Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Bir markanın ürün ya da hizmetlerini sosyal medya aracılığı ile satışı sosyal ticaret olarak adlandırılır yani bildiğimiz e-ticaret misali. Son birkaç yıldır üzerinde konuşulan ama özellikle 2015 ile birlikte daha sık duymaya başladığımız sosyal ticaret kavramı bir yandan merak uyandırıyor, diğer yandan ise halen tanımlanmaya çalışıyor. İçerisinde bulunduğumuz dönemde sosyal ticaret kavramını en basit hali ile “sosyal medyanın e-ticaret ile kesiştiği nokta” olarak tanımlamak mümkün.

 
Susyal Ticaret Nedir emresupcin - Sosyal Ticaretin Güç Kazanmasıyla Actiontag Farklılaştırıyor!
 

Sosyal medya sağladığı avantajlar ile bir nevi word-of-mouth marketing’in(ağızdan ağıza pazarlama) online dünyadaki versiyonu konumunda. Son birkaç yıldır sosyal ticaretin gelişimini ve bu gelişimin e-ticaret sitelerine yapacağı katkıları konuşup duruyoruz. Sosyal ağlar e-ticaret sitelerine trafik sağlayan en önemli dijital kanallardan biri. Ancak artık sadece trafik sağlamak değil, sosyal medya platformlarından alışveriş yapmak da mümkün hale geldi. Rekabet ve farklılaşmada zorlanan, bunu aşmak için yeni yollar arayan e-ticaret siteleri sosyal ticaretin önemini keşfetmeye başladı.

 

Sosyal medya kullanıcıları birkaç yıl öncesine kadar sosyal ağ siteleri üzerinden alışveriş yapma konusunda oldukça mesafeliydi. Zayıf başlayan ama gittikçe gücünü arttıran sosyal ticaret alışkanlığı özellikle 2014’te artmaya başladı. Digital River EMEA Başkan Yardımcısı Marco Vergani 2015’te en önemli e-ticaret hareketlerini, mevcut müşteriyi elde tutmak için inovatif fikirlerin oluşturacağını, sosyal ticaretin e-ticaret siteleri için fark yaratan bir yol olacağını söylemiş ve bazı önerilerde bulunmuştu. Vergani önerilerinde; markalar, kar marjlarını ve müşteri ilişkilerini korumak istiyorsa hemen harekete geçmek zorunda. İlk dikkat etmeleri gereken konu ise özellikle doğrudan satış yaptıkları online mağazalar olmalı. Online mağazalar, hedef müşteri kitlesi için mümkün olduğu kadar basit ve alışveriş yapılabilir platformlar olmalı. Online tüketicilerin en çok değer verdiği şeyler açıkça yazılmış fiyatlar, anlaşılır ürün bilgileri ve farklı cihazlardan alışveriş yapabilmektir. E-ticaret siteleri müşteri kayıplarının önünü bu yöntemler ile kesebilir. Ayrıca sosyal ticarete değer verilmeli, inovatif sosyal ticaret stratejileri farklılaşmada ve yeni müşteriler kazanmada oldukça önemli olacak demişti.

 

Vergani çok haklı. Önerileri arasında e-ticaret sitelerine değer ve farklılık katacak en önemli önerinin sosyal ticaret olduğunu düşünüyorum. Chirpify ile başlayan actiontag hareketinin de yaygınlık kazanmasıyla sosyal ticaretin, e-ticarette fark yaratmak isteyen markalar için önemli bir yol olacağı görüşündeyim.

 

Actiontag ile sosyal medya kullanıcıları eylem bildiren hashtagleri, kullandıkları tweetleri ve paylaşımları aracılığıyla istedikleri ürün ve hizmetlerin alışverişini yapabiliyor. Kısacası hashtagler artık URL’lerin yerini alıyor. Sosyal medya kullanıcıları, herhangi bir URL’ye ya da facebook linkine tıklama yapmadan Instagram, Twitter ve Facebook üzerinden yaptıkları paylaşımlar sayesinde satın alma işlemi gerçekleştirebiliyor. Böylece e-ticaret markaları da hedefledikleri kitleye sosyal medya üzerinden ulaşmış oluyor. Bu madenin farkına varan markalar sosyal ticaret stratejilerini oluşturuyor ve actiontag’lere de bu stratejiler içinde yer veriyor. Son 4-5 ay içinde global markaların birçoğu sosyal kampanyalarında actiontag’lere yer verdi ve 350.000’den fazla tüketici actiontag’i kullandı.

 

Çalışma sistemi öncelikle satın al, yardım et, bağışla gibi bir actiontag tanımlamakla başlıyor. Sonrasında ise ürün ya da hizmet adının belirtildiği campaigntag belirleniyor. Chirpify’nin elde ettiği actiontag verilerine göre 90 günde 25 milyondan fazla hesaba ulaşabiliyor ve actiontag’lerin kullanıldığı bir kampanyaya başlandığında, markalar haftada 20.000 takipçi kazanabiliyor.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Android’de En İyi E-mail Uygulamaları Nelerdir? Google Chrome'da ki Gizlenen Oyunu Biliyor musunuz?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes