Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Yeni bir ay’a başladık ve ilk güne özel bir makale yazalım isterseniz. Yazacağım makale tamamen bilgiye dayalı olacaktır konumuz ise Adobe Flash’ın geçmişi. Adobe Flash Player, Adobe şirketinin Macromedia şirketinden satın alıp çıkarmış olduğu ve gerek internette gezinenler gerekse de ağ sitesi yöneticilerinin ve grafikçilerin gözdesi olan Windows ve Mac OS işletim sistemleri üzerinde çalışabilen bir vektörel grafik yazılımıdır.

Bunu hepimiz biliyoruz pekii bu program nereden geliyor ve nasıl bir özelliklere sahip.

Her şey önce Macromedia şirketinin 1997 yılına Future Splash Animator adlı yazılımı satın almasıyla başladı. Daha sonra bu yazılım yeni adıyla yâni Flash’ın ilk sürümü olan 2.0 olarak karşımıza çıktı. Daha ilk yılını tamamlamadan 1997 yılında Macromedia Flash 3.0 geliştirdi. Hiç kimsenin onun bu kadar yaygın olacağını ummadığı yazılımla hazırlanmış pek çok site, ziyaretçilerine cezbedici, özel, çarpıcı, ilginç ve eğlenceli bir şekilde kendilerini sunarak onların daha uzun süre sitede kalmasını sağlıyordu.

1999 yılında Flash 4.0 piyasaya sürüldü. 2000 yılında Flash 5.0 , 2002 yılında da Flash 6.0, 2004 yılında Flash MX, 2005 yılında Flash 8 piyasaya sürüldü.

18 Nisan 2005 tarihinde Macromedia, Adobe tarafından satın alındı. Şu anda yazılımın en güncel sürümü CS6’dır. Flash çalışma tekniği olarak vektör grafik kullanıyor. Flash animasyonlarının, çizgi filmlerinin, efektlerinin temelinde aslında matematikselişlemler  yer alıyor. Yâni Flash’ta çizilen her şey aslında tek tek piksellerden oluşturulmak yerine, tamamen matematiksel denklemler üzerine kurulu oluyor. Flash ile çizilen bir nesneye ne kadar yakınlaştırılsa yakınlaştırılsın asla görüntüde bir bozulma meydana gelmez.

Flash ile beraber Macromedia grafiksel animasyonları ve ara yüzleri yaparken daha kullanıcı dostu ve etkileşimli yapıya sahip olması içinActionScript adı verilen bir dili de kullanıma sunmuştur.

Flash Oynatma Aracı

Tarayıcı tabanlı bir uygulama olan Adobe Flash Player, bu platformda hazırlanmış video ve animasyon içeriklerini çalıştırır. Zengin bir web deneyimi için bilgisayarınızda mutlaka bulunması gereken bir uygulamadır.

Adobe Flash Player ile internet tarayıcınızda flash eklentisine sahip olabilecek ve bu sayede web tabanlı animasyonları, oyunları veya flash desteği gerektiren tüm uygulamaları çalıştırabileceksiniz.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Macintosh Yazılımı ve Donanımı? Flash – XML’de Türkçe Karakter Sorunu?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes