Responsive Reklam Alanı

Autorun Virüslerinden Kurtulmak emresupcin - Autorun Virüslerinden Kurtulmak Mümkün mü?Merhaba arkadaşlar,

Uzunca bir ara oldu sizlerle bilgileri paylaşmayalı ama bu uzunca sürede gördüm ki sizlerin sayesin blogumun hiti bayağı artmış durumda. 500’e yakın makale de olsa sizlerin sayesinde blogumu alexa’da bayağı üst seviyelere taşıdım. Uzun lafın kısası bugün sizlere yazacağım makalemde Autorun Virüslerinden kurtulmanın yolunu anlatacağım. Windows çıktığından beri virüsler basitleşti, sistemin açıklarından faydalanarak bulaşır hale geldi.

 

 

I Love You virüsü gibi VBScript’le yazılmış, basit ama yıkıcı; birçok W32… virüsü gibi yaptığı tek şey kendisini kopyalamak ve mail ile göndermek olan bir sürü virüs türedi. Son dönemde ise bayrağı Autorun virüsleri devraldı. Bu virüsler, aslında Microsoft’un bir güzellik olarak icat ettiği; CD’yi ya da USB bellekleri bilgisayara takınca otomatik olarak içindeki kurulum programlarını çalıştırmasını sağlayan Autorun.inf dosyasını kullanarak kendilerini bilgisayara bulaştırır oldular.

 

Bu yöntemi kullanan virüsler öyle arttı ki, neredeyse bilgisayarımıza taktığımız her USB bellekte virüs var. Hatta geçenlerde bu virüslerden birinin NASA’nın bilgisayarında uzay istasyonuna gittiğini anlatan bir haber vardı. Geçtiğimiz sene bu sıralarda USB belleklerden bulaşan virüs oranı %2.5 iken Nisan ayında %11’e ulaşmıştı. Eylül ayında ise Trend Micro, yeni bulunan virüslerin %53.7’sinin bu tür virüsler olduğunu açıkladı.

 

Peki ne yapmak lazım? Hayır bu virüsleri nasıl temizleyeceğimizi anlatmayacağım. Önemli olan virüslerin bilgisayarımıza hiç bulaşmaması…

 

  • Öncelikle, güvenlik bir çalışma tarzıdır. Alışkanlıklarınızı değiştirin.Mesela dosyaları açmak için Bilgisayarım simgesine çift tıklıyor, sonra da oradan USB sürücüsünün ismine çift tıklıyorsanız; Autorun virüsü harekete geçer. Vazgeçin bu alışkanlığınızdan. XP kullanıyorsanız, Bilgisayarım penceresine girince üstten Klasörler yazan yere tıklayın ve solda açılan ağaçtan USB sürücüsünün ismine tıklayın. Vista kullanıyorsanız bu ağaç zaten gelecektir.

 

  • Bilgisayarınızda ücretli ya da ücretsiz bir antivirüs muhakkak kurulu ve güncel olsun.Yalnız, önemli olan antivirüs olması değil, güncel olmasıdır. Her ay ortalama 60 yeni virüs çıkıyor. Eski tarihli bir program sizi korumaz. Antivirüs programınızı Internet’ten ya da başka yollarla sürekli güncelleyin.

 

  • Windows’un gizli dosyaları ve sistem dosyalarını görüntülemesini sağlayın.Normalde bu dosyalar güvenlik sebebiyle görüntülenmez. Ama neredeyse tüm virüsler kendilerini saklamak için gizli ya da sistem dosyası özelliğini kullanıyor. Klasör seçenekleri penceresini açın. (XP’de Bilgisayarım-Araçlar menüsünden, Vista ve 7’de Denetim Masası-Klasik Görünüm seçerek) Görünüm sekmesine gelin. Gizli dosya ve klasörleri göster seçeneğini işaretleyin. Korunan işletim sistemi dosyalarını gizle seçeneğinin işaretini kaldırın.

Aynı pencerede Bilinen dosya türleri için uzantıları gizle seçeneğinin işaretini kaldırırsanız, resim.jpg.exe tarzı virüslere karşı da bir koruma sağlamış olursunuz.

 

  • Bilgisayarınızdaki disk sürücülerinin otomatik çalışma özelliğini kapatın.Böylece virüslerin kendiliğinden çalışmasını engellemiş olacaksınız. Nasıl yapacağınızı bu makale anlatıyor.

 

  • Bir USB bellek taktığınızda içindeki dosyalara (ilk anlattığımız yöntemle) bakıp autorun.inf dosyasını ve eğer biliyorsanız virüs dosyalarını silin.

Eğer bu yöntemleri uyguluyorsanız, çok büyük bir ihtimalle bilgisayarınıza autorun virüsleri bulaşmayacaktır. Ama bir kez bile ihmal ettiğinizde başa döneceğinizi unutmayın.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Günümüze Kadar Değişen Windows Logoları! HEUR Virüsü Nedir? Bilgisayara Ne Tür Zararlar Verebilir?
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes