Responsive Reklam Alanı

Android Başlangıç emresupcin - Android Programlamaya Başlangıç?Merhaba arkadaşlar,

Akıllı telefon ve tabletlerin kullanımı arttıkça Android sistemi de bir hayli yaygınlaşmaya başladı. Bunun yanı sıra Android programlamaya başlayan arakdaşlarımız içinde ufak bir başlangıç niteliğinde makale yazmak istiyorum. Özellikle son zamanlarda alternatif yapıların oluşması, açık kaynak kavramının çok hızlı ve farklı bir şekilde gelişiyor olması hepimizin programcılığa bakış açısını değiştirmektedir.

 

 

Bu yüzden herzaman olduğu gibi ilk önce ne yapmak istediğimizin saptamasını yapmalıyız. Eğer basit bir uygulama yapmayı düşünüyorsanız Java bilmek ve ya öğrenmek zorunda değilsiniz. Eğer HTML/5, Java Script gibi basit yapılara hakimseniz bu dillerle de uygulamalar oluşuturabilirsiniz.

 

Google’a Android öğrenimi ve gelişimi hakkında soru sorarsanız size öncelikle Java/Eclipse gibi kavramları verecektir. Bu doğru yolda olduğunuzu gösterir ki zaten orjinal geliştirici ortamları da bunlardır. Son dönemde popüler olan bir diğer konu ise Cross Cultural yapılardır. Yani uygulamayı bir kez yazın ve bir çok platformda çalıştırın. Diyelimki bir radyo uygulaması yaptınız ve ios, blackberry ve android’e uygun olarak paketleyip çıkardınız.

 

Bilkent Üniversitesinde katıldığımız bir seminerde Fatih İŞBECER bunun böyle olmadığını gayet hoş ve espirili bir sunumla açıkladı. Madem herşey okadar basitti ozaman neden bu adamlar bu kadar uğraşıyor diye? Ya da biz enayi miyiz neden iOS için ayrı personel çalıştırıyoruz, Android için ayrı personel çalıştırıyoruz yaklaşımlarıyla…

 

Kısacası Sencha, HTML5, Js, Titanium, Adobe AIR gibi Cross Cultural yapılar size bir yere kadar çözüm sunabilmektedir. Belli bir yere kadar belki bunlarla gidebilirsiniz ama tam olarak bir cihaza müdahele etmek istiyorsanız ve bu cihaz da Android İşletim Sistemi barındırıyorsa ilk tercihiniz Java ve Eclipse olacaktır. Bu arada Java derken bildiğimiz Java değil… Onun biraz daha light ve esnek modeli diyebiliriz.

 

Şevkimiz kırılmasın diyoruz ve bu yukarıda ismini verdiğim Cross Cultural yapılardan birisini indirip hemen bilgisayarınıza kuruyorsunuz ve Hello world! diyerek başlıyorsunuz. Aslında hepsinin eğitim videoları ve dokümanları mevcut bunun için
sadece İngilizce ve bir programlama diline aşina olmanız yeterli olacaktır. Her ne kadar basit işlerde size çözüm sunuyor olsalarda yinede başarılı bir uygulama için önerim Google’ın kendi seçimi olacaktır…

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Bilgisayar ve Bilgisayarın Gelişimi? Ontract EasyRecovery Programı ve Kullanımı?
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes