Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Dosya Sistemlerinin bir türü olan FAT dosya sistemini görmeyen yoktur. İşin temeli olarak dosyanın ne olduğunu incelemeye başlayalım. Dosya; disk üzerinde depolanmış verilerin bütününe verilen isimlendirmedir. İşletim sistemi tipik olarak iki çeşit dosya içerir. Birincisi; bir sistem görevi yerine getirirken yada bir uygulama çalışırken bilgisayarı kontrol eden komutları içeren program dosyasıdır. İkincisi ise bir kelime işlem bölgesi gibi bir uygulama yardımı ile yaratmış olduğunuz bilgilerinizi içeren veri dosyasıdır.

 

Fat Dosya sistemi Nedir emresupcin - FAT Dosya Sistemi Nedir?

 

Dosyanın ne olduğunu kavradık şimdi Dosya Sisteminin ne olduğunu inceleyelim. Dosya sistemi (File system), dosyaların hard disk üzerinde nasıl yerleşeceğini ayarlayan bir sistemdir. Diğer bir tanıma göre dosya sistemi, bir dosyanın bir disk üzerinde nasıl saklandığı ve bir bilgisayarın dosyaları yönetebilmek için erişimi nasıl sağladığını kontrol eden bir sistemdir.

 

Asıl konumuza gelelim, FAT dosya sistemi nedir, disk kapasitesi nasıldır? FAT (File Allocation Table; Dosya Yerleşim Tablosu), dosya sistemi’nin orijinali 1970’lerde ve 1980 yılları başında Microsoft MS-DOS işletim sistemi’nin desteklediği dosya sistemi olarak başlar. Orijinalinde 500 Kbden küçük diskler için uygun olarak tasarlanmış basit bir dosya sistemidir. Zaman içerisinde çok daha büyük medyaları desteklemek için sonradan geliştirilmeye devam edilmiştir.

 

Şu an için FAT dosya sisteminin FAT12, FAT16, FAT32 olmak üzere üç tipi bulunmaktadır. Bu FAT tipleri ve isimlendirilmelerindeki farklılıkların sebebi, FAT yapısındaki mevcut girdilerin bit olarak boyutlarının farklı olmasıdır. Bir FAT12 girdisinde bit sayısı 12, FAT16 girdisinde 16, FAT32 girdisinde 32 bittir. Genel olarak sabit disk sektörlere bölünmüştür. Sektörler diskinizdeki en küçük fiziksel depolama ünitesidir. Bir sektörün bilgi kapasitesi 2’nin kuvvetleridir ki bu genellikle 512 bayttır. Dosya Yerleşim Tablosu dosyalama sistemine göre, disk kümelere (cluster) bölünür. Her küme de diskin büyüklüğüne göre belli sayıda sektörden oluşur. Maksimum 2TB’ a kadar sürücüleri desteklemektedir. (Windows 2000 işletim sisteminde maksimum 32GB’ dır).

 

FAT32 sürücülerinde kullanılan küme kapasiteleri disk sığalarına göre aşağıdaki gibidir:

 

* 260 MB’den az 512 bayt
* 260 MB – 8 GB 4 kilobayt
* 8 GB – 16 GB 8 kilobayt
* 16 GB – 32 GB 16 kilobayt
* 32 GB’den büyük 32 kilobayt

 

FAT dosya sistemi günümüzde flaş bellek ünitelerinde kullanılmaya devam etmektedir. Bilgisayarlarda kullanılan yeni işletim sistemleri, daha gelişmiş ve farklı dosya sistemleri kullanmaktadır.

Arama Terimleri: https://emresupcin com/2015/02/10/fat-dosya-sistemi-nedir/
Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
ONVIF Nedir, Ne İşe Yarar? Sunucu Kümeleme (Server Cluster) Nedir?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes