Responsive Reklam Alanı

Merhaba arkadaşlar,

Geçtiğimiz günlerde Access Point ve Router’ın ne olduğuna değinmiştik. Bu makalemizde ise bu iki cihazın arasındaki farklara değineceğiz. Kısa bir hatırlatma yapalım ve ardından makalemize geçelim; Acces Point Türkiye’de Erişim Noktası olarak da biliniyor. Acces Point’ler birden fazla bilgisayarı kablosuz olarak birbirine bağlayabilen veya internet bağlantılarını sağlayan cihazlara verilen isimdir.

Router ise; Gelen ağ paketlerini incelemek ve buna göre istemci bilgisayarlara gönderilmesini sağlamaktadır. Bu paketlerin en sağlıklı ve hızlı şekilde portlardan geçmesini sağlamaktadır. Access Point ile Router arasında yapısal ve işlevsel birçok fark bulunuyor Yalnız, kullanıcılar bu iki ürün arasında nasıl tercih yapacaklarını bilemiyorlar. Genellikle kablosuz internet ihtiyacı bulunan kullanıcıların bu tarz bir sorunla karşılaştığı görülüyor. Router seçmenizin başlıca nedeni bir internet bağlantısını kendi ağınızı kurarak kullanacak bilgisayarlara paylaştırma işlemi olarak düşünebilirsiniz.

Acces point ise tekrarlayıcı olarak kullanılacağı için üzerinde bir DHCP modülü bulunmaz. Bundan sebeptir kullanıcılara bir IP vermeyeceği için internet bağlantısını kullanıcılara yayma işlemini yapamaz. Asedce olan bağlantıyı güçlendirmek ve daha fazla alana yaymak için kullanılırlar. Eğer evinizde veya ofisinizde kablosuz bir Router var ise kablosuz ağ kurulumu için AP kullanabilirsiniz. Fakat Router’ınız yok ve internete bağlanmak istiyorsanız bir Router edinmeniz şart.

Access Point Nedir emresupcin - Access Point ve Router Arasındaki Farklar Nelerdir?

Access Point kablolu ve kablosuz ağlar arasında sadece bir köprüdür. Sadece 1. ve 2. katmanlarda çalışır. Routing, NAT-ing ve ip filtreleme gibi 3. katman bir operasyon kabiliyeti yoktur. Router genelde iş ortamlarda Ağ , Network ortamında birden fazla bilgisayarların bir birleri ile bağlantılarında kullanılmaktadır.

Router’lar gelen LSA’ları link state database’inde biriktirir. Biriktirdikleri bu LSA’lar ile her router kendisini en tepeye koyarak bir ağaç yapısı oluşturur. Bu sayede topoloji tablosunu dallandırarak genişletir. Daha sonra bu topoloji tablosu üzerinde çalıştırdığı SPF(shortest path first) algoritması ile hedef network’lere giden en kısa yollar belirlenir ve bu yollar routing tablosuna işlenir.

Makalemizi de özetleyecek olursak; Access Point (Erişim noktası) (ana istasyon da denir), kablolu bir Ethernet ağına kablosuz erişim sağlar. Access Point (Erişim noktası), hub’a, Switch (Anahtar)a veya kablolu Router (Yönlendirici)ye takılır ve kablosuz iletişim sinyalleri gönderir. Bu, bilgisayarların ve aygıtların kablolu ağa kablosuz olarak bağlanmasını sağlar. Erişim noktaları hücresel telefon kuleleri gibi davranır: bir konumdan diğerine geçebilir ve ağa kablosuz erişiminiz devam edebilir. Havaalanında, restoranda veya otelde genel kullanıma açık kablosuz ağ kullanarak Internet’e kablosuz bağlandığınızda, genellikle bir Access Point (Erişim noktası) aracılığıyla bağlanırsınız. Repeater ise sadece uzun mesafe de veya farklı bir durumda zayıflamış olan sinyali güçlendirmeye yarar. “Access pointler” modeme, hub’a, Switch”e veya router’a kabloyla bağlandığından, yine sinyalin zayıflamış olma ihtimali olduğu için “repeater” özellikleri de vardır.

Paylaşmak Güzeldir
Yazar
Yazar
Router Nedir? Print Server Nedir? Ne İşe Yarar?
Benzer Yazılar
Bir yorum yazın
Siz de düşüncenizi belirtebilirsiniz.

Emre Supçin * Ecceplus WordPress Themes