Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Akıllı telefonların kullanılması bir hayli yaygınlaştıkça yeni yeni uygulamalarında piyasaya çıkmasının habercisi olmakta. Yeni akıllı telefon kullanan bir kullanıcının Google Play veya App Store’a girerecek önüne gelen programı indirip cihazına kurması bazen sorun yaratabilir. Bu sorunları çok daha önceden Akıllı Telefonlara sahte yazılım yoluyla virüs bulaşmaktadır diye anlatmıştık. Akıllı telefonlara yüklenen bir uygulamayla kişisel bilgilerin kötü niyetli kişilerce görülerek kullanılabileceği bildirildi.

 

Akıllı Telefona Program Yüklerken Dikkat emresupcin - Kullandığınız Akıllı Telefona Program Yüklerken Dikkat!

 

Bilişim Teknolojileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Sultan Selim Yüksel, Türkiye’de geçen yıl yaklaşık 35 milyon akıllı telefon satıldığını söyledi.

 

Telefonlardaki yazılımları kullananların sayısının ise 1 milyonu geçmeyeceğini belirten Yüksel, şöyle konuştu:

 

“Birçok kullanıcı bu programların özelliklerinden ziyade, piyasadaki en güncel teknolojiye sahip olan telefonu kullanmak istiyor. Bu konuyla ilgilenen kişiler, telefonun içerisinde bulunan hayatı kolaylaştıracak uygulamaların varlığından haberdar değil. Telefon kullanıcıları daha çok sosyal medyayla ilgileniyor. Sosyal medyayla ilgili olan kısım akıllı telefonların satılmasını hızlandırıyor. Operatörlerin sunmuş olduğu fırsatlar sınırsız Facebook, sınırsız Twitter şeklinde.”

 

Yüksel, Türkiye’deki akıllı telefon kullanımının sosyal medya araçları üzerinden yürütüldüğünü, akıllı telefonlara sosyal medyayla ilgili güncel ve teknik içerikte birçok program yüklenebildiğini ifade etti.

 

” Her program yüklenmemeli”

 

Yüksel, cihaz ve data güvenliği açısından cep telefonuna her programın yüklenmemesi gerektiğini söyledi.

 

Örneğin “kim aramış” adlı bir uygulama olduğunu, bu uygulama telefona yüklendiğinde telefon rehberindeki bütün bilgileri kopyaladığını belirten Yüksel, şöyle devam etti:

 

“Örnek vermek gerekirse 0284’lü bir numara bu uygulamayı yüklemiş herhangi birinde kayıtlıysa ve ne şekilde kayıtlıysa, programı kullanarak aramayı kimin yaptığını ismiyle bulabiliyorsunuz. Aslında bunun arkasında büyük bir pazarlama fikri var. Farkında olmadan elimizdeki kişisel verilerimizi başkasına satıyoruz, dağıtıyoruz. Çok küçük bir uyulama masum görünüyor ama tehlikeli bir durum. Telefonunuzdaki bütün dataya ulaşmış oluyorlar.”

 

“Görüntülü programlar da riskli”

 

Yüksel, operatör üzerinden değil, telefona yüklenen görüntülü konuşma programlarında da bu görüntülerin nereye kaydedildiğinin belli olmadığını, bunun da bir güvenlik sorunu olduğunu vurguladı. Eskiden telefonlarda sadece konuşma ve mesaja bakma olduğunu, teknolojinin gelişmesiyle “elimize tehlikeli bir bomba” konulduğunu dile getiren Yüksel, “Film izleyebiliyorsunuz, bir sürü dataya ulaşabiliyorsunuz. Hatta kredi kartı bilgileriniz çalınabiliyor. Hesabınız boşaltılabiliyor. Elimizde çok tehlikeli bir silah taşıyor duruma geldik şu anda” diye konuştu.

 

Telefona yüklenen bazı programlarda cihazın, işletim sistemi uygulamasının onaylanmasını istediğini ifade eden Yüksel, bu onaylama sürecinde bilgilerin güvenliksiz programlar tarafından çalınabileceğini kaydetti. Yüksel, son çıkarılan internet düzenlemesine ilişkin yasanın vatandaşlara detaylı şekilde anlatılması gerektiğini ifade ederek, bilinçli internet kullanıcıların bu tür tuzaklara düşmeyeceğini kaydetti.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Anakart Chipsetleri ve Özellikleri? Debian Sistemi Nedir?
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes