Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Kaldığımız yerden dersimize devam ediyoruz ve asp.net’te kontrollerimizi yazalım ve Bu yazı dizisinde ki amacım yeni başlayan arkadaşlara yardımcı olabilmek, akıllarına takılan noktaları da sorarak öğrenmelerini sağlamak. Kontrollerin anlatacağım özellikleri en çok kullanılan özellikleridir. Lafı daha da uzatmadan başlayalım.

 

Data Kontrolleri
Data kontrolleri veritabanına bağlanmak için kullanmış olduğumuz kontrollerdir. Bu kontroller sayesinde bir satır bile kod yazmadan veritabanı ile bağlantı oluşturabilir, verilerimizi çekebilir ve verileri istenilen kontrole aktarabiliriz. Aktarabileceğimiz kontrollerin başında Gridview, Listview, Datalist v.b. gelir.
Bu kısımda AccessDataSource, SqlDataSource ve XmlDataSource kontrollerine değineceğim. Sırasıyla bu kontrollerimizi inceleyelim.

 
AccessDataSource
Microsoft Access veritabanına nesnel yol ile bağlanabilmemizi sağlayan kontroldür. Bir web uygulamasında birden çok AccessDataSource kontrolü kullanılabilir.

 

Veritabanını belirterek Provider’i kendi oluşturmaktadır. Kontroller ile bir satır kod yazmadan bile web uygulamanızı tamamlayabilirsiniz.
Dataset ve DataReader veri kaynağı modunu destekleyen AccessDataSource kontrolü, Dataset ile verileri hafızasında barındırır ve filtreleme işlemleri yapılabilir. Delete, Insert, Update gibi komutları veri kaynağı üzerinden gerçekleştirebilir.
Basit bir uygulama ile Kontrolümüzü inceleyelim;

 

Configure Data Source emresupcin - ASP.NET Kontrelleri - Devamı...

Bir web uygulaması oluşturalım ve MS Access veritabanımızın içerisine bir tablo oluşturup App_data klasörümüzün içerisine kayıt edelim.

 

• id – Otomatik Sayı
• adi – Metin
• yas – sayı
Olarak field’larımızı ayarlayalım ve bir kaç tane rasgele veri girişi yapalım. Web uygulamamıza bir adet AccessDataSource ekleyelim.

 

 

AccessDataSource kontrolümüzü Configure edebilmemiz için ilk önce kontrolümüzün sağ üst tarafında bulunan OK’a tıklayarak ayar panelinin açılmasını sağlamalıyız.

 
Açılan kısımdan Configure Data Source linkine tıklayalım. Karşımıza gelen pencereden veritabanımıza bağlantı sağlayacak ayarlamaları yapacağız.

 

Configure Data Source penceresindeki Browse button’una bastığımızda bizden bir veritabanı seçmemizi istiyor. App_data içerisindeki developermania.mdb dosyamızı seçiyoruz ve ilerliyoruz. Veritabanımızın yolu Microsoft Access data file kısmında belirdi. Next button’una tıklayarak ilerleyelim.

 

 

1) Specify a custom SQL Statement or Stored Procedure Bu kısım tablomuza özel olarak ayrıntılı bir şekilde bağlantı kurmamızı sağlar bu kısım seçili olursa eğer SQL cümleciklerimizi kendimiz yazmamız gerekecek.

 
2) Specify Columns From a Table or View Bu kısımda ise 1. Kısımdakilerin tam tersi SQL cümleciğini bizim vermiş olduğumuz talimatlara göre kendi üretmektedir. Bu üretmiş olduğu cümleciği 6. Kısımda göstermektedir.

 
3) Name Bu kısımda Veritabanımızın içerisindeki hangi tablo ile işlem yapacağımızı belirtmemizi sağlar. Tablomuzu seçtiğimizde otomatik olarak aşağıdaki Columns kısmındaki fieldlarımız görünmektedir.

 
4) Columns Bu kısım tablomuzdaki fieldlarımızı göstermektedir ve hangi field içerisindeki verileri çekmek istediğimizi burada belirleriz. Bizim dört adet field’ımız vardı fakat burada beş adet var bunun nedeni yıldız(*) seçeneğidir. Bu yıldız seçeneği tablomuzda ki bütün fieldları seçmemizi sağlar.

 

 

5) Where, Order by, Advanced Bu bölümdeki butonların ayrı ayrı görevleri bulunmaktadır.

 
Where: Tablomuzda bir karşılaştırma yapmak istediğimizde kullanırız genellikle. Bu kısım veritabanına direk olarak bağlantı yaptığımız sırada pek kullanılmaz, Kullanım alanları genelde Kategorileşme, Üye girişi gibi uygulamalarda kullanılır.

 
Order by: Tablomuzdan verileri nasıl bir sıralama ile çekeceğimizi bu kısımda belirlemekteyiz. İki seçenek vardır bu kısımda fielde göre ASC (ASCENDİNG) veya DESC (DESCENDİNG) olmalıdır. Örneğin: Adi field’ında ki verileri DESC olarak sıralamak istersek veriler alfabeye göre tersten sıralanır.

 
Advanced: Bu kısımda veritabanımıza bir nevi veri giriş izinlerini açmış oluyoruz. Update(Güncelleme), Insert(Yeni Kayıt), Delete(Silmek) gibi izinleri buradan verebiliriz.

 

 

6) Burası da son olarak verdiğimiz talimatların SQL cümleciğine çevrilmiş kısmıdır. Next diyerek ilerleyelim.

 

 

Test Query button’una basarak veritabanımızdaki sorgumuzu test edebiliriz veya direk Finish’e tıklayarak veritabanına bağlanma işlemimizi tamamlayabiliriz. Finish’e tıkladığımızda AccessDataSource kontrolümüz Configure edilmiş oluyor. Şimdi ise bu Data kontrolümüzün içerisindeki verileri bir başka kontrole atamayı göreceğiz.

 

 

Sayfamıza bir adet Gridview ekleyelim.
Gridview’imizin Choose Data Source kısmında bulunan drop menüsünüden Configure etmiş olduğumuz Data kontrolümüzü seçelim.

 

 

AccessDataSource kontrolümüzü seçtiğimizde Gridview kendisini veritabanımıza göre şekillendiriyor. Data kontrolümüzü Configure ederken Advanced kısmındaki seçeneği check ettiğimiz için Enable Editing ve Enable Deleting seçenekleri aktif hale geldi.
Bu seçenek sayesinde Gridview üzerinden veritabanımızı basitçe yönetebiliriz.
Uygulamamızı Build edip çalıştıralım.

 

 

Auto Format kısmından tasarımını kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Choose Data Source kısmında ise veritabanı ayarlarımızı yapmış olduğumuz SqlDataSource’ü seçelim. Ardından sadece veri eklemek istediğimiz için Enable Inserting seçeneğini check ediyoruz.
Properties ayarları ise yandaki şekildeki gibidir.

 
DefaultMode seçeneğini Insert yapmazsak, veritabanındaki veriler kutucuklarımızda yer alacaktır.Web uygulamamızı Build edelim ve hata yoksa çalıştırıp test edelim.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Asp.NET Kontrolleri – Devam… Asp.NET Master Page ve Hata Yakalama…
Benzer Yazılar
1 Yorum
  1. Yazar
    Tuğba

    Access ile veri çekmeye çalışıyorum lakin anlattıklarınızı da uygulamama rağmen bir türlü yapamadım.

Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes