Responsive Reklam Alanı

Donanım Yazılımı Nedir emresupcin - Donanım Yazılımı Nedir?Merhaba arkadaşlar,

Bu makalemde sizlere donanım yazılımından bahsetmek istiyorum. İkisi bir arada olan donanım yazılımını çoğunuz duymamış olabilirsiniz. Bilgisayar donanımı, bir bilgisayarı oluşturan fiziksel parçaların genel adıdır. Bu parçalar, kişisel bilgisayarlar, otomobiller, çamaşır makinesi ve benzeri elektrikli ev eşyaları veya çeşitli sanayi uygulamaları gibi birçok alanda kullanılır. Yazılım ise elektronik aygıtların belirli bir işi yapmasını sağlayan programların tümüne verilen isimdir. Bir başka deyişle, var olan bir problemi çözmek amacıyla bilgisayar dili kullanılarak oluşturulmuş anlamlı anlatımlar bütünüdür.
 
 
Yazılım için çeşitli diller mevcuttur. Bunlardan bazıları Pascal, C++ ve Java’dır. Donanım ve Yazılım kavramlarını da kısaca işledik şimdi sıra geldi asıl konumuza yani Donanım yazılımına. Donanım yazılımı, sayısal veri işleme yeteneği bulunan her tür donanımın kendisinden beklenen işlevleri yerine getirebilmesi için kullandığı yazılımlara verilen addır. Elektronikte ve bilişimde donanım yazılımı, kalıcı bellek, program kodu ve veri deposudur. Donanım yazılımının bulunduğu cihazlara tipik örnekler; gömülü sistemler, bilgisayar çevre birimleri, cep telefonu, dijital fotoğraf makinesi verilebilir. Bu cihazlarda bulunan yazılım, cihazın kontrol programını barındırır. Donanım yazılımı ROM, EPROM, flaş bellek gibi kalıcı bellekte saklanır. Bir cihaz yazılımının değiştirilmesi, cihazın ömrü boyunca ya hiç yapılmaz ya da sadece birkaç kez yapılır. Bazı cihazların yazılımları üretim aşamasından sonra değiştirilemez. Donanım yazılımında güncelleştirme ya yazılım hatası ya da cihaza yeni bir özellik eklemek için yapılır. Bunun için mikroçip ROM’u değiştirilmesi gerekebilir veya flaş belleğin özel bir yöntemle tekrar programlanması gerekir.
 
Bilgisayardaki BIOS yazılımı yalnızca, cihazın temel işlevlerini saklar, işletim sistemi gibi yüksek seviye yazılımlara ön ayak olur. Donanım yazılımları genellikle kullanılan mikroişlemcinin komut seti ile yazılmış olan yazılımlardır. Bazı mikroişlemci kontrollü elektronik donanımların yazılımları; olası hata ve eksikliklerin giderilmesi veya güncel gereksinimlerin karşılanabilmesi gibi amaçlar ile yenilenebilir.
 
Gelişen teknoloji ile maliyetleri azalan, yetenekleri artan ve boyutları küçülen mikroişlemciler, karmaşık işlevler yerine getiren elektronik gereçlerde ile sıklıkla kullanılmaktadır. Mikroişlemcilerin kullanımı ile elektronik cihazların yapılarını basitleştirmek, yeteneklerini ileri derecede arttırmak ve maliyetlerini ucuzlatmak mümkün hale gelmiştir. Cep telefonları, dijital fotoğraf makineleri, MP3 çalarlar gibi bilgisayarlar ile iletişim kurabilen donanımlar ve CD-ROM, ekran kartı, anakartlar gibi bilgisayar donanımları mikroişlemci kontrollü elektronik donanımlara örnek olarak verilebilir.
 
Yenilenebilir/güncellenebilir yazılım özelliği olan donanımlarda dahili yazılımlar EPROM veya EEPROM gibi (Elektrikle silinebilir yazılabilir sadece okunabilen bellek) belleklerde saklanılır. Dahili yazılımlar gerek duyulan durumlarda, üretici kuruluşlar tarafından genellikle ücretsiz olarak dağıtılan yenilemeler ile güncellenebilir. Türkçe desteği olmayan bir cep telefonunun, Türkçeyi destekler hale gelmesi için dahili yazılımının Türkçe destekli olanı ile değiştirilmesi işlemi güncelleme/yenileme işlemine örnek olarak verilebilir.
 
Genellikle bir bilgisayar ile kurulan bağlantı aracılığı ile yapılan bu işleme güncel kullanımda “ROM’u update etme”, “ROM’u flash etme” gibi kendine has adlar da verilmektedir.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Casus Programlar (Spyware) Zararları! Çin Malı Android Tabletlere Nasıl Format Atılır?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes