Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar, Öğrencilik zamanlarımızda okulların laboratuvarlarında hep gördük, Kutu şeklindeki bir parçaya rj45 internet kablolarının takıldığı modem gibi birşey olarak düşündüğümüzde olmuştur 🙂 Aramızda da switch’i bilmeyen nadirdir belki ama biz yinede açıklamasını ve çalışma şeklini anlatalım. Switch yani türkçe adıyla Ağ anahtarı, bir diğer adı ile switch bilgisayarların ve diğer ağ öğelerinin birbirlerine bağlanmasına olanak veren ağ donanımlarından biridir.
 
OSI yedi katman modelinin 2. katmanında ve yeni dağıtıcılar IP routing yapabildiği için 3. katmanda da çalışır. Aslında Switch bir hub gibidir fakat bağlandığı bilgisayarın IP adresini kayıt eder. Bir mesaj aldığında bunu yalnızca gönderilmesi gereken bilgisayara yollar. Switchler gereksiz yayın trafiğini engeller.

Çalışma Şekli

Dağıtıcının her bir kapısı diğerlerinden bağımsız veri alış-verişinde bulunabilir. Bir veri paketi (veri çerçevesi) kapılardan birine ulaştığında dağıtıcı gönderenin MAC adresini ve gönderilen kapıyı adres tablosuna kaydeder. MAC adres tablosundaki mevcut kayıtlar incelenerek hedef MAC adresinin bağlı olduğu kapıyı tespit etmeye çalışır. Eğer herhangi bir kayıt bulunamazsa, veri paketi gelen kapı hariç bütün kapılara gönderilir. Eğer MAC adresi biliniyorsa, bu durumda veri paketi sadece hedef kapıya gönderilir. Eğer gönderenin ve alıcının MAC adresleri aynıysa paket silinir.

switch calisma sekli emresupcin - Switch Nedir? Çalışma Şekli ve Kullanımı Nasıldır?

Çalışma şekli itibariyle ağ köprüsü ve ağ göbeğine benzerliğinden dolayı saydam köprü, çok kapılı köprü ya da akıllı hub olarak da adlandırıldığı olur. Saydamlığı dağıtıcının kullanıcı için farkedilemez olmasından, yani gelen paketlerin dağıtıcıdan geçtiğinin anlaşılamamasından kaynaklanmaktadır. Bu da dağıtıcıların yönetimini zorlaştıran durumlardan biridir. Bu zorluğu özellikle ağ yöneticileri için ortadan kaldırmak için belli bir kapıdan geçen veri trafiğini dışardaki bir hedefe yansıtan kapı ikizleme yöntemi geliştirilmiştir. SMON iletişim kuralları RFC 2613 ile tanımlanmış ve standartlaşmıştır.

Kullanımı

Dağıtıcı yıldız topolojisine sahip yerel ağlar oluşturmanın yanında, paket anahtarlamalı farklı ağları birbirine bağlamakta da kullanılabilirler. Yıldız topolojisine sahip çok sayıda ağın birbirine bağlandığı topolojiye ağaç topolojisi denir. İki dağıtıcı arasında ki bağlantıyı sağlamak için genelde üst bağ kapısı (uplink port) kullanılır. Switchlerin konfigürasyonu için CLI (command line interface) arayüzü veya http arayüzü kullanılabilir. CLI arayüzü http arayüzüne göre daha profesyonelce ve daha fazla opsiyonu içinde barındırır. Kullanım alanlarına bakıldığında ise, switchler VLAN (virtual Local Area Network) uygulamaları yapılabilir, ayrıca STP (Spanning tree protocol) protokolünü de içinde barındırır.
 
Arkadaşlar, yıldız topolojinin ne olduğu diğer makalelerimiz de ayrıntılı bir şekilde anlatmıştık ama kısaca bir tanım daha yapalım; Yıldız Topolojisi, en bilinen bilgisayar ağı topolojilerindendir.En basit haliyle, bir Merkezi anahtarı, hub veya mesaj iletimi için bir araç davranan bilgisayar yıldız ağ oluşur. Bu diğer tüm düğümlerle bağlandığı merkezi bir düğümünden, oluşur; Bu orta düğüm hub’ı üzerinden tüm düğümler için ortak bir bağlantı noktası sağlar.

Arama Terimleri: https://emresupcin com/2014/10/20/switch-nedir-calisma-sekli-ve-kullanimi-nasildir/
Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
SubDomain Nedir? Ne İşe Yarar? HDMI Nedir?
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes