Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Bilgisayara bağlı olan harddiskinizin bağlantısını aniden kesilmesi ya da veri transferi yapılan harddiskin bağlantısını iptal etmek gibi bazı durumlar harddiskin dosya formatına dönüşmesine neden olur. Tekrar açmak istediğinizde ise RAW dosya sistemine dönüştüğü için ‘Biçimlendir’ uyarısı alacaksınız. Böyle bir durumla karşılaşanların ilk yaptığı yanlış ise diski formatlayıp yani biçimlendirip recovery yapmaları. Öncelikle böyle bir durumla karşılaşırsanız diski biçimlendirmeden çözüm yollarına başvurmak gerekir.

Diskin kapasitesi, olduğundan daha az göründüğünden Data Recovery programları bu durumda işe yaramayacaktır. Çünkü başlangıç ve bitiş sektörleri kurtarma aşamasında programların taradığı sektörlerin dışında kalacaktır. Bu nedenle yapmanız gereken bu kurtarma yazılımları ile taramak değil, diskin kapasitesinin Bilgisayar’da doğru görünmesini sağlamak olacaktır. Bunun için kesinlikle tek araç yeterli olacaktır. Bu da SeaTools adında Seagate’in oluşturduğu bir yazılım. SeaTools .iso formatındaki dosyayı indirdikten sonra boş bir cd’ye yazıyoruz. Sonra RAW olan diskimizi bağlayarak bu oluşturduğumuz CD ile bilgisayarımızı BOOT ediyoruz. SeaTools Desktop aracını seçiyoruz. Burada da göreceğiniz üzere diskimizin kapasitesi olması gerektiğinden düşük görünüyor.

Burada üst menülerde bulunan Advanced Features menüsündeki Set Capacity to MAX işlemini uyguluyoruz. Sonrasında Basic Tests menüsünden “Short Test” bağlantısına tıklıyoruz ve kısa bir teste sokuyor program diskimizi. Sonrasında bir bakıyorsunuz diskimiz orjinal kapasitesindeki gibi görünüyor. Programdan çıkıyor ve bilgisayarımızı kapatıyoruz. Tekrar açıp bakıyoruz diskimize ve BIOS da dahil olmak üzere her ortamda disk normal kapasitesine kavuşmuş olacaktır.

Bir diğer yol ise, “DiskInternals Partition Recovery” adlı program. Bu programı bulup bilgisayarımıza kuruyoruz. RAW olan diskimizi bilgisayarımıza takıyoruz ve programı çalıştırıyoruz. Program açılınca diskleri ve tüm partition’ları önünüze serecek ve RAW olan partition’ı bulup üzerine sağ tık yapıyoruz. Buradan Expert ve Open as Reader bağlantısına tıklıyoruz. Muhtemelen bu işlemden sonra dosyalarınıza erişim sağlayabileceksiniz.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Her Yönüyle WordPress Çünkü… Google Drive Nedir? Ne İşe Yarar?
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes