Responsive Reklam Alanı

Merhaba sevgili takipçiler,

Algoritma tabanlı makalelere bir süre ara vermiştik ama bu hiç algoritma makalesi yazmayacağımız anlamına da gelmedi. O yüzden bu makalede yine temel bir konu ve pekiştirme olarak Algoritma Tasarımından ve Akış Şemalarından bahsetmek istiyorum. Sizlerinde bildiği gibi Algoritma, genellikle programlamada kullanılır ve tüm programlama dillerinin temeline dayanır. Aynı zamanda algoritma tek bir problemi çözecek davranışın, temel işleri yapan komutların veya deyimlerin adım adım ortaya konulmasıdır ve bu adımların sıralamasına dikkat edilmelidir.

Algoritma Tasarımı

Algoritma denildiğinde, genel olarak, tek bir problemi çözecek işin, temel komutlar, deyimler ile adım adım ortaya koyulması akla gelir. Örneğin bilgilerin sıralanması, burada sıralama işlemi bir algoritmadır veya benzer şekilde küme içerisinde bir elemanı arama işlemi de bir algoritmadır. Bir vea birden çok algoritma biraraya getirilerek günlük, iş yaşamındaki gereksinimi karşılayan çözüm ise programdır. Algoritma bir işin nasıl yapılacağının adım adım tarifidir. Algoritmanın çalışması birinci adımdan başlar ve herhangi bir şekilde başka bir adıma yönlendirilmediği sürece işlem adımları bir alttakinden devam eder. Dallanma (goto) ifadesi kullanılarak algoritmanın akış yönü değiştirilebilir veya geriDön komutu kullanılarak algoritma bitirilebilir.

Algoritma Akış Şemaları ve Akış Şeması Simgeleri

Akış şeması, algoritmanın görsel/şekilsel olarak ortaya koyulmasıdır. Problemin çözümü için yapılması gerekenleri, başından sonuna kadar, geometrik şekillerden oluşan simgelerle gösterilir. Her simge, genel olarak, yapılacak bir işi veya komutu gösterir. Akış şeması, algoritmanın metinsel olarak değil de aşağıdaki resimde gösterildiği gibi geometrik simgelerle şekilsel olarak ifade edilmesidir. Aşağıda görülen simgeler kullanılarak algoritmanın tanımı yapılır. Dolayısıyla akış şeması ile tasarım yapacak bir programcının bu simgelere yüklenen anlamları bilmesi gerekir.

Algoritma Akis Diyagramlari emresupcin - Algoritma Tasarımı ve Akış Şemaları...

En üstte verilen oval simgeler algoritmanın başlamasını ve bitişini göstermek için kullanılır. Hemen altında verilen dört simge G/Ç işlemlerinde kullanılır. Soldaki iki tanesi giriş, aşağıda ki iki tanesi de çıkış içindir. Simgelerin anlamlarına da teker teker değinelim.

Başla simgesi : Programın nereden başlayacağını belirtir. Bağımsız bir algoritmada bir tane olmalıdır.

Dur simgesi : Programın nerede sonlanacağını bitireceğini gösterir. Bu simge algoritma içerisinde birden çok yerde kullanılabilir. Yani programın sonlanacağı birden çok yer olabilir. Olabildiğince tek bir tane dur simgesi kullanılmasına gayret edilmelidir.

Giriş simgeleri : Klavye, kart okuyucu gibi birimler üzerinden program içerisine veri – bilgi aktarmak için kullanılır. Çeşitli giriş simgeleri vardır. Giriş simgeleri içerisine girilen verilerin saklanacağı değişken isimleri yazılır. Böylece, simgeye bakılınca kaç tane veri girileceği de belirli olur.

Çıkış simgeleri : Ekranda göstermek, yazıcıdan kağıda çıkış almak gibi işlemlerde kullanılır. Çeşitli çıkış simgeleri vardır. Çıkış simgelerinin üzerine nelerin çıkış birimlerine gönderileceği yazılır.

İşlem simgesi : Dikdörtgen şeklinde olan işlem simgesinin içerisine yapılacak işlemin ne olduğu açıkça yazılır. İşlem simgesi en basitinden bir atama işlemi de veya bir deyim olarak yazılabiliyorsa uzunca bir bağlantı da olabilir.

Karşılaştırma simgesi : Belirli bir koşula göre farklı işlem yapılacağı zaman kullanılır.Yani dallanılacak iki yön vardır. Karşılaştırma koşulu hangi yöne olacağını belirtir. Karşılaştırma simgesi içerisine koşul açıkça yazılır ve dallanılacak yönün koşulun hangi durumunda olacağı belirtilir.

Döngü simgesi : Belirli işin veya bir grup işin birden çok sayıda yinelenmesi gerektiğinde kullanılır. Döngüdeki çevrim sayısı N kez olabileceği gibi karşılaştırma simgelerinde olduğu gibi bir koşul ile de belirlenebilir. Döngü simgesi içerisine çevrimle ilgili döngü sayacı , sayaç artımı gibi değerler açıkça yazılır.

Fonksiyon Çağırma : Bu simge daha önce yazılmış algoritmaların, o andaki algoritmanın içerisine koyulmadan yalnızca kullanılması için kullanılır. İşlem simgesinden farklı dikdörtgenin sağ ve sol kenarlarında dikey çizgiler olmasıdır. Fonksiyon çağırma simgesinde, çağrılacak fonksiyonun adı ve parametreleri yazılır.

Dosya Saklama Simgeleri : Elde edilen bilgilerin disk, disket gibi saklama birimlerinde saklanması veya daha önce saklanmış bilgilerin okunması için kullanılır.

Akış yönü : Bu simgeler bir işlem bittikten sonra program akışının nereye dallanacağını – yönleneceğini belirtir. Karşılaştırma simgeleri hariç işi biten bir adımdan yalnızca bir yere yönlenme yapılabilir. Ancak bir simgeye birden çok yerden gelinebilir.

Bağlantı simgeleri : Akış şeması çizimi yapılırken sayfaya sığmazsa çizimin başka bir yerden devam edilmesi için kullanılır. Birbiriyle bağlantı olacak iki çizginin ucuna bağlantı simgesi koyulur ve simgelerin içerisine etiket yazılır. İki çeşit bağlantı simgesi vardır. Bağlantı aynı sayfa içerisinde ise daire olanı, ayrı sayfa ise yönlendirmeli olanı kullanılır.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Lan Teknolojileri Nelerdir? Disk Birleştirme Nedir? Ne İşe Yarar?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes