veya makroyu yazarak makro oluşturabilirsiniz.

Makrolar Nasıl Kaydedilir?

Makro kaydetmek, bir kayıt cihazını açıp kapatmak kadar basittir. Makro kaydediciyi kullanırken, yaptığınız eylemlere dayanarak otomatik olarak bir makro yazılmaktadır. Office’de makroları Word, Excel, PowerPoint, Visio ve Project içinde kaydetmeniz mümkündür.

Bu makalenin başında söz edilen; uzun bir Word belgesindeki tabloları yeniden biçimlendirme görevinin kaydedilmesini örnek olarak alalım. Tablo biçimlendirmesinin büyük çoğunluğunu gerçekleştirmek üzere bir tablo stili uygulayabilirsiniz ancak tabloların genişliği veya tablo satırlarının yüksekliği gibi bir stilin parçası olmayan biçimlendirmeler yapmanız gereken durumlarla da karşılaşabilirsiniz.

Bu makroyu kaydetmek için; ekleme noktası biçimlendirmek istediğiniz ilk tablonun içinde olarak başlayın ve aşağıdakileri yapın:

  • Araçlar menüsünde Makro‘yu tıklatın ve sonra Yeni Makro Kaydet‘i tıklatın.
  • Burada gösterilen Makro kaydet iletişim kutusunda, makroyu adlandırabilir, kolay erişim için bir araç çubuğuna veya klavyeye kısayol ataması yapabilir, makronun kaydedileceği yeri kendinize göre belirleyebilir ve sonradan başvurmak üzere makroya bir açıklama ekleyebilirisiniz. İsterseniz tüm bu adımları atlayıp şimdilik kayda başlamak için Tamam’ı .

Pekii Makrolar Güvenli midir?

Makroların çoğu zararsız hatta yararlı olsalar da, önemli bir güvenlik sorunu oluşturdukları bir gerçektir. Zararlı amaçlarla oluşturulan makrolarda, sisteminizdeki belgelere zarar verebilecek zararlı kodlar bulunabilir.

Sisteminizi ve dosyalarınızı korumak için, bilinmeyen kaynaklardan gelen makroları etkinleştirmeyin. Makro etkinleştirme ve devre dışı bırakma olanağına sahip olup istediğiniz makrolara erişim hakkını saklı tutmak için Office programlarınızdaki makro güvenlik seviyesini Orta olarak ayarlayın. Bu seçenek, makro içeren bir dosya açtığınızda makroları etkinleştirme ve devre dışı bırakma olanağı sunarken istediğiniz makroyu çalıştırmanıza da izin verir.

VBA makrosu sunan bir Office programında makro güvenlik ayarı yapmak için, Araçlar menüsünden Makro‘yu tıklatın ve sonra Güvenlik seçeneğini tıklatın. Tercih ettiğiniz Güvenlik Düzeyini seçin ve Tamam‘ı tıklatın. Güvenliği Düşük olarak ayarlamanız önerilmemektedir.

Arama Terimleri: makro nedir, https://emresupcin com/2013/04/23/makro-nedir-neden-makro-kullanilir/
Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
C Programlama Dilinde Struct Yapısı Kullanımı? WordPress Günleri Etkinliği…
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes