Responsive Reklam Alanı

Merhaba saygı değer takipçiler…

Bu yazımında web projelerinizde kullandığınız (kod kısımlarında) cufon’dan bahsedeceğim. Web sayfalarımızda istediğimiz fontu kullanmamıza imkan sağlayan Scalable Inman Flash Replacement’e alternatif olarak sıkça karşılaştığımız bir teknik. Cufon’un sIFR’dan en önemli farkı metinleri bir flash dosyası gibi göstermeyip resim şeklinde göstermesi.

Cufon Nasıl Kullanılır?

* Cufón’un temelini oluşturan Javascript dosyasını (cufon-yui.js) http://cufon.shoqolate.com/js/cufon-yui.js adresinden indirip uygulamanızın dizinine yükleyin.

———————————————————

* Kullanmak istediğiniz yazı tipini Windows/Fonts klasörü dışında bir klasöre kopyalayın. (Örneğin masaüstüne kopyalabilirsiniz)
———————————————————

* http://cufon.shoqolate.com/generate/ adresine gidin.
———————————————————

* Seçtiğiniz fontu, Regular typeface yazan yere, cufon font dönüştürücüye yükleyin.
———————————————————

* The EULAs of these fonts allow Web Embedding (without Adobe Flash) yazan yeri seçili yapın.
———————————————————

* Aşağıdan Punctuation yazan yeri de seçili hale getirin. Bu işlem ile fontunuza noktalama işaretlerini eklemiş olacaksınız.
———————————————————

* .. and also these single characters yazan yere Türkçe karakterleri (IıİıÇçÖöĞğŞşÜü harflerini) girin. Böylece fontumuz Türkçe karakteri desteklemiyor olsa bile, bu karaterleri girdikten sonra artık Türkçe destekli hale gelecek.
———————————————————

* Security bölümünde, Limit usage to the following domain(s) bölümüne web sitenizin tam adresini yazarsanız, sitenizden kullandığınız fontu indirenler, başka yerde fontu kullanamazlar. Bu kısım isteğinize bağlıdır. Bu bölümü doldurarak lisanslı fontunuzun başka sitelerde kullanılmasını engellemek amacıyla kullabilirsiniz.
———————————————————

* I acknowledge and accept these terms yazan yeride seçili hale getirip LET’S DO THIS! butonuna tıklıyoruz. Fontunuz bir javascripts dosyasını dönüştürülecek ve size indirmeniz için verecek.

Eveet tüm bu işlemlerimizin ardından sıra geldi bu kodları web sayfamıza eklemeye. Web Sayfamızıntag’leri (etiketleri) arasına aşağıdaki kodu ekliyoruz.

1   <script type="text/javascript" src="/js/cufon-yui.js"></script>
2   <script type="text/javascript" src="/js/font.js"></script>
3   <script type="text/javascript">
4        Cufon.replace('h2', {
5                textShadow: '#999999 0.4px 0.4px'
6            });
7        Cufon.replace(' #rssoku h2,h3,h1,h4,legend');
8                Cufon.replace(' #headline');
10        Cufon.replace('#comments h3', {
11                textShadow: '#fff 0.7px 0.7px'
12            });
13   </script>

Cufon’da Türkçe Karakter Sorununun Çözümü?

Cufón kullanımı kısmında Font dönüştürme işleminde 7. sırada belirttiğim gibi .. and also these single characters yazan yere Türkçe karakterleri (IıİıÇçÖöĞğŞşÜü harflerini) girmemiz gerekiyor. Bu sayede oluşturulacak javascript dosyasına Tükçe karakterleri görüntülemek için kod eklenmesini sağlayacağız. Arkadaşlar sn olarak şunu da söyleyelim; Dil kodlaması UTF-8 olmalı ve dosyalarımız UTF-8 karakter seti ile biçimlendirilmiş olmasına dikkat etmeliyiz. Yoksa Türkçe karakterle görünmez.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Backorder Nedir? Ne İşe Yarar? Disk Yönetiminde ‘Disk Bölme’ Sorunu ve Çözümü?
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes