Responsive Reklam Alanı

Mac OS X Tanıyalım emresupcin - MAC OS X 'i Yakından Tanımaya Ne Dersiniz?Merhaba arkadaşlar,

Bu makalemde siz sevgili okurlarıma Mac OS X sisteminin menülerinden ve bazı özelliklerinden bahsetmek istiyorum. Macintosh İşletim Sistemi, kısaca Mac OS, Apple firması tarafından piyasaya sürülen Apple’ın daha sonra “Mac OS” olarak isimlendireceği şeyin orijinal hali olan, tamamlayıcı ve isimsiz sistem yazılımı ilk olarak 1984 yılında orijinal Machintosh ile tanıtılmıştır. En son ana sürümü Mac OS X’tir.

 

 

iBooks emresupcin - MAC OS X 'i Yakından Tanımaya Ne Dersiniz?

iBooks

OS X Mavericks, iBooks’ta yeni bir sayfa açıyor. iPad, iPhone veya iPod touch’a indirdiğiniz bir kitap artık otomatik olarak Mac’inizdeki iBooks’ta beliriyor. Üstelik, iBooks Store’da sadece birkaç tıklamayla indirebileceğiniz 1.8 milyonun üzerinde kitap var.1 Kitap okumak, iOS aygıtlarında olduğu kadar kolay. Sayfaları kaydırarak çevirebilir, resimleri kıstırarak yakınlaştırabilir ve baştan sona kaydırarak ilerleyebilirsiniz. Sınava hazırlanan bir öğrenciyseniz, aynı anda dilediğiniz kadar kitabı açık tutabilir ve içlerinde kolaylıkla arama yapabilirsiniz. Makale yazarken bir alıntı yaptığınızda, iBooks alıntınızı sizin yerinize kaynakçaya da ekler. Ve Mac’iniz üzerinde notlar aldığınızda, bazı pasajları vurguladığınızda veya bir yer imi eklediğinizde, iCloud hepsini otomatik olarak anında tüm aygıtlarınıza iletir. Böylece derse hangisini götürürseniz götürün, hepsini görürsünüz. iCloud hangi sayfada kaldığınızı bile hatırlar. Yani okumaya iPad, iPhone veya iPod touch’ta başladıysanız, Mac’inizde kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.

 

Harita emresupcin - MAC OS X 'i Yakından Tanımaya Ne Dersiniz?

Harita

Artık tüm dünya masaüstünüzde. Harita uygulaması, yeni yerler keşfetmeniz için ekranınızdaki tüm pikselleri kullanmanıza olanak sağlar ve Mac’inizin grafik gücünü sonuna kadar kullanır. Bu sayede, yakınlaştırma inanılmayacak kadar akıcı ve duyarlıdır. Metinler ve ayrıntılar nettir, okunmaları çok kolaydır. Üstelik, fotoğraf gerçekçiliğinde bir 3D deneyimi sunarak belirli şehirler üzerinde süzülmenizi sağlayan Flyover gibi muhteşem görünümleri de kullanabilirsiniz. Harita uygulaması, restoranlar ve oteller gibi uğrak yerler hakkında bilgi almayı da kolaylaştırır. Adım adım tarifler ve alternatif rota önerileri sayesinde her yere zamanında varmak çok daha kolay hale gelir. Yola çıkmaya hazır olduğunuzda, yol boyu sesli navigasyon için haritanızı iPhone’unuza gönderebilirsiniz.3 OS X Mavericks’te haritalar; Mail, Kişiler ve Takvim içinde yerleşiktir. Yani bir adres gördüğünüzde, bu adresi kolayca bir harita üzerinde de görebilirsiniz.

 

Takvim emresupcin - MAC OS X 'i Yakından Tanımaya Ne Dersiniz?

Takvim

Takvim, yepyeni bir tasarım ve güçlü özelliklerle daha da geliştirildi. Şimdi, kesintisiz kaydırma ile haftalar ve aylar pürüzsüz bir şekilde akıyor. Bu sayede, bu ayın ikinci yarısına ve gelecek ayın ilk yarısına aynı anda bakabiliyorsunuz. Yeni etkinlik denetleyicisi, konum kısmına yazmaya başladığınızda adresler ve uğrak yerleri önererek etkinlik yaratmayı ve düzenlemeyi kolaylaştırıyor. Etkinliğinizin yerini haritada gösteriyor, varış süresini hesaplıyor ve hava tahminlerini görüntülüyor. Böylece, kolaylıkla nereye gideceğinizi, ne kadar süreceğini ve bir şemsiyeye ihtiyaç duyup duymayacağınızı hızla görebiliyorsunuz.

 

Safari emresupcin - MAC OS X 'i Yakından Tanımaya Ne Dersiniz?

Safari

OS X Mavericks Safari, baş döndürücü bir performans ve yenilikçi teknolojiler sunar. Çığır açan yeni özellikler, sık ziyaret ettiğiniz sitelere geri dönmenizi ve yeni siteler keşfetmenizi kolaylaştırır. Yeni Kenar Çubuğu’nda bulunan Paylaşılan Bağlantılar, Twitter ve LinkedIn’de takip ettiğiniz kişilerin paylaştığı bağlantıları göstererek, ilginç yeni içerikleri kaçırmamanızı sağlar. Ve yeniden tasarlanan En İyi Siteler ile, favori sitelerinizi kolaylıkla organize edebilirsiniz. Üstelik, ilerlemeler bunlarla da sınırlı değil. Safari’deki yeni Nitro Tiered JIT ve Fast Start teknolojileri sayesinde, ziyaret ettiğiniz web sayfaları daha hızlı ve duyarlıdır. Web sitelerinde gezinmek pil ömrünü kısaltabilir ama yeni yerleşik güç tasarrufu teknolojileri sayesinde, arka plandaki web sitelerine ve görmek istemediğiniz eklenti içeriklerine enerji harcamazsınız. Yani kısacası, OS X Mavericks’te İnternet’te gezinmenin en iyi yolu Safari’dir.

 

cloud Keychain emresupcin - MAC OS X 'i Yakından Tanımaya Ne Dersiniz?

iCloud Keychain

Şifrelerinizi anımsamaya çalışmak çok can sıkıcı olabilir. iCloud Keychain, parolalarınızı sizin yerinize anımsar.2 Kullanıcı adı ve parolalarınızı onayladığınız aygıtlarda saklar, güçlü AES 256-bit şifreleme ile korur ve her aygıtta sürekli olarak güncel tutar. İhtiyacınız olduğunda da otomatik olarak sizin yerinize girer.3 Yeni Parola Oluşturucu, çevrimiçi hesaplarınız için benzersiz ve tahmin edilmesi zor parolalar oluşturur. iCloud Keychain, kredi kartı bilgilerinizi de saklayarak, ödemelerinizi çocuk oyuncağı haline getirir. Parolalarla uğraşmak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Çünkü artık onlarla uğraşmak zorunda değilsiniz.

 

Birden Fazla Ekran emresupcin - MAC OS X 'i Yakından Tanımaya Ne Dersiniz?

Birden Fazla Ekran

OS X Mavericks, Mac’inize bağlı tüm ekranları tam kapasiteyle kullanarak, dilediğiniz gibi çalışmanızı sağlayacak esnekliği sunar. Artık ana veya ikinci ekran yok; şimdi her ekranın kendi menü çubuğu var ve Dock, hangi ekranda çalışıyorsanız o ekranda. İsterseniz her iki ekranda da birden fazla uygulama çalıştırabilirsiniz. Veya her ikisinde de bir uygulamayı tam ekran olarak çalıştırabilirsiniz. Hatta bir ekranda masa üstünü görüntüleyebilir, diğerinde ise bir uygulamayı tam ekran çalıştırabilirsiniz. Mission Control size kuş bakışı bir görüntü sağlar ve istediğinizi istediğiniz yere sürükleme olanağı verir. Şimdi oda boyunca bile sürükleyebilirsiniz çünkü artık AirPlay ve Apple TV ile HDTV’nizi tam işlevli bir ekrana dönüştürebilirsiniz.

 

Bildirimler emresupcin - MAC OS X 'i Yakından Tanımaya Ne Dersiniz?

Bildirimler

Bildirimler neler olup bittiğini takip etmenizi sağlar. Üstelik, şimdi açık olan uygulamayı kapatmadan, doğrudan istediklerinizi yapmanızı da sağlıyor. OS X Mavericks’te bildirimlerinizi interaktif olarak kullanabilirsiniz. Yani bir mesaja yanıt verebilir, bir FaceTime görüntülü aramayı yanıtlayabilir veya bir e-postayı doğrudan bir bildirimin içinden silebilirsiniz. Ayrıca favori web sitelerinizi kaydederek son dakika haberlerini, maç sonuçlarını, açık artırmanızın durumunu ve daha fazlasını, Safari kapalıyken bile öğrenebilirsiniz.8 Ve eğer olur da Mac’inizden uzaklaşırsanız, geri döndüğünüzde kaçırdığınız tüm bildirimlerin özetini görürsünüz.

 

Finder emresupcin - MAC OS X 'i Yakından Tanımaya Ne Dersiniz?

Finder Sekmeleri

Finder Sekmeleri, birden çok Finder penceresini teke indirerek masaüstünüzü düzenli tutmanıza yardımcı olur. Tek bir Finder penceresinde Belgeler için, AirDrop için ve Mac’ime Dön için birer sekme açık tutabilirsiniz. Sekmeler arasında geçiş yapabilir, görünümlerini değiştirebilir ve istediğiniz şekilde yeniden sıralayabilirsiniz. Bir dosyayı sekmeler arasında taşımak için sürükleyip bırakmanız yeterli. Ve artık Finder penceresini tam ekran boyutuna genişletebilir, dosyaları istediğiniz yere kolaylıkla taşıyabilirsiniz.

 

Etiketler emresupcin - MAC OS X 'i Yakından Tanımaya Ne Dersiniz?

Etiketler

Etiketler, dosyalarınızı ve hatta iCloud’da sakladığınız belgelerinizi organize etmenin ve bulmanın yeni ve güçlü yoludur. Bir araya toplamak istediğiniz dosyaları “Önemli” gibi bir anahtar kelime ile etiketleyin. Daha sonra bu dosyalara ulaşmak istediğinizde, Finder kenar çubuğundan “Önemli” başlığına tıklayabilir veya arama alanına “Önemli” yazabilirsiniz. Dosyaları bir kez etiketleyin veya birçok projeye atamak için birden fazla etiketleyin. Eğer birden fazla iCloud kitaplığında sakladığınız dosyalarınız varsa, bu dosyaları etiketler yardımıyla projeler halinde gruplayabilirsiniz. Kısacası, mesela bir etkinlik planlıyorsanız; Numbers’a kaydettiğiniz konuk listesini, Pages kullanarak tasarladığınız posteri ve Keynote ile yarattığınız sunumu etiketleyebilir ve hepsini tek bir tıkla, tek bir proje halinde, tek bir Finder penceresinde görüntüleyebilirsiniz.

 

OS X Server emresupcin - MAC OS X 'i Yakından Tanımaya Ne Dersiniz?

OS X Server

OS X Server hem ağ kullanıcılarına hem de ağ yöneticilerine yardımcı olacak bir takım yenilikler içerir. Xcode Server’da bulunan yeni özellikler, sürekli entegrasyon, testler ve veri havuzu barındırma hizmetleri sayesinde; Mac veya iOS, geliştirici ekiplerinin güçlü ve güvenilir yazılımlar yaratmasını kolaylaştırır. Caching Server 2; App Store, Mac App Store ve iTunes Store üzerinden yazılım indirme ve yüklemenizi hızlandırır ve iOS 7 aygıtlarına indirme hızını artırmak için sunucunuzun önbelleğini kullanabilir. Ve Profil Yöneticisi; iOS 7 ve OS X Mavericks’te uygulama ve kitap dağıtımını kolaylaştıran birçok yeni yönetim özelliği içerir.

 

leri Teknolojiler emresupcin - MAC OS X 'i Yakından Tanımaya Ne Dersiniz?

İleri Teknolojiler

OS X Mavericks ile Mac’iniz daha da akıllıca çalışır. Güç tasarrufu teknolojileri, pilinizden daha fazla yararlanmanızı, performans artırıcı teknolojiler ise size daha yüksek hız ve daha yüksek duyarlılık sağlar. İşte gücü akıllıca kullanmak diye buna denir.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Cumhuriyetimiz 90 Yaşında! OS X 'in Tarihçesi?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes