Responsive Reklam Alanı

Sosyal Ağların Hikayeleri emresupcin - Bazı Popüler Sosyal Ağlar ve Hikayeleri!Merhaba Arkadaşlar,

Sosyal Ağlar ile haşır neşir olan yeni bir nesiliz ve neredeyse vazgeçilmezimiz haline geliyor. Bunlardan bazılarının öyle hikayeleri var ki okumaya ve öğrenmeye değer nitelikte. sizler için bazı sosyal ağların hikayelerini topladım, derledim ve düzenledim sade bir şekilde sunmak istiyorum.

 

 

Anlatacağım bu yazımda Twitter’ın hikayesi yok, daha sonra ona da tek başına değineceğim. İnternet kullanıcılarının birbirleriyle tanışması, irtibata geçmesi, içerik paylaşımında bulunması, tartışma ortamı oluşturması ve ortak ilgi alanlarındaki kişilerin bir araya gelebileceği gruplar oluşturulması amacıyla oluşturulan internet siteleri sosyal ağlar olarak tanımlanmaktadır. Ülkemizde oldukça popüler olan Facebook buna bir örnektir.

 

Sadece iş amaçlı ilişkiler kurabileceğiniz Linkedin önemli sosyal ağlardan biridir. Facebook, MySpace, Flickr ve YouTube gibi Web 2.0 özelliklerine sahip sosyal ağlar en cok ziyaret edilen web siteleri arasında yer almaktadır. Sosyal ağlar sadece sosyallesmek ve eğlenmek amacıyla değil, bilgiye erişmek, öğrenmek ve profesyonel iş yapmak amacıyla da kullanılmaktadır. Sosyal ağların sağladığı işbirliği, kişiselleştirme, kullanıcı destekli içerik ekleme ve üst veri gibi özellikler kullanıcı deneyimini zenginleştirmekte ve bu web sitelerini daha çekici kılmaktadır.

 

Facebook 

 

Facebook, insanların arkadaşlarıyla iletişim kurmasını ve bilgi alış verişi yapmasını amaçlayan bir sosyal web sitesidir. 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi 2006 sınıfı oğrencisi Mark Zuckerberg tarafından kurulan facebook, öncelikle Harvard öğrencileri için kurulmuştur. Daha sonra Boston civarındaki okulları da içine kapsayan Facebook, iki ay icerisindeki Ivy Ligi okullarının tamamını kapsamıştır. İlk sene içerisinde de; Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tum okullar Facebook’da mevcut hale gelmiştir. Üyeler önceleri sadece söz konusu okulun e-posta adresiyle (.edu, .ac.uk, vb.) üye olabilirlerken daha sonrasında da ağ içine liseler ve bazı buyuk şirketler de katılmıştır. 11 Eylul 2006 tarihinde ise facebook tum e-mail adreslerine, bazı yas sınırlandırmalarıyla açılmıştır. Kullanıcılar diledikleri ağlara; liseleri, çalışma yerleri ya da yasadığı yerler itibarıyla katılım gösterebilmektedirler.

 

Facebook ismini “paper facebooks”‘dan almıştır. Bu form ABD üniversitelerinde okulların öğrencilerine, öğretmenlere ve çalışanlara doldurduğu onları tanıtan bir formdur.

 

Alexa istatistiklerine göre facebook dünyada en çok ziyaret edilen siteler sıralamasında ikinci, en çok ziyaret edilen sosyal ağlar sıralamasında ise lider konumdadır.

 

Myspace

 

2002 yılında Friendster’ın piyasaya çıkmasından sonra friendster hesabı olan birkaç eUniverse çalışanı bu potansiyeli görmeleri ve Ağustos 2003’de sosyal ağ sitelerinin özelliklerini taklit etmeye karar vermeleri MySpace’in ilk adımlarıdır. 10 gün içerisinde MySpace’in ilk surumu artık yayına hazırdır.

 

MySpace interaktif ortamda kullanıcı kontrolünde iletişim ve arkadaşlıklar kurulabilen, kişisel profillerin, blogların, grupların, resimlerin, müzik ve videoların barındırılabileceği bir sosyal iletişim web sayfası’dır.

 

MySpace, arkadaşlarınızın arkadaşlarıyla tanışmanızı sağlayan online bir topluluktur.

 

Myspace’de bir topluluk oluşturularak, fotoğraflar, yazılar ve ilgi alanları arkadaş çevresiyle paylaşılabilmektedir. Kimin kiminle arkadaş olduğunu ve birbirlerini nasıl tanıdıklarını incelenebilmektedir.

 

Hi5

Hi5 bir sosyal ağ web sitesidir. Şirket 2003 yılında aynı zamanda halen Ceo’su olan Ramu Yalamanchi tarafından kurulmuştur. Hi5 2012 itibariyle itibariyle 45 milyon aktif üyeye sahip olduğunu belirtmektedir.

 

Hi5 kullanıcıları yas, memleket, kullanıcıların yorum gönderebilecekleri fotoğraflarlar gibi bilgileri paylaşmak amacıyla çevrimiçi profiller oluşturabilirler. Hi5 de kullanıcılarına kişisel fotoğraf albümleri yayınlama ve profillerinde kişisel müzik çalar kurma imkanı sağlanmaktadır. Kullanıcılar diğer kullanıcılara elektronik posta aracılığıyla arkadaşlık isteği gönderebilmektedirler. Arkadaşlık isteği alan kullanıcı bu isteği kabul edebilmekte, reddedebilmekte ya da istek gönderen kullanıcıyı tamamen engelleyebilmektedir. Eğer kullanıcı bir başka kullanıcının arkadaşlık isteğini kabul ederse ikisi birinci dereceden birbirleriyle iletişim kurabilmektedirler. Daha sonra kullanıcılar birbirlerinin arkadaş listelerinde görünmektedirler.

 

Hi5 kullanıcılarının bazıları profillerini tüm kullanıcıların görebilecekleri şekilde ayarlarken, bazı kullanıcılar ise profillerini sadece kendi ağlarındaki kullanıcıların görmelerini tercih etmektedirler.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Facebook'ta da Artık 'Hashtag' Kullanılıyor! WordPress Manuel Güncelleme Nasıl Yapılır?
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes