Responsive Reklam Alanı

Değerli okurlar,

Son günlerde çıkan ‘Türkiye’nin ilk robot garsonu’ haberini hepimiz duyduk ve onurlandık doğrusu. Artık başka ülkelerin yaptığı icatlara şaşkınlıkla bakarak ‘adamlara bak be teknolojiyi iliğine kadar kullanıp ne yapıyorlar’ diye hayret ettiğimiz haberleri artık kendi ülkemiz için söyleyeceğiz. Akınsoft Yazılımları geliştirmiş olduğu insansı ve garson robot ADA’yı bu makalemizde derinlemesine anlatacağız.

Öncelikle belirtmek isterim ki; Bilim ve teknoloji uzun dönemli ekonomik ve toplumsal gelişmenin en önemli unsurlarından birisi, bilim ve teknoloji politikaları ise bu gelişimin hızını ve yönünü etkilemenin bir aracıdır.

Akınsoft Yazılımları

Duymayanlar veya tam bilemeyenler için Akınsoft’u kısaca açıklamak gerekirse; Türkiye’nin en geniş program arşivine sahip olan firma, ticari ve sektörel programlarıyla yaklaşık 100 sektöre hitap ediyor. Tüm sektörlerde faaliyet göstermeyi planlayan şirket, programlama, kalite kontrol ve Ar-Ge departmanlarının üstün performansı ile sürekli yeni alanlar için yeni yazılımlar üretiyor. Akınsoft yazılımları tüm ülkelerin iş dünyasına ulaştırmayı amaçlayarak, bayi ağını yurt içinde ve yurt dışında sürekli genişletiyor. Türkiye’de 81 ilde dünyada da 22 ülkede (26.01.2015) yer alıyor. 2000’i aşkın Çözüm Ortağı ile kalitesini insanlığın hizmetine sunuyoruz. AKINSOFT bünyesine katılan yeni Çözüm Ortakları ve son kullanıcıları ile çığ gibi büyüyor.

Akınsof’u inceledik, şimdi sıra Akınsoft’un kurucusu DR. Özgür AKIN’a. Kısaca bahsetmek gerekirse; İş hayatına 1995’te AKINSOFT’u kurarak başladı. İnternet, Windows ve DOS tabanlı olmak üzere 100′e yakın ticari ve sektörel program geliştirdi. Robotik, Database, Algoritma ve Otomasyon alanlarında uzmanlaştı. AKIN, 2004 – 2006 yıllarında Selçuk Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde Yüksek Lisans eğitimini günümüzde halen aktif olarak kullanılan WOLVOX ERP E-Business yazılımı üzerine yapmış ve 2010 – 2013 yıllarında Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü – Robotik Teknolojisi alanında Doktorasını tamamlayarak, Dr. Ünvanı’nı almıştır. 2013 yılında Dr. Ünvanı’nı aldıktan sonra 2014-2015 eğitim döneminde Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Mekatronik Mühendisliği bölümünde öğretim görevlisi olarak görev yapmıştır.

Akınsoft’u ve kurucusu Özgür AKIN hakkında bilgi sahibi olduk şimdi asıl konumuz ve milli gururumuz olan İnsansı robot ADA’mıza.

Akinsoft Ada Robot1 emresupcin - Akınsoft'un Mavi Gücünü Hissedin!

Restoranların garson sıkıntısı Akınsoft Yazılım’ın geliştirip sunmuş olduğu insansı robot ADA servis robotuyla aşılacak. Konya’nın önde gelen yazılım firması Akınsoft daha önce geliştirdiği Akıncı-1 ve Akıncı-2’den sonra şimdi de ‘ADA’ adını verdiği garson robotlar geliştirdi. Merkez Meram ilçesinde bulunan bir kafenin açılışıyla garson robotlar da müşterilere hizmet etmeye başladı. Özel donanımlarıyla sipariş alıp, mutfaktan aldığı siparişleri masalara servis edebilen garson robot ADA müşteriyle diyaloğa da girebilme özelliğine sahip.

Akınsoft Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Akın, ADA’nın insansı bir robot olduğunu belirterek, ADA’yı Akınsoft laboratuvarlarında geliştirirken Akıncı-1, Akıncı-2’nin mirası eşliğinde gerçekleştirdiklerini kaydetti. ADA’nın şu anda garson olarak restoranlarda, kafelerde hizmet verebilecek seviyeye geldiğini dile getiren Akın, “Burada da uygulamasını gördünüz gibi ADA mutfaktan servisi alıp istenilen masaya sipariş götürebiliyor, siparişleri oraya teslim edebiliyor ve müşteriyle diyaloğa girebiliyor. Aynı zamanda kontrol sağlayabiliyor, oradaki görüntüyü alıp şefe iletebiliyor. Herhangi bir problem durumunda şefin müdahale etmesini sağlayabiliyor. ADA geliştirilmekte olan bir robot. Bugün kafe ve restoranlarda hizmet vermeye hazır. Çok yakın zamanda da biz ADA’nın seri üretimine geçeceğiz ve bu tür kafeleri öncelikle Türkiye’nin birçok noktasında belki farklı ülkelerde de görmeye başlayacağız” dedi.

Garson Robot ADA

“Tamamen sensörlerle donatılmış bir robot. Zıtlık ve mesafe sensörleriyle donatılmış aynı zamanda konum belirten sensörlerle de görev yapabilen ve yol takip edebilen bir robot. Aynı zamanda masaların yerlerini tespit edebiliyor. Bir bilgisayar sistemi tarafından yönetiliyor. Masa yolları çeşitli yerlerde koordinatları önceden tanımlanabiliyor. İstenilen kafeye ayarlanabilir bir alt yapısı var. Şu anda üzerinde bataryalar var. Sürekli şarj olabilir bir yapısı var. Servise gittikten sonra diğer robot devreye giriyor. Sürekli bir kuyruk modellemesiyle çalışıyor ve diğer robot servise giderken aynı zamanda şarj oluyor. Durmaksızın sürekli çalışabilecek bir yapısı var. Dolayısıyla bir batarya problemi yaşanmamakta. Laboratuvarda günlerce test edildi. Şu anda yüksüz bir halde 30 kg ve 1 metre 50 cm boyu var robotumuzun. Ayrıca elinde yaklaşık 5 kilogram ağırlığında bir tepsi de taşıyabiliyor.”

Akinsoft Ada Robot2 emresupcin - Akınsoft'un Mavi Gücünü Hissedin!

ADA’nın yaklaşık 6 yıllık bir lavoratuvar birikimi olduğunu da ifade eden Akın, “ADA üzerinde yaklaşık 1 senedir çalışılıyor. ADA’nın birinci versiyonları vardı onlar test aşamasındaydı sadece laboratuvarlarda oldu 2A ve 2B serisi olarak 2 robotumuz var burada. Şu anda da üçüncü serisi çıkmak üzere ve her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Türkiye’nin ilk robotik kafesi diyebiliriz. Bunun benzeri örnekleri zaten dünyada çok değil birkaç tane daha var. Türkiye’de bu sıralama içinde belki ikinci, üçüncü sıraya girmiştir diyebiliriz. Maalesef özel sektörümüzde yeteri kadar ilgi olmadığını düşünüyorum robotik teknolojilere. Üniversitelerimizde oldukça yoğun bir talep ve ilgi var. Umut ediyorum ki çok kısa sürede bir patlama yaşayabiliriz ve hızlı bir şekilde Türkiye’de robotik teknolojilerinin geliştiğini görebiliriz” diye konuştu.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Disk Birleştirme Nedir? Ne İşe Yarar? Lan Kablolama Nedir?
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes