Responsive Reklam Alanı

Nereden Nereye Mozilla Firefox emresupcin - Nereden Nereye Mozilla Firefox?Merhaba arkadaşlar,

Birdir, ikidir ve bu üçtür nereden nereye diyoruz ama bilgi niteliğinde yazıyoruz yanlış anlaşılmasın 🙂 Az önce bahsetmiş olduğum nereden nereye Google Chrome’dan sonra şimdi de nereden nereye Mozilla Firefox’u ele alacağım ve bu son nereden nereye dediğim olsun sizi de fazla sıkmayalım 🙂 Dedik ki internet explorer bazı kurumlarda daha fazla kullanıcı kitlesine sahip sebebi ise sadece explorer üzerinden çalışan programlar. Bunun yanı sıra birde Google Chrome var ki bu da google’ın sunmuş olduğu büyük bir kullanıcı kitlesine sahip olan web tarayıcısı.

 

 

Şimdii gel gelelim Mozilla Firefox’a, Mozilla Firefox ya da kısaca Firefox, Mozilla Vakfı tarafından geliştirilen özgür bir ağ tarayıcısıdır, eski Mozilla Suite’in yeniden tasarlanmasıyla, Netscape – Gecko tabanlı olarak, XUL kullanıcı arayüz dili ile hazırlanmıştır. Günümüzde İnternet kullanıcılarının yaklaşık olarak %20’si Firefox kullanmaktadır. Özellikle Endonezya, Almanya ve Polonya’da büyük başarı elde etmiş olup bu ülkelerde kullanım oranları sırasıyla %57,  %45, ve %44 düzeyindedir. Mozilla Firefox, Windows, Linux, Mac OS X, Android gibi yaygın işletim sistemlerini destekler.

 

Firefox projesi: bünyesinde tarayıcı, e-posta istemcisi ve HTML düzenleyici, IRC sohbet eklentisisi özelliklerine sahip olan Mozilla Suite’in deneysel bir kolu olarak geliştirilmeye başlanmıştır. Netscape’in ticari kaygılarla sponsorluk anlaşmaları yapması nedeniyle yeni bir tarayıcı projesinin başlatılmasına ihtiyaç duyulmuştur. 3 Nisan 2003’te Mozilla’da, projenin odak noktasının Mozilla Suite’ten Firefox ve Thunderbird’e kaydırılması kararı alınmıştır. 

 

Firefox’un Eylül 2002’de yayınlanan 0.1 nolu ilk resmi sürümünde adı Phoenix’dir.  Ancak BIOS üreticisi “Phoenix Technologies” ile yaşanan sorunlar nedeniyle Mayıs 2003’te yayınlanan 0.6 nolu sürümünde adı Firebird olarak değiştirilmiştir. Ancak bu seferde, daha önceleri yayınlanmış olan Firebird isimli veritabanı yazılımı nedeniyle ismin tekrar değiştirilmesine karar verilmiştir. Tarayıcının Şubat 2004’te yayınlanan 0.8 nolu sürümünden itibaren “Mozilla Firefox” (ya da kısaca “Firefox”) adı kullanılmaya başlanmıştır.

 

Mozilla Firefox, 3.0 sürümü için bir rekor denemesi yaptı. Guiness rekoru denemesi 8 milyonu aşan indirmeyle başarılı oldu. 17 Haziran 2008’deki İndirme Günü ile ilk 24 saat içinde 8.000.000’dan fazla indirilme sayısına ulaşan Firefox bununla bir günde en çok indirilen yazılım unvanının sahibi oldu. Tom’s Hardware sitesinin Haziran 2013’te gerçekleştirdiği testlerde Firefox’un 22. sürümü, pazardaki popüler tarayıcılar arasında “en hızlı tarayıcı” ve “en başarılı tarayıcı” ünvanını ele geçirdi. Firefox’un Ağustos 2013’te çıkan mobil sürümüyle mobil tarayıcıya Türkçe dil seçeneği eklendi.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Nereden Nereye Google Chrome? Network Marketing Nedir?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes