Responsive Reklam Alanı

Değerli okurlarım, Ben web tasarım serüvenine 10. sınıf yani lise 2’de başladım ve şu ana kadar bu sektörün içinde yer almış biri olarak daha tam hakim olamadığım bazı konular var ve Web Tasarım deyip geçmemek lazım. İnternet dünyasının temeli atan web tasarım, günümüzde en popüler meslekler grubuna girmiş olup şuan bu yazıyı okumanıza da imkan tanıyan çok önemli sektörlerin başında geliyor. İnternet dünyasının inşaat sektörü olan web tasarım sektörü temelleri ne zaman atıldı? İlk olarak nerede kullanılmaya başladı? Nasıl gelişme gösterdi?

web tasarim sektoru emresupcin - Web Tasarım Sektörü? Gelişimi?

Web tasarımın temelleri 1960′lı yılların sonlarında atıldı. İlk zamanlar şuan ADSL’in temelini oluşturan transfer iletim protokolü olarak kullanılıyordu. Yani telefon şebekesi bilgisayara bağlıydı ve bu şebeke üzerinden bilgi transferi yapılıyordu. Daha sonra bu sistem Araştırma Projeleri Kurumu tarafından geliştirilip ABD ordusunun ihtiyaçlarını karşılamakta kullanıldı. Aradan fazla zaman geçmedi ve bu sistem üniversitelerin de hizmetine sunulmaya başlandı.

Web Tasarım Sektörü

Takvimler 1969 yılını gösterdiğinde web tasarım sektörünün temellerini Edward Mosher, Raymond Lorie ve Charles Goldfarb gibi isimler, “ARPANET” ve “GML” adlı metin yönetimi için yazılım geliştirdi. Özellikle GML, büyük sistemlerde kullanılmaya başlandı. Daha sonra Amerika Ulusal Standartlar Enstitüsü, 1980 yılında GML üzerindeki çalışmalarını başlattı. Bu çalışmalar sonucunda SGML yayınlandı. Bu çalışmalar ışığında ortaya çıkan SGML, daha sonra resmi kurumlarda kullanılmaya başlandı. Daha sonra olaya İsviçreli bilim adamları el attı. Tim Berners Lee adlı bilim adamı CERN için web sayfası tanımlamak istiyordu. Bilim adamı, bu çalışmalarının karşılığını günümüzde hala kullandığımız HTML ‘’i yani Web Sayfası Yazılım Dilini geliştirerek aldı. Html’in gelişmesi ile internet üzerinde görsel ve metinsel içeriklerin yani resim, ses, video ve matematiksel sembollerinde içerisinde yer aldığı bütün içerikler kullanılmaya başlandı.

Web tasarım sektöründe en önemli gelişmelerden birisine, Microsoft firması katkı sağladı. Bilişim dünyasının devi olan Microsoft, 1996 yılında ilk web tarayıcısını geliştirerek, html verilerinin görüntülenmesini sağladı. 1996 yılı web tasarım için gerçekten büyük gelişimlerin yapıldığı yıl oldu. 1996 yılının aralık ayında CSS tanıtıldı. Aynı zamanda Flash’ın temelleri de bu zamanda atıldı ve geliştirilmeye başlandı. Hareketli GİF’ler ve JavaScript’in gelişmesi de bu yıllarda başladı.

Web Tasarım Gelişimi

1998 yılında web tasarım sektörünün gelişimi hızlanması ile birlikte rekabetlerde başladı. Nestcape adlı açık kaynak olarak tarayıcı geliştirildi. Bu tarayıcı ile HTML ve CSS standartlarında olması ile birlikte HTML 4.01 ve CSS 1 için tam performans hizmet sunuyordu. Hatta bu performansına ek olarak PNG resim dosyasını ilk destekleyen tarayıcı da olma özelliğini kazandı. Web tasarım sektörünün kök salmaya başladığı bu yıllardan sonra sektör, teknolojinin gelişmesi ile birlikte büyük hızla büyüdü. Günümüzde PHP, ASP, CSS3, HTML5 ve JavaScript gibi kodlamalarla gelişimini devam ettiren sektör, her geçen büyümekte ve yeni iş ortamları oluşturmaktadır. Yani Bundan 10 yıl önce HTML kodlama bilen insan sayısının 10 katından daha fazla PHP,ASP, JavaScipt ve benzeri kodlama dilini bilen insan var. Şuan milyar dolarlık sektör olan web tasarım, bakalım nereye kadar gelişme gösterecek.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Arduıno Nedir? Ne İşe Yarar? Nereden Nereye İnternet Explorer?
3 Yorum
  1. Asaf Tasarım

    Teşekkürler…

  2. Yazar
    halil

    Günümüzde wordpress, wix, godady gibi hazır site yapılan yerler var. Onun için HTML CSS JS gibi dillerle yazılan web sitelerinin önü açık mı?

    • Yazar

      Elbette önü açık. Hazır site yapabilmek için belirli bir donanıma sahip olmak gerekir. Eğer profesyonel veya kurumsal bir site yapılacaksa bu işi bilenlerin piyasada olması her zaman avantaj.

Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes