Responsive Reklam Alanı

Değerli okurlar, Server Cluster yani Sunucu Kümeleme nedir ne işe yarar bu makalemizde buna değineceğiz. Bir kümede ki her düğüm, gruba toplu olarak belirli kaynaklar sağlar. Windows Media Hizmetleri, belirli bir düğümde bulunan birkaç kaynaktan yalnızca biri olabilir ve belirli bir kümedeki düğümlerin tümünde Windows Media Hizmetleri yüklü olmayabilir.

Bir düğüm arızalanır veya kapanırsa, kümeleme yazılımı, sunucu gereksinimini doğru kaynakların bulunduğu diğer küme üyelerine yeniden ayırır. Bu işleme, yük devretme denir. Her küme tek bir mantıksal Internet adı altında en çok 32 bilgisayarı destekleyebilir. Küme, kullanıcı için kesintisiz bir işletim görünümünü sürdürürken, sunucu arızasını veya durum değişikliğini otomatik olarak algılar ve istekleri diğer sunuculara yeniden yönlendirir.

Sunucu Kümeleme nedir?

Server Cluster yani Sunucu Kümeleme, birbirinden bağımsız olan sunucu bilgisayarların, çeşitli amaçlar için, tek bilgisayar gibi kullanılabilmesine yarayan yöntemler bütünüdür. Çeşitli bilgisayar sistemlerinde kullanılır, Microsoft Sunucu Sistemleri veya Linux gibi.

Microsoft kümeleme yapısı için Microsoft Cluster Server (MSCS) programını geliştirmiştir. İlk olarak Windows NT 4.0 Sunucularında kullanılmıştır. Daha sonraki sunucu sürümlerinde kümeleme yapısı geliştirilmiş ve nihayet 2006 yılı Haziran ayında Windows Compute Cluster Server 2003 (CCS) adında bir uygulama piyasaya sürmüştür. Compute Cluster Server işlem yapan her bir nokta (sunucu) arasında iletişim için Microsoft Messaging Passing Interface v2 (MS-MPI) protokolünü kullanmaktadır. MS MPI protokolü, Yüksek Performanslı Bilgisayarlar(HPC) da kullanılan açık kaynak kodlu MPI2 ile, güvenlik sakıncalarından dolayı bazı özellikleri dışında, uyumludur.

Server Cluster Nedir emresupcin - Sunucu Kümeleme (Server Cluster) Nedir?

Sunucu kümeleme işlemi veri kaybını, ağ bağlantısı kesintileri veya işlemlerden meydana gelen hataların önüne geçmek için tercih edilebilir. Kümeleme yapılan sunucu bilgisayarlardan herhangi biri bozulduğu zaman, kümeleme yapısı o anda yükü diğer çalışan bilgisayarlar üzerine atar ve sistem kesintisiz çalışmasına devam eder. Eğer kümeleme asimetrik kümeleme olarak düzenlenmiş ise, yedekte tutulan sunucu sistem çalışıyor iken görev yapmaz ve hazırda bekler, sadece sunucu çöktüğü zaman devreye girer. Asıl sunucu taleplere tek başına cevap verdiği için de performans ve verimlilik üst düzeyde olur. Kümeleme yapılan diğer sunucunun ana bilgisayar kadar güçlü bir donanıma sahip olması da gerekmediği için maliyet olarak düşüktür. Simetrik kümeleme yapısında ise tüm sunucular yapı içinde çalışır ve donanımları eşit olması gereklidiri bu maliyeti arttırır. Gelen talepleri ve işlemleri yapraken, veri okurken/yazarken süre biraz daha uzar.

Yük dağılımı için uygulanan kümeleme sunucularında simetrik kümeleme yapısı kullanılır. İnternet sunucularında, medya sunucularında, VPN sunucularında performans, verimlilik, ölçülebilirlik sağlanır. Dünyada birçok süper bilgisayar paralel işlem görme mantığı yani kümeleme yapısını kullanmaktadır. IBM, dünya satranç şampiyonu Garry Kasprov ile satranç oynayan “Deep Blue” isimli bilgisayarında birkaç yüz tane RS6000 kümelenerek kullanılmıştır. Hollywood’un çizgi film şirketi Pixar ve Industrial Light and Magic, çizgi film taramaları (render) için de kümeleme yapılmış bilgisayarlar kullanmaktadır.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
FAT Dosya Sistemi Nedir? GNU – Genel Kamu Lisansı Nedir?
Benzer Yazılar
1 Yorum
  1. Yazar
    Ahmet

    Teşekkürler…

Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes