Responsive Reklam Alanı

Nereden NEreye İnternet Explorer emresupcin - Nereden Nereye İnternet Explorer?Merhaba arkadaş,

 

Özellikle devlet kurumlarının vazgeçilmez tarayıcısı İnternet Explorer bazı kullanıcılar için vazgeçilen tarayıcı haline geliyor. Resmi kurumlarda bu tarayıcı kullanmanın tek sebebi bana göre kullanılan meb, adli işler, tabu, tarım, ziraat gibi yerlerde kullanılan programları sadece İnternet Explorer desteği oluyor. Asıl konumuza dönecek olursak; bugün sizlere internet explorer’ın nereden nereye geldiğini anlatmak istiyorum.

 

Windows Internet Explorer (Türkçe: İnternet Kâşifi ya da İnternet Gezgini) ya da eski adıyla Microsoft Internet Explorer. Microsoft tarafından geliştirilen bir Web tarayıcısıdır. Microsoft Windows ve Mac OS sürümleri vardır, öte yandan Mac OS sürümü artık geliştirilmemektedir. Microsoft Windows ile birlikte öntanımlı olarak gelen Internet Explorer’ın Windows’a bütünleşik gelmesinden dolayı tarayıcı piyasasının büyük bir bölümünü elinde bulundurduğu tahmin edilmektedir. Windows Vista ile birlikte adı Windows Internet Explorer olarak değiştirildi.

 

Internet Explorer, ilk 4 sürümü boyunca Netscape ile rekabet için geliştirilmekte olan bir ürün olduğundan o dönemdeki gelişmelerle ilgili detaylara tarayıcı savaşları sayfasında ulaşılabilir. Internet Explorer’ın ilk sürümü Spyglass, Mosaic tarayıcısı taban alınarak 1995 yılında yapılmıştır ve Microsoft ile Spyglass ile yapılan anlaşmaya göre Spyglass Microsoft’un IE ile elde ettiği kârın dörtte birini alacaktır. 3’üncü sürümüne kadar dikkat çekmeyen bir tarayıcı olan Internet Explorer’ın pazardaki rakibi Netscape Navigator idi. Internet Explorer ikinci sürümüyle birlikte teknolojik gelişmelere ayak uydurmaya başladı: Mac OS ve Windows desteği, SSL, HTTP çerezleri, RealAudio, VRML ve NNTP.

 

Microsoft Office’in birçok ürünü bir araya sunmasından dolayı popüler olduğunu farkeden Microsoft, yeni Internet Explorer’ına bir e-posta istemcisi, adres defteri, NetMeeting ve Windows Media Player’ı da entegre etti. Ayrıca, İnternet servis sağlayıcılar için otomatik olarak ayarları yapılmış bir Internet Explorer sunma olanağından dolayı tüm ağ paketleri Internet Explorer ile gelmeye başladı. Netscape’e ilk ölümcül darbe ise Internet Explorer’ın 4. sürümüyle geldi: Microsoft işletim sistemi pazarındaki tekelci olmasının yararını kullanarak Internet Explorer’ı Windows’a öntanımlı genel ağ tarayıcısı yaptı. Ayrıca IE’nin yavaş yavaş Netscape’in sağladığı tüm olanakları sağlamaya sonradan da olsa başlaması, son kullanıcının IE’den başka bir tarayıcı aramamasına neden oldu böylece IE pazar payını çok arttırdı ve tarayıcı savaşlarında birinciliği ele geçirdi.

 

Internet Explorer’ın yaşadığı en büyük sorun internet dünyası tarafından koyulan standartlara uymaması ve kendi standartlarını dayatmasıdır. Internet Explorer 7’de de bu sorun sürmektedir. Ancak Internet Explorer 9 için çalışmalar sırasında Microsoft W3C’de görev almaktadır ve standartlara uyum sorununun büyük ölçüde giderilmesi beklenmektedir. Internet Explorer’a bu kadar çok teknolojinin bu kadar hızlı eklenmesi, güvenlik ile ilgili sorunlar yarattı. Porno ve hack siteleri başta olmak üzere birçok site Internet Explorer’ın eski sürümlerindeki açıkları kullanarak bilgisayarlara kendi kendine yazılımlar yükleyebilecek hale getirildi. Güvenlik sorunları hala tam olarak çözülemedi.

 

Buna ek olarak, Internet Explorer ile Windows’u entegre etme fikri mahkemeler tarafından da yasal bulunmadı. Microsoft, tekelcilikle ilgili ABD ve ardından AB tarafından dava edildi. Microsoft, iki davadan ancak Windows’a bir “varsayılan program seç” düğmesi koyarak beraat edebildi. Son olarak Internet Explorer’ın Windows Vista ile çıkmış olan 7. sürümü de Windows XP Service Pack 2’den eski Windows işletim sistemlerini desteklememektedir.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Web Tasarım Sektörü? Gelişimi? Nereden Nereye Google Chrome?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes