Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

ICANN’i daha önce hiç duymayan arkadaşlarımız için biraz açıklayalım; İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu (ICANN) uluslararası düzeyde organize olmuş, İnternet Protokolü (IP) adresi alanı tahsisi, protokol tanıtıcı ataması, genel (gTLD) ve ülke kodu (ccTLD) Üst Düzey Alan ismi sistemi yönetimi ve kök sunucu sistemi yönetimi işlevlerinden sorumlu kâr amacı gütmeyen bir kurumdur. Bu servisler ilk olarak ABD hükümeti ile yapılan sözleşme gereği İnternet Tahsisli Sayılar Otoritesi (IANA) ve diğer kurumlar tarafından gerçekleştiriliyordu. Günümüzde IANA’nın işlevini ICANN gerçekleştirmektedir. Özel-kamuya açık bir ortaklık olarak ICANN İnternetin çalışma kararlılığının korunması, rekabetin desteklenmesi, küresel İnternet topluluklarının daha geniş bir katılımla temsilinin sağlanması ve tabandan gelen, uzlaşma temelli süreçlerle görevine uygun politikaların geliştirilmesi için çalışmaktadır.

 

ICANN ,İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu, 1998 yılında istikrarlı ve tek çatı altında toplanmış bir global İnternet  piyasası  oluşturmak misyonu ile kurulmuştur.  En önemli görevlerinden biri alan adı sektöründe DNS sisteminin sağlıklı işleyişine zarar vermeden rekabet ortamı yaratmak ve  bu rekabet ortamının işlevselliğini tüketicilerin çıkarlarını da gözeterek korumaktır.

 

2005 yılında ICANN’in Jenerik İsimler Destek Organizasyonu (GNSO) 2000 ve 2003 yılları arasında sektörünün önemli oyuncuları ile yürüttüğü işbirliği çalışmaları ve toplantılara dayanarak yeni alan adı uzantılarını piyasaya sürmek için girişimlere başladı. Jenerik İsimler Destek Organizasyonunun asıl amacı yeni alan adı uzantılarının piyasaya sürülmesi için gerekli zemini oluşturmak ve İnternet piyasalarının global oyuncularını da bu oyunun içine katmaktı.

 

Aralarında teknoloji tutkunları, iş dünyasından saygın isimler, hükümet yetkilileri, sivil örgütlerinde bulunduğu ve 2 yıl süren yeni uzantılar için politika geliştirme toplantıları yeni TLD ‘ler ile ilgili çoğu konunun şekillenmesini sağladı. 2008 yılında ICANN yönetimi yeni TLD’ler de uygulanmak üzere sözleşmesel koşullar ve kesin tahsis kriterleri ile 19 tane politikayı hayata geçirdi

 

Bu politikaların hayata geçirilmesinden sonra ICANN yönetimi, yeni TLD’lerin piyasaya çıkması sırasında sektörün oyuncularının zarar görmemesi, DNS yapısının sağlıklı işlevselliğinin devamı için internet piyasasının önde gelen aktörleri ile herkese açık ve katılımcılığın sağlandığı  bir takım  çalışmalar  daha gerçekleştirdi. Bu çalışmalar içinde kayıt operatörleri ile yapılan toplantılar, internet piyasasının önemli oyuncuları ile Webinar etkinlikleri, ve bu yeni TLD programında yer almak isteyen kurum ve kuruluşlar için hazırlanmış başvuru rehberi  yer alıyor.

 

Yeni Alan Adı Uzantıları emresupcin - Yeni Alan Adı Uzantıları ve ICANN!

 

Haziran 2011 yılında , ICANN yönetimi Yeni TLD Başvuru rehberi  onaylandı ve tüm dünyada bu yeni TLD programının heyecan verici çalışmaları içinde yer almak isteyen kuruluşların  hizmetine sundu ve bu kitapçıkta Yeni TLD’lerin piyasaya sürülmesinin amacı   piyasadaki rekabet koşullarını arttırmak ve müşterilerin tercih yapma haklarını genişletmek olarak belirlendi. Yeni TLD’ler için başvurular 12 Ocak 2012 de başladı ve ICANN yeni TLD’ler için yaklaşık 1,930 başvuru aldı. ICANN, tüm başvurular için oldukça detaylı bir liste yayınladı. Yayınlanan listede, her bir başvuru için şu bilgiler yer alıyor.

 

  • Domain uzantısı
  • Başvuran (kuruluş)
  • Başvuran kuruluşun bulunduğu ülke (bölge)
  • Başvurulan uzantının bölge veya topluluk ismi olup olmadığı
  • Başvuran kuruluş yetkilisi ve e-mail adresi
  • Başvuru numarası
  • Başvuru belgesi

 

17 Ocak 2012 ‘de  ICANN bu başvurular arasında kimlerin yola devam edip kimlerin bu heyecan verici süreçte olamayacağını belirlemek için gerekli  ilk incelemeleri yapmaya başladı.  Bu incelemeler ICANN yetkilileri ve bağımsız ve konusunda uzman kuruluşlar tarafından yapıldı. 22 Mart 2013’te ICANN ilk incelemelerini yaptığı başvuru  sonuçları ile ilgili bilgilendirmeyi kamuoyuna ve başvuru sahiplerine duyurdu.

 

ICANN’in ilk değerlendirmelerinden olumlu sonuç alan 720 başvuru bu sürecin devamında yer almaya hak kazandı. Yeni TLD’ler ile ilgili başvuru yapan kuruluşların ve kimlerin bu süreçte devam edeceğinin listesini görmek için linki ziyaret edebilirsiniz. https://gtldresult.icann.org/application-result/applicationstatus

 

Bu sürecin devamında yer almaya hak kazanan kuruluşlar altyapılarının ICANN standartlarına uygunluğunu onaylatmak için ICANN’in öngördüğü bazı yeterlilik testlerine tabi tutulacak ve bu testleri de başarı ile geçen kurumlar alan adı uzantılarını satmaya başlayabilecek.

 

Şu anda 22 olan Üst Seviye alan Adı  uzantı sayısının süreç sonunda 1400’lere ulaşması bekleniyor. Ve son olarak ICANN yetkililikleri dün yayınladığı basın bülteni ile  alan adı uzantılarının İnternet Root Zone’a tanımlandığını duyurdu. İçlerinde dikkat çeken ve Latin harflerinden farklı harflerle kaydedilebilecek bazı uzantılar aşağıdaki gibidir.

 

شبكة (xn--ngbc5azd) – Arabic for “web/network”

Kayıt Kurumu : International Domain Registry Pty. Ltd.

онлайн (xn--80asehdb) – Cyrillic for “online”

Kayıt Kurumu: CORE Association

сайт (xn--80aswg) – Cyrillic for “site”

Kayıt Kurumu: CORE Association

游戏(xn--unup4y) – Chinese for “game(s)”

Kayıt Kurumu : Spring Fields, LLC

 

ICANN’in yeni TLD programının alan adı piyasasına bir dinamizm getirmesi ve tüm alan adı müşterilerine tercih noktasında bir çeşitlilik kazandırması beklenmektedir.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Android Cihazlara POP3 Mail Kurulumu Nasıl Yapılır? RAID Nedir?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes