Responsive Reklam Alanı

MongoDB Nedir emresupcin - NoSQL ve MongoDB Nedir?Merhaba arkadaşlar,

Yazımızda MongoDB Nedir? Windows yüklü bilgisayarlara nasıl kurulur ondan bahsedeceğiz. Giriş olarak NoSQL’e değinelim daha sonra detaylara sırasıyla gireceğiz. Herhangi bir şema formatında ve “ilişkisel olmayan” verileri depolayabileceğiniz veritabanı sistemlerine kavramsal olarak verilen isimdir. “Hiç SQL kullanılmayan” anlamından çok “Sadece SQL kullanılmayan” anlamı barındırmaktadır. (Not-only-SQL)

 
 
 

NoSQL Veritabanı Özellikleri;

 

* SQL sorgulama arayüzü ve bildiğimiz SQL sorguları ile çalışmıyor olmaları (Sorgulama arayüzleri değişkenlik gösteriyor. JSON, REST, RPC vb.. şeklinde farklı API’lerle sorgulanabilen versiyonlar mevcut. RavenDB ise tamamen LINQ ile sorgulanabiliyor.)

 

* Çok-ögeli (tuple) sabit ilişkisel şemalar yerine veri tipleri önceden belirlenmemiş ve genişletilebilir veri şeması kullanıyor olmaları.

 

* Özellikle yatay ölçeklendirmeye göre tasarlanmış olmaları (Facebook, Google, Amazon gibi her gün terabaytlarca veriyle haşir neşir olan devlerin NoSQL veritabanlarını tercih etmesinin ana nedenlerinden)

 

* Veriyi disk ya da sadece hafızada taşıyabilir olmaları şeklinde gruplandırabiliriz.

 

Neden NoSQL?

 

* İlişkisel veritabanları, yazma hakkı olan bir sunucu üzerinde koşar. Ana sunucuya birşey olması durumunda slave makinelerden biri master’a çevirilir ve yola devam edilir.

 

* Veritabanı büyüdüğünde yedekleme gibi işlemler (bakım) sorun olmaya başlar.

 

* Replikasyona dair sorunlar yaşayabilirsiniz.

 

* Google’ın 1 milyon makinesi olduğu varsayılıyor. Bu kadar makinelerin yarısının aynı anda tek bir makineye yazma isteği bulunduğunu düşünürsek durum daha net anlaşılabilir.

 

NoSQL sistemlerin en başarılı örneklerinden olan MongoDB ye değinelim. MongoDB yüksek performansıyla bilinen ve bazı RDBMS özelliklerini (indeksleme vb.) de içinde barındıran bir yazılım. MongoDB Download adresinden MongoDB’nin istediğiniz versiyonunu bilgisayarınıza indirebilirsiniz.

 

MongoDB Bilgisayara Kurma ve Çalıştırma Adımları…

 

Adım 1: MongoDB zip dosyasını C:\data\db altındaki bir klasöre açın, MongoDB öntanımlı olarak bu klasörde çalışıyor. İsterseniz MongoDB’yi çalıştırırken –dbpath [klasor] parametresi ile farklı bir klasörden de çalıştırabilirsiniz.

 

Adım 2: Sistemiminizin path değişkenine C:\data\db\bin klasörünü ekleyin. (Computer -> Properties -> Advanced system settings -> Environment Variables -> System variables – Path)

 

Adım 3: MongoDB’yi yeni klasörden başlatın (mongod.exe –dbpath C:\data\deneme)

 

Adım 4: Mongo shell başlatın. (C:\data\db\bin\mongo.exe)

 

Adım 5: Database oluşturma işlemi için use DatabaseName; şeklinde komut satırına giriş yaparsanız MongoDB sizin için veritabanını oluşturacaktır.

 

Adım 6: Veritabanını oluşturduktan sonra db.addUser(‘UserName’,’Password’); komutuyla istediğiniz kullanıcı oluşturup şifre verebilirsiniz. Bu işlem veritabanı erişimleriniz için gereklidir.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Haziran Ayının En İyi iOS Oyunları! x64 Windows 7 ve 8 'de E-Beyanname Nasıl Çalıştırılır?
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes