Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar, KVM Switch (KVM kısaltması Klavye, Video, Mouse kelimelerini temsil etmektedir) birden fazla bilgisayarın erişiminin; tek bir klavye, video monitör ve mouse vasıtası ile gerçekleştirilmesini sağlayan bir donanım cihazıdır. Daha önce duydunuz mu bilmiyorum ama; blogumda hiç bu konuya değinmediğimi fark ettim ve bu yazımda KVM Switch nedir ve ne işe yaradığını anlatacağım. Öncelik olarak kısaca şöyle bir tanım yapalım; KVM Switch, uzak bilgisayarları yönetmek için kullanılan donanımsal bir cihazdır.

KVM Switch emresupcin - KVM Switch Nedir?

KVM Switch nedir?

Günümüz teknolojisinde 2 Portlu modellerle başlayarak; tek bir kutuda 64 bilgisayarın erişimine kadar olanak sağlayan KVM Switch modelleri mevcuttur. Bu sayı genişleme özellikli KVM Switch modellerinin; uyumlu bağlantı yapısı ile birbirine bağlanarak çok daha yüksek rakamlara ulaşabilmektedir.  KVM, uzak bir sunucuya IP üzerinden erişim sağlayarak, BIOS seviyesinde tüm işlemleri gerçekleştirmenizi sağlar. KVM‘in en önemli avantajı olan BIOS bazında erişebilirlik ile; sunucunun barındırıldığı veri merkezinde network çökmesi halinde dahi sunucuyu yönetebilirsiniz. KVM switch, veri merkezi ve coğrafi lokasyondan bağımsız olarak çalışır.

KVM teknolojisi; sunucularınıza güvenli bir ortamda bakım yapmanıza ve aynı zamanda sunucularınıza kısıtlama olmaksızın erişmenize olanak sağlar. KVM switchleri ek olarak; şifre kontrolü ve sunucuların sisteme yetki dahilinde erişmelerini sağlayan özellikleriyle ilave güvenlik sağlamaktadır. KVM’in sağladığı bir diğer kolaylık da local disk veya iso dosyasının direkt çalıştırılabilmesidir. Yani kvm bağlantısı yaparak, sunucunuza kuracağınız işletim sisteminin kurulum dosyasını local bilgisayarınızdan seçebilirsiniz. KVM’in sunucuya ya da cihaza ek bir yazılım gerektirmemesi ve sunduğu BIOS seviyesinde erişim imkanının yanında güvenli bir teknoloji olması kvm’i sunucu yönetiminde en çok kullanılan araçlardan biri haline getiriyor.

KVM Switchler genel olarak Analog ve Dijital (IP erişimli) olmak üzere iki ana grup altında toplanabilir:

1- Analog KVM Switch ; Sadece başındayken bağlı bilgisayarların erişimine imkân veren KVM Switchler “Analog” olarak sınıflandırılır. Kendi içerisinde “Otomatik” ve “Manuel” olarak iki anagrup altında toplayabileceğimiz Analog KVM Switchlerden sadece üzerinde butonlar aracılığı ile geçiş yapılabilenler “Manuel”, klavye kısayolları kullanılarak geçiş yapılabilenler ise “Otomatik” olarak sınıflandırılmaktadır.

2- Dijital KVM Switch (IP erişimli) : Başındayken bağlı bilgisayarların KVM erişimi sağlanabildiği gibi IP üzerinden uzak erişime de olanak sağlayan KVM switch grubu “Dijital” olarak sınıflandırılmaktadır. Piyasada bulunan bütün dijital KVM switchler OSD (On Screen Display) menüsü üzerinden ve/veya klavye kısa yolları ile ekran geçişi sağladığından “Otomatik” sınıfına dahildirler.

Analog ve Digital KVM switchler bağlandıkları bilgisayar ile arasındaki KVM sinyal erişimini sağlayan kablolama türüne göre de iki grup altında toplanmaktadır:

1- Koaksiyel Kablo (coaxial) : Monitör kablolarından tanıdığımız kablolama türüdür. Bazı KVM Switch modellerinde her bir bilgisayarın Klavye, Video ve Mouse için üç ayrı kablo kullanılırken, bazı modellerde ise bu üç kablo yerine tek bir özel kablo yapılarak KVM erişimi bu kablo aracılığı ile gerçekleştirilebilmektedir. Piyasada 10m mesafeye kadar bulunabilen bu kabloların mesafe sınırlamasının yanında UTP kablolamaya kıyasla yeterince esnek olmaması, yer kaplaması ve görüntü kirliliğine neden olması gibi dezavantajları bulunmaktadır.

2- UTP Kablo : IP üzerinden data transferi için kullandığımız standart UTP (Cat 5/5e/6) kablolar günümüz teknolojisinde kullanılan KVM Switchlerin kablolaması için de kullanılabilir hale gelmiştir. Genel olarak Dijital KVM Switchlerin bir çoğu Analog KVM Switchlerin ise bazıları UTP kablolama desteği ile piyasaya sunulmaktadır. KVM switchler için UTP kablolama türü Koaksiyel kablolama türüne göre; mesafe, esneklik, yerden kazanç ve daha düzenli bir yapı sağlıyor olması gibi birçok önemli avantajlara sahiptir.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
DNS Önbelleği Nasıl Temizlenir? iPhone 'da E-Posta Kurulumu Nasıl Yapılır?
Benzer Yazılar
2 Yorum
  1. Yazar

    Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürlerimizi kabul etmenizi dilerim. Ben uzun zamandır KVM Switch kullanmaktayım. Microsoft markalı kablolu bir klavye ve Mouse setine sahibim. Ancak kısa bir süre önce bu set ömrünü doldurmuş olma sinyalleri vermeye başladı. (yaklaşık 15 yaşında filan olmalı) Asus markalı yeni bir Klavye ve Mouse seti sipariş ettim. Büyük bir dikkatsizlik yaptım ve bu setin kablosuz bağlantı özelliğini gözden kaçırdım. Paket muhteviyatında tek bir USB alıcı ünitesi bulunuyor. Sorduğum şey size çok aptalca gelebilir ama ben bilgisayarcı değil sadece bilgisayar kullanıcısıyım. Bu sebeple beni bağışlayıp, bu klavye ve Mouse setini, mevcut KVM anahtarımla kullanabilir miyim ve (Eğer kullanabilirsem) nasıl yaparım. Yardımcı olabilirseniz minnettar kalırım.
    Saygılarımla
    M. Nezih Özikiz

  2. Bilişimci Kız

    2- UTP Kablo : IP üzerinden data transferi için kullandığımız standart UTP (Cat 5/5e/6) kablolar günümüz teknolojisinde kullanılan KVM Switchlerin kablolaması için de kullanılabilir hale gelmiştir. Genel olarak Dijital KVM Switchlerin bir çoğu Analog KVM Switchlerin ise bazıları UTP kablolama desteği ile piyasaya sunulmaktadır. KVM switchler için UTP kablolama türü Koaksiyel kablolama türüne göre mesafe, esneklik, yerden kazanç ve daha düzenli bir yapı sağlıyor olması gibi birçok önemli avantajlara sahiptir.

Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes