Responsive Reklam Alanı

Merhaba Arkadaşlar, İnternet Erişim Paylaştırıcısı; yerel ağa bağlı bilgisayarların tek bir internet bağlantısıyla internete erişimlerini sağlarlar; küçük ofisler veya birden çok bilgisayarların olduğu ev kullanıcıları için uygun bir çözüm sunarlar; bir bağlantıyla birden çok kullanıcı internete çıkabilir. Kısaca internet Erişim Paylaştırıcılarıyla, Telefon hattı üzerinden modem bağlantısıyla birden çok kullanıcı internete çıkabilir. Tüm bilgisayarlarda tek bir IP adresi kullanılarak erişim yapılabilir.

İçerisine mail sunucu olanlarda vardır. Telefon hattı, kiralık hat veya ISDN ile bağlantı sağlanabilir. Ağda kullanılan işletim sistemlerinden bağımsızdır; ağ Linux, Unix veya Windows tabanlı olabilmektedir.

İnternet Erişim Paylaştırıcısı

Ağdaki herhangi bir kullanıcı bilgisayarını açtığında kendiliğinden sanal IP adresi ataması yapılmaktadır. İnternet erişim paylaştırıcısı kullanılarak küçük bir ofisin internet bağlantısı veya bir internet evinin ağını kurmak için aşağıdakiler gereklidir:

  • Ethernet LAN
  • Modem
  • Hat (telefon hattı, kiralık hat, ISDN veya ADSL)
  • İnternet hesabı
internet erisim paylastiricisi emresupcin - İnternet Erişim Paylaştırıcısı ve Bant Genişliği...

Intranet / Extranet (İç Ağ / Dış Ağ)

İç ağ (Intranet/Extranet), TCP/IP protokol kümesi ve web teknolojisine dayanan kurum içi özel iletişim ağıdır. Temel olara; internet’te kullanılan protokol ve hizmetleri herkes açık değil de kurum içinde özel amaçlı kullanmaya dayanır. Kurumlar sahip oldukları iç ağlarını bir güvenlik duvarı aracılığıyla internete bağlayabilir; böylece kurum içinden internet’e erişimler sağlanabildiği gibi; dışarıya yapılacak erişimlere de belirli sınırlamalar altında izin verilebilir. Dış ağ (Extranet), kurumların iç ağlarını oluştururken, uzakta bulunan şube veya ofislerini internet gibi herkese açık bir iletişim ortamı üzerinden bağlamalarıyla oluşan özel ağdır. Özel bilgilerin herkese açık ortamlardan geçirileceği için; dış ağda anahtar sözcük şifreleme (crypto) ve gizliliğin (security) sağlanmasıdır.

Özel Sanal Ağ (Virtual Private Network, VPN), kuruma ait özel bilgi ve veriyi internet gibi herkese açık ağlar üzerinden aktarılmasını sağlar. İnternet gibi geniş bir alana yayılmış bir ağın, kurumsal bir işletmenin çok uzaktaki ofislerinin veya trafik yoğunluğu çok fazla olmayan şubelerinin güvenli bir iletişim yapılacak biçimde internet üzerinden bağlanması sanal ağ oluşturması anlamına gelir.

Merkez ve şubelerin internete çıkışlarında birer güvenlik duvarı vardır. Güvenlik duvarlarının, böyle bir uygulamadaki işlevi, iletişim yapılacak noktalar arasında tünel oluşturmasıdır. Bu tünel üzerinden, özel bilgi ve veri internete çıkarılmadan önce şifrelenir ve gelen şifrelenmiş paketlerden gerçek veri elde edilir.

Özel sanal ağ uygulamasında, temelde, biri kullanıcı/geçityolu diğeri geçityolu/geçityolu olarak adlandırılan iki tür bağlantı yapılmaktadır. Kullanıcı/geçityolu bağlantısında (ki daha çok gezici kullanıcılar için gereklidir.) doğrudan kullanıcı bilgisayarı ile geçityolu arasında bir şifrelenmiş tünel kurulur. Kullanıcı tarafında yüklü olan yazılım gönderme işleminden önce veriyi şifreler ve VPN üzerinden alıcı taraftaki geçityoluna gönderir; alıcının verdiği yanıt da yine önce geçityoluna gider ve orada şifrelenerek kullanıcıya gönderilmektedir. Geçityolu / geçityolu bağlantısında (yukarıda görüldüğü gibi) birbiriyle iletişimde bulunacak sistemler, kendi taraflarında bulunan geçityoluna başvururlar; kullanıcı sistemleri verilerini geçityollarına gönderir ve onlar kendi aralarında şifreli olarak
iletişimde bulunurlar.

Bant Genişliği

İletişim kanalının kapasitesini belirler; bant genişliği ne kadar büyükse, belli bir süre içinde aktarılabilecek verinin hacmi de o kadar büyük olur. İnternette bant genişliği internetin en büyük sorunlarından biridir. Özellikle büyük siteler büyük bant genişliği kullanırlar. Bu bant genişliğini verimli kullanabilmek ve belli trafik türlerine öncelik verebilmek için geliştirilmiş teknolojiler mevcuttur.

  • Digital Bant Genişliği: Dijital bant genişliği saniyedeki bit sayısı cinsinden ölçülür.
  • Analog Bant Genişliği: Analog bant genişliği Hertz (Hz) veya saniyedeki dalga sayısı cinsinden ölçülür.
  • Limitleri: Aylık kullanabileceğiniz bir bant genişliği limiti size tahsis edilmiştir. Bu limit seçtiğiniz hosting paketine göre değişir. Size ayrılan bant genişliği kullanımını geçtiğiniz zaman, hesabınız bir sonraki ayın başlangıcına kadar durdurulur. Ek bant genişliği satın almanız veya paketinizi bant genişliği limiti yeterli bir pakete yükseltmeniz durumunda hesabınız tekrar açılır.
  • Veri Transfer Hesabı: Aylık 50 MB bant genişliğinizin var olduğunu ve 5MB’lık bir dosyayı transfer edeceğimizi kabul edelim. Bu dosyayı 10 kere indirdiğimiz zaman size ayrılan bant genişliği limiti dolmuş olur. Ve o ay içerisinde başka hiç bir veri alınamaz.

Anlık bant genişliği ise o an için alınabilecek en fazla veri miktarıdır. Yani her kullanıcının anlık 15 Kb aldığını düşünürsek, eğer anlık bant genişliği 15.000 Kb ise o anda en fazla 1000 kişi veri alabilir. Fazla büyük olmayan siteler için aylık 1-2 Gb Bant genişliği  yeterlidir. Orta ölçekli siteler içinse 2-10 Gb arası bant genişliği olabilir. Anlık bant genişliği genelde sınırsızdır. Hosting’ lerde en pahalı şey bant genişliğidir. Arama motorlarının botlarının en büyük kötülüğü sitelerin bant genişliğini çok kullanmasıdır. Çünkü bulduğu bütün verileri çeker, adreslere girer.
Bps ölçü birimi, saniyede transfer edilen veri sayısını ifade eder.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Güvenlik Duvarı (Firewall) Meta Tag Nedir? Ne İşimize Yarar?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes