Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Bu makalemizde biraz farklı bir konuya değinmek istiyorum mantıken e-ticaret’e benzetmek mümkün ama yapı olarak biraz daha farklı olan Web Pazar’ı açıklamak istiyorum. Önce kısaca Web Pazar’ın tanımını yapalım daha sonra detaylıca konu üzerinde bulunalım. Alıcı ve satıcı yüzyıllar boyunca alışveriş yapmak için karşı karşıya geldi. Bu anlamda pazar yerlerinin tarihi çok eski. Günümüzün hızla gelişen bilişim teknolojisi bu eski diyaloğa yepyeni bir mekan sunuyor.

 

WEb Pazar Nedr emresupcin - Web Pazar Nedir?

 

Alıcı ve satıcının birbirlerinden bir tuş uzaklığında olması reel bir pazarda asla hedeflenemeyecek kadar çok kişiyi birbirine bağlıyor. İşte, web pazarlama ürün ve hizmetlerin, potansiyel müşterilere, web tabanlı interaktif yolla tanıtılması mantığına dayanıyor. Bu açıdan web pazarlama; satış ve finansı, reklamı yeni ürün pazar araştırmalarını ve müşteri hizmetlerini içeriyor.
 
Web Pazarların Yararları Nelerdir?
 
Web pazarları, varolan pazar etkinliklerinizi desteklemek için kullanabilirsiniz. Bu açıdan yararlarını incelediğimizde, arz ve talebin hızlı ve sağlam bir şekilde koordinasyonunu sağlar. Alıcılara düşük maliyet ve çok seçenek sunup, onları cezbederken, satıcılar için de normal şartlar altında hayal edilemeyecek çeşit ve çoklukta müşteri kitlesi sunar. İki taraf da bu alış-verişi tercih eder, çünkü; zamanın en değerli kaynak olduğu bilincinde olan kişiler onu, yüz-yüze yapılan alış-verişlerle harcamak istemiyor. Böylece, bu pazarlama yöntemi iki tarafa da zamandan kazandırmış oluyor. Yine aynı sebepten, satıcı olan bireyin önemi kalmıyor. Dolayısıyla reklam, tanıtım, hız, ve kurumların güvenirliği ön plana çıkıyor. Bu sistemi ayakta tutabilmek için çok dinamik bir içeriğe ve ekibe ihtiyaç vardır; çünkü teknoloji hızla yenilenirken bunu, hayatlarımızın her alanına girerek ve onu bizle beraber değiştirerek yapar. Fakat, bu arada yapılabilecek en büyük hata, yeni trendlere yetişmeye çalışırken, alıcıda güvensizlik ve plansızlık hissi yaratmaktır; çünkü pazar sanal bir yapıya sahip olduğu için kişi, ancak kurumun hazırladığı web tabanlı sayfadan bir fikir edinebilecektir. Bu da bizi görsellik kavramının önemine getirir. Web pazarlamanın dinamik, güven veren, hızlı ve görsel bir çerçevede olması gereklidir.
 
Türkiye’deki Web Pazarlar
 
Avantajları ve dinamizmiyle sanal pazara olan ilgi gün geçtikçe artıyor. Bunu yatırım araştırmaları şirketi Goldman Sachs’ın bir çalışmasındaki, “Bu yıl internet üzerindeki elektronik pazar sitesi sayısı on bine ulaşacak” yargısından da açıkça görüyoruz. Dünyada genellikle mega işletmelerin denetiminde olan bu sistem, (Amazon.com oyuncaktan kitaba kadar olan geniş ürün yelpazesi ve hizmetiyle bunun en çarpıcı örneklerinden biri olarak sayılabilir.)
 
Türkiye’de küçük ve orta boyutlu işletmelerin daha çok rağbet gösterdikleri bir sistem. Birçok KOBİ’nin bulunduğu web pazar yerleri genelde, alıcı ve satıcı konumunda olan firmalar tarafından kendi web siteleri bünyesinde kuruluyor. Fakat, bunun yanında Türkiye’de web pazarlamanın başka bir yaygınlaşan şekli, alıcı ve satıcıyı buluşturan aracı rollü internet siteleri. Türkiye geçtiğimiz senelerde, bu sektöre çok yatırım yaptı; fakat birkaç istisna dışında bu yatırımlar başarısızlıkla sonuçlandı. Bazıları sadece proje halinde kalıp, birtakım teknik alt yapı yetersizlikleri yüzünden iptal edilirken, bazıları açıldıktan çok kısa bir süre sonra kapandı. Yine bunların bir kısmı reel pazarlarından çok destek aldıkları için, Web pazarları verimsiz de olsa hizmet vermeye devam ediyor.
 
Başarı açısından pek de parlak olmayan sonuçlar incelendiğinde, elde edilen sonuçlar kredi kartıyla internet üzerinden alışveriş yapmaya duyulan güvensizlik ve internet kullanıcı sayısının düşüklüğü olarak gösterildi. Diğer sonuç ise, zaten dünyada da bu sistemin iyi işlemediğiydi ki bu sonuç, somut ve objektif araştırmalara dayanmadığından sadece bahane yaratma çabası olarak kaldı.
 
Web-pazarlama sitelerinin Türkiye’deki göreceli başarısızlığı derinlemesine incelendiğinde, öncelikle elektronik pazarlamanın da sonuçta pazarlama olduğu ve ne kadar sanal olursa olsun bu kurallara göre işlediğini kavramakla başlıyor. Bu açıdan da her alanda görülen bir eksikliğin varlığı hemen göze çarpıyor. Ticaret kanunları platformunda bir kimlik, hedef kesim, iş planı ve misyon olmalı. Tecrübeli dinamik bir yönetim, doğru ürün seçimi, hızlı hizmetler ve hedef kitlenin sizi tercih etmesini sağlayabilecek promosyonlar ve fiyatlarınız olmalı. Alıcı ve satıcının buluştukları alanın sanal olması, alıcının mağazanıza girdiğinde kendisini rahat hissetme ihtiyacının yok olması anlamına gelmez. Bu açıdan web tabanlı sitenizin teknolojik gelişimlerini yakından takip edip, kafa karıştırmayacak bir yapıya sahip olması çok önemli.
 
Yine, yapılan ticaretin sanal olması, alışverişin birincil ilişkileri kapsamaması, müşterinin söyleyecek bir şeyi olmadığı anlamına gelmemeli. Satıcı, müşteriye onu araç olarak değil, ulaşılması ve onayını alması gereken bir amaç olduğunu hissettirmeli.
 
Web Pazarda Yapılmaması Gereken Hatalar
 
*  Hedef kesim, vizyon ve misyon belirlemede yetersizlik.
* Yanlış ürün seçimi
* Fiyat ve hizmetlerde hatalar
* Hatalı teknoloji, -ki bu özellikle Türk web sitelerinde çok rastlanan bir sorun. Yavaş ya da tam açılmayan siteler, sipariş prosedürlerinin çok karmaşık olması ve bir yerde olan logonun başka birçok yere linklenmesiyle sitenin zengin gösterilmesi adına yaratılmış olan, ve hedef kitleyi soğutan içerik vb.
* Müşteri hizmetlerinde yavaş ve/veya kötü uygulamalar, hedef kitlenin iyi tanımlanmaması sonucu oluşan sanal empati yoksunluğu.
 
Şirketlerin yöntem ve işleyişleri kadar satış platformlarını da değiştiren internetin son yıllardaki dinamik getirisi olan elektronik pazar, her geçen gün reel ortamda hayal bile edilemeyecek sayıda alıcı ve satıcıyı bir web sayfasında bir araya getirmeyi başarıyor. Giriş- çıkışların serbest olduğu hızlı ve dinamik olan bu yapı, dünyanın birçok yerinden farklı kişileri aynı anda pazarlığa tutuşturuyor.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
TCP/IP’nin Tarihçesi ve Katmanları? Koyunbaba Eğitim ve Kültür Vakfı…
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes