Responsive Reklam Alanı

Dreamweaver Named Anchor emresupcin - Dreamweaver'da Named Anchor Nasıl Oluşturulur?Merhaba arkadaşlar,

Dreamweaver ile makale yazmaya devam ediyoruz ve sıradaki konumuz, Dreamweaver’da Named Anchor’un nasıl oluşturulduğu. İsimli yer imi, yani named anchor; bir belge çok uzunsa ya da birkaç bölümden oluşuyorsa, kullanıcının belirlediğimiz yerlere atlamasını veya bir metin içerisinde geçen yabancı kelimeler için sayfanın en alt kısmında oluşturulan bir açıklamaya direk ulaşmasını sağlar. Ya da hepinizin bildiği gibi sayfa sonlarında bulunan “sayfanın başına dön” metinleri gibi.

 

 

Named anchor “Common” ana menüsünde yer alır.

 

Şimdi sayfanın sonuna bir “Sayfanın başına dönmek için tıklayınız” metni ekleyecek ve kullanıcının sayfanın başına ekranı kaydırmadan ulaşmasını sağlayacağız. Bunun için ilk önce yer imini belirleyeceğiz. Yani kullanıcı bu metine tıkladığında gideceği yeri belirleyeceğiz.

 

Bunun için imleci sayfanın üst kısmında bulunan her hangi bir metnin başına getiriyor ve named anchor sekmesine tıklıyoruz. Karşımıza gelen iletişim kutusuna kendimizin anlayacağı şekilde yer imine bir isim veriyoruz. Verdiğimiz isimde boşluk, özel karakter ve noktalama işareti olmamasına özen göstermeliyiz.
Şimdi imleci Anasayfa metninin başına getiriyor ve named anchor sekmesine tıklıyoruz. Gelen iletişim kutusuna da “sayfabaşı” yazıyoruz.

 

 

Yer imini belirledikten sonra sayfanın sonuna “Sayfanın başına dön” metni ekleyerek az önce belirlediğimiz yer imine bağlantı sağlıyoruz. “Sayfanın başına dön” metnini seçiyoruz ve Properties panelinde bulunan link alanına (#) işareti ve ardından gideceği yer iminin ismini yazıyoruz. Biz burada #sayfabaşı yazacağız.

 

 

Metnin Seçilmesi

 

Yer iminin adının yazılması

 

Bu işlemi yazarak yaptığımız gibi “Sayfanın başına dön” metnini seçtikten sonra link kutusunun sağ tarafında bulunan “Point to file” simgesine tıklayarak da yapabiliriz. “Point to file” simgesine tıkladıktan sonra basılı tutarak imleci sayfanın üst kısmında yer alan yer imimizin başında bulunan yer imi simgesinin üzerine bırakıyoruz.

 

 

Point to file simgesi

 

Poin to file simgesi ile yer imine bağlanması

 

Böylece yer imini daha kısa ve kullanışlı bir biçimde bağlamış oluyoruz. Named anchor oluştururken dikkat etmemiz gereken nokta; bir sayfada aynı isimde birden fazla yer imi oluşturmamaktır, aksi olursa tarayıcı kullanıcıyı doğru yer imine götürmeyecektir. Herkese kolay gelsin.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Dreamweaver'da Bilinen Web Özellikleri Nelerdir? Bilgisayar Simgelerinin Gizli Tarihçesini Biliyor musunuz?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes